Gündem Havada provokasyon kokusu

Havada provokasyon kokusu

02.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma günü yaptığı “Suriye Devlet Başkanı Esad ile ailece görüşebiliriz” açıklamasından üç gün sonra çeşitli grupların Afrîn, Mare, El-Bab, Azez, El Rai ve İdlip’de protesto gösterileri düzenlediği, bölgedeki Türk askerine yönelik bazı eylemlerde bulunduğu, Türk bayrağını yaktığı iddia edildi.

Havada provokasyon kokusu

DİDEM ÖZEL TÜMER - Milliyet’e bilgi veren güvenlik kaynakları, pazartesi sabah saatlerinde bazı olaylar yaşandığını doğruladı ancak sosyal medyaya yansıyan görüntü ve iddiaların büyük kısmının dezenformasyon içerdiğini belirtti. Olayların kısa sürede kontrol altına alındığını kaydeden yetkililer bölgeye asker takviyesi yapıldığına yönelik görüntü ve paylaşımların da doğru olmadığını vurguladı. Güvenlik kaynakları “Asker sevkiyatına ihtiyaç duyulacak bir durum yaşanmadı. Birliklerimize yönelik herhangi bir olumsuzluk söz konusu olmadı. Akşam (dün)gelişmeler gizlenecek” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Kaynaklar ayrıca Suriye’de yaşananların Kayseri’de küçük bir Suriyeli çocuğa yönelik tacizden sonra gerçekleşen olaylarla ilgili gibi gösterilmeye çalışıldığını ancak bunun da doğru olmadığını kaydetti.

Suriye’de yaşanan olaylarda tek bir grubun olmadığını belirten güvenlik kaynakları, farklı motivasyonlarla hareket eden birden fazla grubun olduğunu aktardı. Grupların ortak noktasının ise Türkiye ile Suriye’den bir kez daha normalleşme yönünde açıklamalar geldikten sonra harekete geçilmesi olduğu ifade ediliyor.

Suriye resmi ajansı SANA, Esad’ın 26 Haziran’da Rusya Devlet Başkanı Putin’in Orta Doğu Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ile görüşmeden sonra, Esad’ın “Suriye-Türkiye ilişkisine ilişkin her türlü girişime açık olduğunu” söylediğini aktardı. Esad’ın açıklamasından iki gün sonra, cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da “Biz Suriye’yle ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Suriye’nin de iç işlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin 3-4 Temmuz’da Astana’da Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde bir araya gelecek. İkilinin görüşmesinde başta terör örgütü PYD/YPG’nin ertelenen sözde yerel seçim girişimi olmak üzere Suriye’deki ve bölgedeki gelişmeler ele alınacak.

Yazarlar