Gündem‘Hepimize iyi gelen bir sergi’

‘Hepimize iyi gelen bir sergi’

22.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hayata Destek Derneği, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü kapsamında İstanbul’da tek günlük bir fotoğraf sergisi açarak evlerini terk eden milyonlarca insanın sorunlarına dikkat çekmeye çalıştı

‘Hepimize iyi gelen bir sergi’

Ortaköy Meydanı önceki gün onlarca mültecinin yolculuklarına dair karelere sahne oldu. Hayata Destek Derneği’nin 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle düzenlediği gün boyu ziyaret edilen fotoğraf sergisinde, sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde çekilen fotoğrafları ve hikâyeleri yer aldı. Fotoğrafçılar Kerem Yücel ve Natalia Sancha’nın çektiği fotoğrafların olduğu sergi, Türkiye’de yaşayan çok sayıda Suriyeli sığınmacının hayatlarını gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

‘Birlikte bir gelecek’

Sergi hakkında konuşma yapan Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, “Birlikte bir gelecek, hepimize iyi gelecek” sloganıyla hareket ettiklerini söyledi. Karaosmanoğlu, “Sebebi ne olursa olsun yer değiştirmekten kaynaklanan kültürel etkileşim ve karışımların bizlere kattığı zenginlik göz ardı edilemez.

Bizim için Dünya Mülteciler Günü’nün önemli olmasının ana sebebi, savaştan kaçan milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapıyor olmamız” açıklamasıyla serginin önemini vurguladı.

Türkiye’nin, Suriyeliler için ‘mülteci’ statüsünden farklı olarak geçici koruma sistemini getirdiğini belirten Karaosmanoğlu, bu sistem için, “Suriyeliler kendi ülkelerini terk ettikleri için yasal bir çerçeve altında değiller. Daha doğrusu sınırı geçtikleri anda bütün haklarını kaybediyorlar. Geldikleri ülke bazı hakları tesis etmek durumunda... Türkiye Suriyeliler için ‘geçici koruma’ dediğimiz bir sistem getirdi. Burada temel ihtiyaçlarına ulaşabiliyorlar.” dedi. Mülteci statüsünden farklı olan bu sistemde Suriyelilerin tüm haklara erişemediğini belirten Karaosmanoğlu, siyasi katılımın mümkün olmadığını ancak temel ihtiyaçlarını karşılayacak haklara erişebildiklerini ekledi.

Haberin Devamı

Kolaylaştırıcı rol

“Suriyelilerin barınma, yemek, eğitim, sağlık gibi hizmetleri devlet tarafından karşılanıyor,” diyen Karaosmanoğlu, Hayata Destek Derneği’nin de sivil toplum kuruluşu olarak kolaylaştırıcı rolü üstlendiğini belirtti.

Dernek yardıma muhtaç Suriyeli ailelerin durumlarını tespit etmesiyle biliniyor. Gerekli duydukları hizmetlere ulaşmaları, sosyal yardıma erişmeleri adına büyük çalışmalar yapıyor.

Hayata Destek Derneği, Suriyelilerin meslek edinmeleri, dil öğrenmeleri gibi ihtiyaçlara yönelik hizmetleri “Hayata Destek Evleri” çatısı altında sunuyor. Karaosmanoğlu, “Merkezlerimizde psikolojik iyileşme ve sosyal olarak Türkiye’ye alışma ve burada işlerini görebilmeyle ilgili kolaylaştırıcı eğitimler veriyoruz. İnsanlar geldikleri zaman her şeyini geride bırakmış oluyorlar. Bütün akrabalık ilişkileri ve oradaki bütün sosyal destek mekanizmaları kaybolmuş oluyor.

Haberin Devamı

Dolayısıyla burada yeni sosyal destek mekanizmaları kurmaları gerekiyor. Hem bölge insanıyla hem de diğer Suriyelilerle bir araya gelmeleri gerekiyor” dedi.

Karaosmanoğlu, Hayata Destek Derneği’nin Suriyelileri ve halkı toplum merkezlerinde ortak etkinliklerle buluşturmaya devam edeceğini açıkladı.