17.05.2018 - 11:17 | Son Güncellenme:
Ramazan ayında en çok araştırılan konulardan biri de iftar menüleri. Oruç tutmanın ardından hem sağlıklı hemde lezzetli iftar yapmak isteyenlere öneriler...
İFTAR MENÜSÜ
* Mercimek çorbası
* Patlıcan Musakka
* Pilav
* Cacık
* Sütlaç
MERCİMEK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı ya da sarı mercimek
1 adet kuru soğan
1 adet patates
1 adet havuç
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
6 su bardağı sıcak su
(1 adet et su tablet ile hazırlanmış)1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?
Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Doğradığınız soğanları 2- 3 dakika kadar kavurun.
Kavrulan soğanlara unu ekleyin ve kokusu çıkıp, renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün.
İri parçalar halinde doğradığınız patates ve havucu tencereye aktarın.
Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra arzuya göre et su tablet ile hazırladığınız sıcak suyu ve bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz mercimeği ilave edin.
Tuz ve karabiberi ekleyin. Havuçlar yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin.
Çorbayı, pürüzsüz bir kıvam alması için; el blenderından geçirdikten sonra sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
PATLICAN MUSAKKA NASIL YAPILIR?
Malzemeler
4 adet orta boy patlıcan
1 adet orta boy kuru soğan
3 adet orta boy çarliston biber
2 adeT orta boy kırmızı biber
3 diş sarımsak
300 gram az yağlı kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı kimyon
3/4 su bardağı sıcak su
Nasıl Yapılır?
Patlıcanların uç kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.
Halka halka ya da iri parçalar halinde kestiğiniz patlıcanları, acısının çıkması için bol tuzlu suda bekletin.
Kuru soğan ve sarımsakları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız çarliston ve kırmızı biberleri iri parçalar halinde kesin.
Az yağlı kıymayı tahta bir kaşıkla ezerek hafif bir renk alana kadar kavurun. Sonrasında kıymalı harcı hazırlamak için kullanacağınız ayçiçek yağını ekleyin.
Yemeklik doğranmış kuru soğan ve sarımsakları ekledikten sonra karıştırarak kavurma işlemini sürdürün.
Çeşnilenmesi için tuz, karabiber ve kimyon kattığınız kıymalı iç harcı ocaktan alın.
Patlıcanları kızartmak için ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Acısının çıkması için tuzlu suda bekleyen patlıcanların suyunu süzdürün. Salata kurutucusu ya da kağıt havlu yardımıyla patlıcanları kuruladıktan sonra kızgın yağda arkalı önlü ters çevirerek kızartın.
Aynı şekilde renkli biberleri de hafif renk alana kadar kızarttıktan sonra fazla yağını bırakmaları için 5 dakika kadar kağıt havlu üzerinde dinlendirin.
Musakkanın sosu için sıcak su ve domates salçasını ayrı bir kapta karıştırın.
Kızardıktan sonra yağını bırakması için bir kenarda bekleyen patlıcan ve renkli biberleri tencereye dizin. Hazırladığınız kıymalı harcı üzerine yayın.
Salçalı sıcak suyunu eklediğiniz yemeği, kısık ateşte karıştırmadan 15-20 dakika pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
PİLAV NASIL YAPILIR?
Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı arpa şehriye
1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 adet kesme şeker
4 damla limon suyu
1/2 çay kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?
Tereyağı ve ayçiçek yağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Arpa şehriyeyi katıp kısık ateşte kavurmaya başlayın.
Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün. Hafif bir renk alana kadar kavurduğunuz arpa şehriyelerle birlikte, şeffaf bir görünüm alana kadar kavurmaya başlayın.
Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin.
Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın. Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde kısık ateşte 10-12 dakika pişirin.
Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın. Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin. Tane tane olan pirinç pilavını kuru fasulye ve turşu eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
CACIK NASIL YAPILIR?
2 adet salatalık
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Su
İsteğe göre kuru nane, dereotu
Cacık Yapılışı
Salataları yıkıyoruz.
Salataları alaca soyarak rendeliyoruz.
Rendelediğimiz salataları bir kabın içerisine alıp yoğurdu, rendelediğimiz sarımsağı koyuyoruz.
Üzerine soğuk suyu yavaş yavaş ilave edip istenilen kıvama gelinceye kadar karıştırıyoruz.
İsteğe göre üzerine kuru nane ya da dereotu koyabiliriz.
Cacığımız servise hazır.
SÜTLAÇ NASIL YAPILIR?
Malzemeler
1,5 çay bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
4 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
4,5 yemek kaşığı pirinç unu
Nasıl Yapılır?
Bol suda yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri, sıcak su ilavesi ile yumuşayana kadar kaynatın.
Süt, toz şeker ve pirinç ununu ayrı bir kapta bir çırpıcı yardımıyla toz şeker ve pirinç unu eriyene kadar karıştırın.
Haşlanan pirinçlere süt karışımını azar azar ekleyerek sütlacı hızlıca karıştırın.
Kıvam alan sütlacı, servis kaselerine paylaştırın. Ilındıktan sonra buzdolabına kaldırın ve soğutun.
Soğuk olarak servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.