Gündem AMATEM’lere yansıyan gerçek: İçmek isteyen 5 dakikada bulur

AMATEM’lere yansıyan gerçek: İçmek isteyen 5 dakikada bulur

05.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC), paylaştığı 2023 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda son 10 yılda uyuşturucu kullanımının yüzde 23 arttığı vurgulandı.

AMATEM’lere yansıyan gerçek: İçmek isteyen 5 dakikada bulur

Çiğdem Yılmaz - Raporda, 2021’de dünya genelinde 15-64 yaş aralığındaki her 17 kişiden 1’inin uyuşturucu kullandığı bilgisi yer aldı. Uzmanlar Türkiye’de de uyuşturucu kullanımının artığına dikkat çekerken o artış, tedavi merkezi AMATEM’lere de yansıyor.

Haberin Devamı

‘Çaremiz kalmadı’

Gaziantep’ten gelen 65 yaşındaki Osman Işık’lının oğlu bağımlı. Tedavi için onu ikna edip AMATEM’e getirdi. Işık, “40 yaşında ama yıllardır içiyordu. Son çare buraya getirdik. Tedavisi devam ediyor. İyi olacağına inanıyorum. Çünkü kendisi de kurtulmak istiyor” dedi. Uyuşturucu bağımlısı olduğunu söyleyen 30 yaşındaki T.C. de “İki yıl boyunca aralıksız uyuşturucu kullandım. Aileme çok zararım oldu, annemi çok üzüdüm. Tüm bu yaşadıklarımın bir sonun olmadığını görünce de gelip tedavi olmaya karar verdim. Son 1 yıldır ilaç kullanıyorum. 28 günde bir ilaç yazdırmaya geliyorum” diye konuştu.

İlaç yazdırmak için bahçede bekleyenlerden biri de 50 yaşındaki Doğan D.’ydi. Yaklaşık 30 yıl uyuşturucu madde kullandığını söyleyen Doğan D. “Arkadaş kurbanı oldum, defalarca kurtulmaya çalıştım ama olmadı. Her defasında bir şekilde yeniden başladım. Hayatım, çevrem itibarım bitti. 13 yıldır da ilaç kullanıyorum ve şimdi de ilacın bağımlısı olduk. Uyuşturucu bulmak da çok kolay, yeter ki içmek isteyin. İçmek isteyene bulmak 5 dakika” dedi. Doğan D. ile konuşurken 30 yaşlarında bir kişi yanımıza geldi, sigortası olmadığı doktorun kendisine ilaç yazmadığı söyleyip, Doğan D.’den ilaç istedi, o da ilaç olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

'18 yaşından küçük bir çocuk, 52 çocuğu bağımlı yaptı'

Bağımlı Danışmanı emekli narkotik polisi İsa Altun da dünya geneli ve Türkiye’de uyuşturucu kullanımın arttığına dikkat çekerek, “Sosyal medya kullanımı birlikte uyuşturucu maddeye erişim kolaylaştı ve bununla birlikte kullanım yaşı da düştü. Instagram üzerinden 18 yaşından küçük bir çocuğun, 52 çocuğu bağımlı yaptığını biliyoruz. Bir de Türkiye’de metamfetamin (sentetik uyuşturucu) çok arttı. Bu uyuşturucunun 4 bin çeşidi var. Ucuz ve kolay erişilebiliyor olması da kullanımı artırdı” dedi.

‘İlaç için doktora yalvarmaya geldim’

Bahçede bağımlıların yanında bekleyenlerden biri de 31 yaşındaki A.K.’ydı. 5 yıl boyunca uyuşturucu kullandığı ve yaklaşık 5 yıl önce de ilaç tedavisine başladığını söyleyen A.K., “AMATEM’de 20 gün tedavi gördükten sonra ilaç tedavisine başladım. Bugün de doktora yalvarmaya geldim, ilacımı yazmasına 14 gün var ama ilacım bitti. Doktor yazmazsa madde arayışına gireceğim. İki gündür kullanmıyorum, geceleri kriz geçiriyorum ve  hiç uyumadım” dedi.

Haberin Devamı

Ortalama yaş 29.45

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın Temmuz 2023’te açıkladığı rapora göre, Türkiye’de 2022’de uyuşturucu nedeniyle 313 bin 786 şüpheli yakalandı, 241 bin 821’ine kullanma amaçlı uyuşturucu madde satın almak, kabul etmek, bulundurmaktan, 66 bin 70 şüpheli hakkında ise uyuşturucu madde imal ve ticaretinden işlem yapıldı. 2022’de yatarak tedavi görenlerin yüzde 92.3’ünün erkek, yüzde 7.7’sinin kadınlar oluşturdu. Tedaviye başvuranların yaş ortalaması ise 29.45 olarak hesaplandı. Bu kişilerin maddeye ilk başlama yaş ortalamasının ise 22.2 olduğu belirlendi.