05.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN
Berlin’de düzenlenen Avrupa Karaciğer Araştırmaları Derneği Uluslararası Karaciğer Kongresi’nde Dünya Sağlık Örgütü’nün “saatli bomba” olarak nitelendirdiği, uzun yıllar sessiz ve belirti vermeden ilerleyen viral hepatit tartışıldı. Londra Imperial College Tıp Merkezi’nden Dr. Ashley Brown, hepatit B tedavisinde kullanılan ve ileri evre hastalarda da yüz güldüren yeni sonuçları açıklanan ‘entecavir’ etken maddeli ilacın süreci tersine çevirdiğini söyledi.
Komisyon onayladı
Brown, “Hasara uğrayan karaciğer dokusu iyileşiyor, karaciğer kendini yeniliyor. Tedaviden 5 yıl sonra normal hale geliyor. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda ciddi bir tedavi seçeneği olarak görüyorum” diye konuştu. İlacın Şubat 2011’de Avrupa Komisyonu tarafından ileri evredeki kronik hepatit B tedavisi için onaylandığı belirtildi. Hepatit C tedavisinde geliştirilen iki yeni ilacın da en geç 2015’te piyasaya sürüleceği bildirildi.
Paris Descartes Üniversitesi Cochin Hastanesi Karaciğer Ünitesi’nden Prof. Dr. Stanislas Pol da, “Dünya genelinde 2 milyar kişi hayatının bir döneminde hepatit virüsüne maruz kalıyor. 400 milyon kişide kronik enfeksiyon haline geliyor. Sadece Avrupa’da 500 milyon kişiyi etkiliyor. Avrupa’da her yıl 1 milyon kişi hepatit B’yle enfekte oluyor. Bunların 90 bini kronik enfeksiyon haline geliyor. Hepatit C ise dünyada 170 milyon kişide kronik enfeksiyon haline geliyor. Bunların yüzde 20-30’unda siroz, üçte birinde ise karaciğer kanseri gelişiyor. Türkiye’nin güneydoğusunda yüzde 7’yi bulan hepatit B sıklığıyla Avrupa’da hastalığın en yüksek oranda görüldüğü ülke” dedi.
Hepatit virüsünün istila ettiği karaciğer yeni ilaçla 5 yılda eski haline dönebilecek.
AIDS’ten 100 kat bulaşıcı
Prof. Dr. Stanislas Pol, hepatit ile ilgili şu istatistiki bilgileri verdi:
“Tedavi edilmeyen Hepatit B’nin her yıl 1 milyon can alıyor. Viral hepatitlerin görülme sıklığı globalleşme nedeniyle arttı. Hepatit virüsleri AIDS’e neden olan HIV’den 100 kat daha bulaşıcı. Hepatit B ve C global olarak karaciğer kanserinin yüzde 80 nedenini oluşturiyor. Karaciğer kanseri üçüncü yaygın kanser ölüm nedenidir. Avrupa’da 10 milyon kişi hepatit B’yle, 4 milyon kişi ise Hepatit C’yle yaşıyor. Genel olarak hastaların ancak yüzde 10’una teşhis konulabiliyor. Bu kişilerin de ancak yüzde 9’u tedavi altında. Hastalar çoğu kez hastalığının ciddiyetini anlamıyor ve başına gelecekleri bilmiyor. Tedavi ve takibi kısa sürede bırakmak, siroz ve kanser riskini geri getiriyor.”