01.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş - İstanbul
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki görevleri sürerken; Kumpas Davalar olarak adlandırılan Balyoz, Poyrazköy, Askeri Casusluk ve Ergenekon gibi davalarla cezaevine giren 13 subay ve amiralin savaş gemisi tecrübeleri ilk kez bir arada anlatılıyor.
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz; Silivri Cezaevi’ndeki havalandırma saatlerinde sohbet ettiği silah arkadaşlarının gemi hikâyelerini ‘Çelik Gemiler, Demir Bahriyeliler’ adlı 4. kitabında bir araya getirdi.
‘Sembolü olacaklar’
Gürdeniz, mahkemelerde pek çoğu savunma yapmayan 40 Amiral ve 400 denizciyi temsilen emekli amiraller; Aydın Gürül, Taner Balkış, Deniz Kutluk, Hasan Hoşgit, Can Erenoğlu, Deniz Cora, Soner Polat, İsmail Taylan, emekli Deniz Kurmay Albay Nuri Üstüner ve davalar nedeniyle hayatını kaybeden Öğretmen Yarbay Ali Tatar, Emekli Tuğamiral Cem Çakmak ve Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’le yaptığı gemi sohbetleri ve fikir alışverişlerini kısıtlı imkânlarla girebildiği bilgisayar ortamında saklayarak kitabı oluşturdu.
Gürdeniz, kitapta yer alan isimlerden sadece 2009’da uğradığı iftira sonrası intihar ederek yaşamını sonlandıran Deniz Kurmay Albay Berk Erden’le konuşma imkânı bulamadığını söyledi. Erden’in hikâyesini silah arkadaşlarından dinleyerek yazan Gürdeniz, “Bu kitabı suçsuzluğunu kanıtladıkları halde yıllarca özgürlüğünden mahrum bırakılan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın değerli subayları için yazdım. Cumhuriyet Donanması’nın boyun eğmeyen, başı göklerde, yüksek onurlu denizcilerini en güzel tarih yargılayacak. Onlar, yüzyıl sonra bile Anadolu denizciliğinin direniş ve yükselişinin sembolü olacaklar” dedi.
Tümamiral Cem Gürdeniz, çocuğu gibi sevdiği TCG Gaziantep firkateyni ile dünya denizlerinde yaşadığı anılara da kitabında yer verdi.
‘Ancak cesedimi çıkarırsınız’
Kitapta, Cem Çakmak’ın 17 Ağustos’u şöyle anlatılıyor: “Ağustos depreminden sonra akşamüzeri Gölcük Donanma üssünün karşı sahilinde bulunan Tüpraş’ta büyük bir infilak oldu ve yangın denize yayıldı. Gemilerin derhal Gölcük’ü terk etmeleri emredildi. Gemiler mevcut personelleri ile poyrazdan emercensi fora ederek Yalova önlerine intikale geçtiler. Ben de Tersane Komutanı Tuğamiral Ersin Güler’e giderek “havuzu emercensi daldırın, TCG Gemlik’i derhal çıkarmam lazım” dedim. O da bana “gemiyi terk etmenizi emrediyorum” deyince ben de cevaben “Benim bu gemiden ancak cesedimi çıkarırsınız” dedim. Bu arada Harp Filosu Komutanını arayarak” bana yakıt bulun” dedim ancak talebime cevap alamadım. Havuz, depremde akrabalarının yarısına yakınını yitirmiş.”