18.04.2018 - 10:55 | Son Güncellenme:
Hint filmleri nasıl oluşur?
Genel olarak ülkenin bütün fiziksel görünümünün, filmlerine de aktarılmış olduğunu görüyoruz. Özellikle bilindiği üzere Hint filmleri, danslarıyla çok meşhurdur ve bu yüzden de normal bir film süresinden Hint filmlerinin süresi daha uzundur. Tabi ki danslara eşlik eden müziğin sözlerinin de öğretici bir niteliğe sahip olduğunu belirtmek isteriz. Toplumsal öğelerin ve değerlerin çok keskin ve katı kurallara sahip olduğu, adeta geleneklerden kopamayışın bir simgesidir aslında Hindistan. Hatta buna örnek olarak dizilerde ve filmlerde çokça rastladığımız ‘’BİNDİ’’ yi örnek verebiliriz. Hintli kadınların alınlarının ortasındaki kırmızı ve siyah noktaya bindi deniliyor. Bekâr kadınlarda siyah, evli kadınlarda ise kırmızı renkte yapılan sembolik bir olgu. Gene filmlerden ve dizilerden görüldüğü üzere Hintli kadınların aksesuar kullanmayı çok seven süslü ve gösterişli kadınlar olduğunu söyleyebiliriz.
En çok hangi Hint filmleri izleniyor?
Arama motorlarına, Hint filmleri yazdığımızda kuşkusuz ilk sıralarda Bollywood’un tanıdık yüzü ve bilindik ismi Aamir Khan’ın filmleri karşımıza çıkıyor. Onun bu kadar tanınmasının nedenlerinden biri; her filminden bir ders ve anlam çıkarmamız olabilir. Bir diğer neden ise; kendi yaşadığı toplumun geleneksel değerlerinin eleştirisini yapabiliyor ve o katı kuralların aslında kendi içinde çeliştiğini bizlere gösteriyor. Her filmi öğretici, düşündürücü, toplumsal bir mesaj veren filmler niteliğinde. Aamir Khan’ın kendi kişisel görüşleri ve özgün düşünceleri de Türk halkının onu çok sevmesini sağlamış olabilir. Kısa süre önce ülkemizi de ziyarete gelen Aamir Khan’ın kolundaki çantası ve elinden hiç bırakmadığı kitabı eminim herkesin dikkatini çekmiştir. Gösterişli bir şekilde ülke ziyaretleri yapan aktör ve ünlülerin aksine onun bu şekilde gelmesi takdire şayan bir hareket doğrusu.
En çok sevilen ve izlenen Aamir Khan filmleri
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi onun filmleri Hint kültürünü ve geleneklerini, dini sembollerini, toplumsal değerlerini, Hint danslarını ve kıyafetlerini, düğünlerini vs. aklımıza gelebilecek birçok şeyi bizlere yansıtıyor. Ezberci eğitimin yanlış olduğunu gösteren “Tree İdiots (Üç Aptal)” özel çocukların eğitilmesinde farklı davranılması ve onların diğer çocuklarla bir tutulmaması gerektiğini vurgulayan “Taare Zameen Par(Her Çocuk Özeldir)”, genel olarak din olgusunu ele alan “PK( Peekay)” ve daha sayabileceğimiz bir sürü filmi vardır. Filmlerinde genellikle toplumda yanlış bilinen algıların ve sistemin eleştirisini yapan Aamir Khan bunları da Bollywood’un olmazsa olması Hintlilerin kendine özgü danslarıyla harmanlayarak biz izleyicilerin beğenisine sunuyor.
Hint sineması tabiki de sadece Aamir Khan’dan ibaret değil. Onun haricinde Shahrukh Khan, Amitabh Bachchan, Kajol Mukherjee, Kareena Kapoor, Salman Khan, Anushka Sharma gibi daha birçok sayabileceğimiz oyuncuların olduğunu söyleyebiliriz. Benim Adım Khan, Dangal, Bajrangi Bhaijaan, Veer Zaara, Milyoner, Talaash, Ghajini, Sultan gibi birçok Hint filmi de sizlere önerebileceğimiz filmler olabilir.
Genel olarak çok çeşitliliğe sahip ve kendi yaşam tarzını oluşturmuş, çok değişik inançların ve katı kuralların olduğu Hindistan ülkesi; danslarıyla, gelenek ve görenekleriyle, kıyafetleriyle, abartılı ve gösterişli takılarıyla, değişik hayat tarzıyla gündeme gelen Hint filmlerini bizler benimsedik ve izlemekten de pek kaçınmıyoruz. Kültürel ve dini olarak çok fazla farkımız olsa da gene de izlemekten çekinmediğimiz Hint filmleri verdiği güzel mesajlar sayesinde genel kültürümüzü fazlasıyla etkiliyor diyebiliriz.