01.05.2018 - 12:21 | Son Güncellenme:
Çay nasıl üretilir?
Çay hakkındaki bilgilere önce nasıl üretildiğini inceleyerek başlayalım. Çay, öncelikle ham halde çay bahçelerinden toplanıp hızlı bir şekilde üretimin gerçekleştirileceği fabrikaya ulaşır. Burada gireceği ilk işlem soldurmadır. Bu işlemde çay yapraklarının sahip olduğu sular azaltılır. Bir sonraki işlem ise kıvırmadır. Kıvırmadan sonra fermantosyon işlemi gerçekleştirilir ve bu işlemde çay rengine, kokusuna ve aromasına kavuşur. Son olarak da kurutma işlemi gerçekleştirilerek yapraklarda kalan sulardan iyice arındırılır. Artık çaylar paketlenip dağıtıma çıkmaya hazırdır.
Çay nasıl demlenir?
Gelelim yazımızın en önemli noktası olan çayın demlenme kısmına. Çay demleme işleminde ihtiyacımız olan şey temiz bir çaydanlık. Bu çaydanlığın temizliğinden ve kireçlerden arındırılmış olmasından emin olmak gerekir. İlk olarak çaydanlığın alt kısmının üçte ikisini suyla doldurup kaynatalım. Su kaynadığında üst kısma yaklaşık 10 tatlı kaşığı çay koyup, kaynattığımız sudan ekliyoruz. Daha sonra çaydanlığın alt kısmını tekrardan çayla doldurup kaynatmaya devam ediyoruz. Bu işlem sırasında ateşi orta seviyede tutmak daha iyi olacaktır. Kaynadıktan sonra altını iyice kısıp demini almaya bırakabilirsiniz. Çayın demini alması tadı açısından oldukça önemlidir.
Çayın demini aldığını nasıl anlayacağız?
Kısık ateşte demini almak üzere bıraktığımız çayımız beş- altı dakika sonra demini almış olacaktır. Ancak yine de demini aldığından emin olmak için kapağını açıp çay yapraklarının tamamen dibe çöküp çökmediğini görmek gerekir. Eğer çay yaprakları halen yüzeydeyse bir süre daha kısık ateşte bekletin. Tüm yapraklar dibe çöktüğünde çayınız servise hazır olacaktır. Bardağınız üçte birlik bir kısmına dem, geri kalana kaynattığımız sudan ekleyerek çayımızı tüketebiliriz. Küçük bir sır daha, çay içerken küçük bardak kullanmak çayı sıcak olarak tüketmemizi sağlayacaktır. Aksi durumlarda çay soğuyup acı bir tat verebilir. Afiyet olsun