GündemHayalleri için doktora gitmedi

Hayalleri için doktora gitmedi

18.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mısır’daki şampiyonada kalp krizi geçirerek ölen milli tekvandocu 21 yaşındaki Seyithan Akbalık’ın, “Hayallerim var” diyerek kalbindeki bozukluğu ihmal ettiği ortaya çıktı. Hocaları ‘durumu bizden sakladı’, uzmanlar ise ‘Sporu bırakmalıydı’ dedi

Hayalleri için  doktora gitmedi

Mısır’da düzenlenen Uluslararası Tekvando Şampiyonası’nda müsabaka sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden İzmirli milli tekvandocu 21 yaşındaki Seyithan Akbalık’ın, ihmal kurbanı olduğu ortaya çıktı. Seyithan’ın babası Erdal Akbalık, oğlunun kalp ritminin ve kapakçıklarının bozuk olduğunu, doktora maçlar nedeniyle gidemediğini söyledi. Kardiyologlar ise kalp ritmi zaman zaman 200’lere kadar çıkan Seyithan’ın tekvando yapmasını izin verilmemesi gerektiğini anlattı.
Mısır’ın Luksor kentinde düzenlenen Afrika Kupası’na katılan Türk sporcu Seyithan Akbalık(21), önceki gün müsabaka esnasında fenalaşarak yere yığıldı. Hastaneye kaldırılan Akbalık, yapılan müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. Tekvando Fedarasyonu Genel Koordinatörü Ramazan Erçin, genç tekvandocunun kalp kirizi nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ölümünün ardından milli sporcunun kalp ritmi bozukluğu olduğunun anlaşılması, yeterli sağlık kontrolünden geçirilip geçirilmediğine ilişkin soruları da akla getirdi. Baba Erdal Akbalık, Milliyet’e oğlunun kalp ritim bozukluğunun bulunduğunu ve kalp kapakçıklarının da bozuk olduğunu açıkladı.

‘İlaçla düzeliyordu’
Baba Akbalık, oğlunun rahatsızlığına 6 yıl önce teşhis konulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Rahatsızlığı 15-16 yaşlarında başladı. Kalbinde çarpıntı oluyordu. Kalp ritmi yüksekti. Doktora götürdüğümüzde öğrendik ki, ritmin yanı sıra kalp kapakçıkları da bozukmuş. Birinin ters birinin düz attığını söylediler. Kaç doktora götürdük, sıkıntı olmaz, dediler. İlaç kullanıyordu. Ritim artınca ilaç kalbin yüksek ritmini düşürüyordu. Kalp ritmi hızlanınca ilaç alıyordu, düzeliyordu. İlacını da Mısır’a giderken götürdü. Buradaki hocaları devamlı oğluma, ‘Eğer bir rahatsızlığın varsa bırak, sağlığın daha önemli, yapma’ uyarısında bulunuyordu. Antrenman sırasında bir rahatsızlığı olmamıştı. Biz de doktorların bize dediğini ‘Spor yapmasını engelleyecek bir durumu yok’ şeklinde cevap veriyorduk. Seyithan da hocalarına şöyle demişti: ‘Benim hayallerim, hedeflerim var. Devam etmek istiyorum. İyiyim’.”

‘Ritmi 200’lere çıkmıştı’
Oğlunun 9 yaşından beri tekvando yaptığını anlatan baba Akbalık, şöyle devam etti: “En son 1,5 ay önce tekrar kalp ritmi hızlı atmaya başladı, ritim 200’lere kadar çıkınca doktora götürdük. Cihazlara bağladılar. ‘Bu ilacın dozu küçük, yükseltilebilir ama yükseltilmesi için başka bir doktora git, gerekli görürse artırır’ dediler. Maçlar çıkınca vakti olmadı, gidemedi.”
Baba Akbalık, yine tekvando yapan 14 yaşındaki oğlu Eyüp’ün de teşhis konulamayan bir hastalığa rağmen spor yapmaya devam ettiğini söyledi.

‘Hastalığı bilmiyorduk’
Tekvando Fedarasyonu Genel Koordinatörü Ramazan Erçin, milli sporcunun rahatsızlığını bilmediklerini söyledi. Erçin, “Seyithan, kalbindeki problemden hiç kimseye bahsetmemiş. Ailesi dışında kimse bilmiyor. 10 yıllık antrenörünün bile haberi yok. Takıma alınmamaktan korkmuş. Seyithan Mısır’a Ankara Ulaştırma Spor Kulübü’nün sporcusu olarak gitti. Milli takım adına gitmedi. Lisans çıkarılırken sporcu sağlık kontrolünden geçer. Lisansı da biz değil kulüpler çıkarır. Milli takım kampında ya da anteraman sırasında bir rahatsızlık, sıkıntı hissedersek, biz o zaman doktorlarla görüşüyoruz veya doktora götürüyoruz.”
Seyithan’ı Mısır’a gönderen Ankara Ulaştırma Kulübü’nün müdürü Süleyman Doğaner ise sporcunun sağlık kontrolünden geçirildikten sonra lisans aldığını savundu.
Tekvando Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Metin Şahin ise yaptığı açıklamada, 60 bine yakın lisanslı sporcuları olduğunu ve hepsinin sağlık durumuyla ilgili bilgilerinin olmasının imkansız olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Gül’den aileye taziye

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gençler Avrupa Şampiyonu milli sporcu Seyithan Akbalık’ın vefatı nedeniyle babası Erdal Akbalık ile Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin’e birer telgraf göndererek, üzüntülerini ve taziyelerini iletti.

UZMANLAR YORUMLADI: Yarışması sakıncalı

Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Doç Dr. Sabri Demircan:
Ritim bozukluğuna bağlı kalbin durma riski yüksek ise
bu durumda olan hastanın özellikle spor ve yarışma yapması sakıncalıdır. Doğuştan zaten böyle bir hastalığı varsa ve kalp ritmi 200’lere kadar çıkıyorsa böyle birinin spor yapmaması lazım.
Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Bingür Sönmez:
Ani ölüm sadece kalp krizi ile değil, aort kapak darlığı, ritim bozukluğu gibi nedenlerle de görülebilmektedir. Özellikle müsabaka türü spor yapanlarda ileri kardiyolojik tetkiklerin yapılması şart. Ayrıca bu hasta grubu içinde ritim bozukluğu olanlar ilaçla düzelmelerine rağmen tekvando gibi sporların yapılmasına izin verilmemesi gerekir. Ritim bozukluğunun takip ve tedavisi mutlaka uzman bir doktor tarafından yürütülmeli.

Haberin Devamı

Hayalleri için  doktora gitmedi

Gece memleketine getirildi

Mısır’ın Luksor kentinde düzenlenen şampiyonada hayatını kaybeden Türk sporcu 21 yaşındaki Seyithan Akbalık’ın cenazesi gece havayolu ile İzmir’e getirildi. Akbalık’ın cenazesi, İzmir AdliTıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edildi.

‘İnceleme başlatıldı’

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Seyithan Akbalık’ın ölümüne ilişkin “Genel müdürümüze talimatı verdik, inceleme başlamış durumda” açıklamasını yaptı.