Gündem‘İklim değişiyor zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var’

‘İklim değişiyor zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var’

10.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ordu’daki sel felaketiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “İklim değişikliğinden ister istemez Türkiye de payını alıyor, bir zihinsel değişime ihtiyacımız var. Dere yataklarında yapılaşma ile ilgili daha hassas olmalıyız” dedi

‘İklim değişiyor zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var’

Sel felaketini yerinde incelemek için Ordu’da bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ordu Valiliği’ni ziyaret edip, kentteki son durum ve çalışmalara ilişkin gazetecilere açıklamada bulundu. Ordu’da hasar tespitlerine de değinen Oktay, “Hasarla alakalı konutlar noktasında da baktığımızda; 66 konutumuz, 264 iş yerimiz ve 60 aracın zarar gördüğünü, ön hasarda tespit edildiğini görüyoruz. Tüm ekiplerimiz yine sahada hasar tespit çalışmasında, zamanla bunlar netlik kazanmış olacak. Ailelerimiz de dahil, su baskını yaşanan konuklarımız da dahil hiç kimse mağdur edilmeyecektir. Biz vatandaşlarımızın, Ordulu hemşehrilerimizin yanındayız. İlk andan itibaren yanındaydık. Şu anda da ve bundan sonra da yine yanında olacağız, yalnız değilsiniz. Sayın Cumhurbaşkanımız da hafta sonunda zaten yine Karadeniz’de, bölgede olacak. Konuyu çok yakinen takip ediyor. Böyle bir şey keşke olmasaydı. Olmamasını arzu ettiğimiz bir olay ama çok yoğun bir yağış var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Tüm tedbirler alındı’

Gerekli tüm tedbirlerin alındığını dile getiren Oktay, şöyle devam etti: “Kapasitenin çok üzerinde yağış olması kaynaklı bazı yerlerde mahsur kalan vatandaşlarımız vardı. Bu vatandaşlarımızın tamamı mahsur kaldıkları yerden kurtarılmış durumda. Yine tekstil fabrikasında 165 çalışanımız vardı. İlgili birimlerimizin, sahil güvenlik, jandarma, emniyet, Valiliğimiz, AFAD, 112 Acil başta olmak üzere tüm ilgili birimlerimizin canla başla çalışmasıyla bu arkadaşlarımız tahliye edilmiş durumda. Yine mevsimlik işçilerimiz vardı. Aynı şekilde onlarla ilgili de her türlü tahliye işlemleri tamamlandı. Tüm bu olaylar içerisinde bizi sevindiren olay herhangi bir can kaybımızın olmaması.”

Haberin Devamı

‘İklim değişiyor zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var’

Ordu’da incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaşanan sel felaketiyle ilgili son durum hakkında açıklamalar yaptı. Oktay, “Hiç kimse mağdur edilmeyecek” dedi.

‘Zihinsel dönüşüm zamanı’

Olası afetlere karşı önceden tedbirli olunması gerektiğini de vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şunları kaydetti: “İnşallah böyle bir afet daha yaşanmaz. İklim değişiyor ve Türkiye de bu değişimden ister istemez payını alıyor. Dolayısıyla bir zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. Dere yataklarına gerek konut, gerek iş yeri yapımı ile alakalı, bundan sonrasında hassas olmamız gereken bir konu. Bundan sonrasında da çok daha hassas olmamız gereken bir döneme giriyoruz. Yani burada her bir vatandaşımızın, belediyelerimizle ilgili birimlerimizin çok daha hassas olmasını özellikle arzu ediyoruz. Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın da beklentisi bu yöndedir. Buna hazırlıklı olmak zorundayız; yani afet olduktan sonra değil, olmadan önce tedbirlerimizi almak zorundayız. Bu anlamda da gerekli dönüşüme, önce zihinsel boyutta sonra da yapısal anlamda bunu gerçekleştirmek zorundayız. Zaten kentsel dönüşüm ve kırsal dönüşüm projelerimiz de bunun parçası.”

‘İklim değişiyor zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var’

Kışlık yakacak topladılar

Fatsa ilçesi sanayi bölgesindeki deniz kıyısında biriken odunlar, kışlık yakacak ihtiyacını gidermek isteyenler tarafından toplanmaya başlandı. Dalgalar arasında denizden çıkardıkları odunları motorlu testereyle kesen ilçe sakinleri, evlerine taşıdı. Denizde kıyıya biriken odunları taşımaya çalışan Murat Akbaş, “Selin sürüklediği odunları topluyoruz. Selde fındığımız gitti, bari yakacağımızı bu odunlarla karşılayalım. Alabildiğimizi alıyoruz” dedi. Yöre sakinlerinden Naife Okunur da selde fındıklarının sel sularına kapıldığını ve büyük zararları olduğunu belirterek, “Bu odunları kurutup, kışın yakacağız. Fındığımız, malımız, her şeyimiz gitti. Büyük zararımız oldu. Biz de kışlık yakacağımızı denizden çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İklim değişiyor zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var’

En çok yağmur Bafra’ya yağdı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine dün 06.00 itibarıyla bölgede, son 24 saat içinde metrekare olarak Samsun’un Bafra ilçesindeki Kızılırmak Kuş Cenneti’ne 112,7, Ordu’nun Çaybaşı ilçesine 104,3, Samsun’un Ondokuzmayıs ilçesine 100,2, Samsun’un Ayvacık ilçesine 90,4, Sinop’un Türkeli ilçesine 77,4 kilo ve Samsun’un Çarşamba ilçesine 64,5 kilo yağış düştü. Ordu’da yağış rekoru 1975 yılına ait. 13 Haziran 1975’te kentte metrekareye 171.3 kilogram yağış düştüğü öğrenildi. Bölgenin rekoru ise Zonguldak’ta. Zonguldak’ta 1 Ağustos 1955’te metrekareye 431.5 kilogram yağışın düştüğü belirtildi. Bafra ilçesinde önceki gün 16.30 sıralarında başlayan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Tıkanan rögar kapakları nedeniyle bazı cadde ve sokaklar göle döndü. Sürücüler göle dönen cadde ve sokaklarda ilerlemekte güçlük çekerken, vatandaşlar ise biriken yağmur sularıyla kaplı yollarda yolun karşısına geçmekte zorlandı.

Haberin Devamı

Fındık bahçeleri çamura büründü

Sel felaketinden Çaybaşı, Fatsa, Perşembe ve Ünye ilçesindeki fındık bahçeleri büyük zarar gördü. Bölgede çok sayıda fındık arazisi, aşırı yağış sonucu meydana gelen selde sular altında kaldı. İlçede hasat edildikten sonra kurutulması için bekletilen fındıkların, derelerde su seviyesinin yükselmesiyle sel sularına kapılıp, denize kadar sürüklenmesi sonucu üretici zarara uğradı. Bölgeye gelen yetkililer, hasar tespiti için çalışma başlattı. Suyla kaplanıp, zarar gören bahçelerde, il ve ilçelerin Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin de incelemelerde bulanacağı belirtildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendislerinin yer aldığı üç ekip, Çaybaşı ilçesine bağlı 16 mahalledeki tarım arazilerinde hasar tespit çalışması yaptı. 26 bin dekar tarım arazisinin 3 bin dekarlık bölümünde hasar oluştuğu görüldü.

Haberin Devamı

Çaybaşı İlçesi Belediye Başkanı İsmet Yanık, ilçenin tüm altyapısının tamamen tahrip olduğunu belirterek “İlçemiz görülmemiş şekilde son 50 yılın sel afetini yaşadı. En büyük sevincimiz can kaybının yaşanmaması. Ekiplerimiz dünden itibaren 7/24 mahallere ulaşım sağlama açısından gayret gösteriyor” diye konuştu.

‘İklim değişiyor zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var’

Mevsimlik işçiler büyük korku yaşadı

Fatsa’da kaldıkları çadırları sel sularına kapılmasıyla barınaklarını kaybeden ve jandarma ekiplerince mahsur kaldıkları bölgeden kurtarılan mevsimlik tarım işçileri, herkesin büyük bir panik yaşayarak kaçmaya çalıştığını söyledi. Evkaf Mahallesi’nde kurulan kampta yaşayan 600’e yakın tarım işçisinin çadırı, Erikçe Deresi’nin taşması sonucu sele kapıldı. Sel sularının bastırmasıyla büyük korku ve panik yaşayan işçiler kamp alanını terk ederek yüksek yerlere çıkıp yardım bekledi.

Mahsur kalan işçiler jandarma tarafından kurtarılarak Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi Spor Salonu’na yerleştirildi. Geceyi burada geçiren işçilere Kızılay yemek dağıttı ve 100 çadır, 300 battaniye ile 300 yatak yardımında bulundu.

‘Dere aniden taştı’

Adıyaman’dan fındık toplamak için gelen Faik Gözek, “Sabah şiddetli yağış başladı. Fındık hasadını bırakıp kamp alanına geldik. Güvenlikçi arkadaşlar sel uyarısı yaptı. Aniden dere taştı ne olduğunu anlamadık. Taşan dere suları kamp alanında kadar ulaştı. Büyük bir panik yaşadık. Herkes kaçmaya başladı. Herkes çoluk çocuğunu alarak yüksek yerlere kaçtı” dedi. Ankara’dan gelen Deniz Ozanoğlu da “Dere taşarak çadırlarımıza doğru geldi. Çadırları sel götürdü. Elimize ne alabildiysek çoluk çocuk kaçtık. En yüksek tepeye çıkmaya çalıştık. Her şeyimiz orada kaldı” diye konuştu.

Gülizar Topal da, afetin gece yaşanması halinde herkesin öleceğine işaret etti, selin gündüz yaşanmasıyla hayatta kaldıklarına şükrettiklerini ifade ederek “Sel suları üzerimize gelince çok korkmaya başladık. Kamp alanımız dere kenarı ve çok tehlikeli bir yerdeydi. Bu olay gece biz çadırlardayken olsaydı. Herkes sele kapılırdı, orada kimse hayatta kalmazdı, hepimiz ölürdük. Her şeyimiz gitti, hiçbir şeyimiz kalmadı” ifadesinde bulundu.Kamplarının bulunduğu alanda güvende olmadıklarını öne süren işçi Nihat Tok ise “Çok rezillik çektik. Bu kamp alanının yeri çok tehlikeliydi, burada olmamalıydı. Bize daha güvenli yer ayarlanması gerekliydi. Irmak kenarında güvende değiliz. Kamp alanında can güvenliğimiz yok, her yıl aynı tehlikeyi yaşıyoruz” dedi.

Fındık işçisi Yusuf Avcı ise sel sularından kurtardığı üç kedisini çadırlarının yıkılmasıyla artık otomobilinde beslemeye başladı. Avcı, “Bir anda sel geldi. Kendimizi zor kurtardık. Kaçarken kedilerimizi de yanımıza aldık. Mamum-İbiş-Maviş adlı kedilerimi de selde kurtarmış olduk. Onları aracımda besliyorum” dedi.