Gündemİlaç raporu yenileme tuzağı! Yöntemleri 'pes' dedirtti: 'Eczaneden arıyoruz'

İlaç raporu yenileme tuzağı! Yöntemleri 'pes' dedirtti: 'Eczaneden arıyoruz'

15.08.2024 - 06:48 | Son Güncellenme:

Hız kesmeden pek çok kişiyi ağına düşürmek için yeni yollar arayan dolandırıcıların bu seferki tuzağı ilaç raporları oldu. "Eczaneden arıyoruz" diyen dolandırıcılar önce kişisel bilgilerinizi teyit etmeye çalışıyor, sonrasında ise tuzağına düşürebilirse ödeme yapılmasını istiyor.

İlaç raporu yenileme tuzağı Yöntemleri pes dedirtti: Eczaneden arıyoruz

Senim TANAY KARAKUŞ / Milliyet.com.tr - Telefonla dolandırıcılık yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Bu kez de olayın merkezinde kronik hastalıklara bağlı olarak kullanmak zorunda olduğu ilaçları SGK raporuyla temin edenler var. Sistem şu şekilde işliyor: Dolandırıcı çete, nereden temin ettiği belli olmayan telefon numaralarını arıyor. Önce karşı tarafa kimliğini teyit etmek için sorular yönlendiriyor. Eğer onayını alırsa bu sefer kişinin oturduğu semtteki bir eczanenin adını kullanarak ilaç raporlarında yenileme yapıldığını haber vermek için aradığını belirtiyor. Devamında da bunun için ödeme yapılması gerektiğini iletiyor.

Haberin Devamı

İlaç raporu yenileme tuzağı Yöntemleri pes dedirtti: Eczaneden arıyoruz

'RAPORLARINIZI YENİLEDİK, MHRS'DEN BAKIN'

İstanbul'da yaşayan emekli Ayşe Duran (56) da bir hasta yakını olarak dolandırıcı çete tarafından geçtiğimiz günlerde arandı. Yatalak annesine bakım veren Duran’ın telefonu, annesinin hem MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) hem de e-Devlet sisteminde kayıtlıydı. Arayan dolandırıcının da bu nedenle kendisini annesini sanarak onun adıyla hitap ettiğini belirten Duran, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Telefonun bana ait olduğunu söyledim. ‘Siz kimsiniz?’ deyince de ‘Kızıyım’ cevabını verdim. Bana oturduğumuz semtteki bir eczanenin adını vererek ilaç raporlarında yenileme yapıldığını, o sebeple aradığını iletti. Ben de 2-3 ay önce tüm raporlarımızı devlet hastanesinde yenilediğimizi, böyle bir uygulamayla karşılaşmadığımı söyledim. O da raporlara MHRS sisteminden bakabileceğimi paylaştı. Ben böyle bir yolun olmadığında, işlemlerin e-Devlet üzerinden yürüdüğünde ısrarcı olunca hakaret etmeye başladı."

İlaç raporu yenileme tuzağı Yöntemleri pes dedirtti: Eczaneden arıyoruz

ARAYINCA TÜM GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Telefonu kapatan Ayşe Duran hemen oturduğu semtteki, konuşmada adı geçen eczaneyi aradı. Ancak ne eczanede böyle bir çalışan ne de rapor bilgilendirmesiyle ilgili böyle bir yöntem vardı. Eczacının kendisiyle irtibata geçen numarayı isteyip araması üzerine gerçeğin anlaşıldığını söyleyen Ayşe Duran, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Eczacı numarayı aradı. Benim de telefondan duyabileceğim şekilde sesi dışarıya verdi. Beni arayan kişi önce aradığını kabul etmedi, eczacı ısrar edince de ‘Başka bir eczaneden arıyorum’ diyerek hemen benzer bir eczane ismi uydurdu. İnternette arattığınızda böyle bir yer bile yok. Zaten en son ‘Ankara’dayım’ diyerek yalanını sürdürmüş. Bizim Ankara’dan ne ilaç ne de başka bir şey almışlığımız var."

“Eğer benim yerimde daha yaşlı bir kişi olsaydı belki de dediklerine inanacak, dolandırılacaktı. Zor durumdaki hasta insanlardan faydalanılmaya çalışılması çok üzücü” diyen Duran, biraz araştırma yapınca telefon üzerinden ‘rapor yenileme’ denilerek tuzağa çekilmeye çalışılan başka kişiler olduğunu da belirterek sözlerini noktaladı.

İLAÇ RAPORU NEREDE, KİM TARAFINDAN YENİLENİR?

Kronik hastalıklara bağlı olarak sürekli kullanmak zorunda oldukları ilaçları SGK raporuyla temin edenler, adlarına yazılan raporları e-Devlet sistemi üzerinden görüntüleyebiliyor. Özel ve resmi sağlık kurumları ile buralarda çalışan uzman hekimler dışında kimsenin ilaç raporu yenileme yetkisi bulunmuyor.