04.01.2022 - 14:51 | Son Güncellenme:
ABD’de ve Avrupa’da tırmanışa geçen günlük vakalar rekor seviyesinde seyrediyor. Salgının ilk evresindeki kısıtlamalar bazı ülkelerde yeniden devreye alınıyor. Türkiye’de de vakalar hızla artarak 45 bin sınırına ulaştı.
SALGIN BİTİYOR MU?
Ancak uzmanlar, koronavirüs salgınından çıkış kapısının aralandığını iddia ediyor. Omicron varyantının Delta varyantı kadar etkili olmadığı, hatta Omicron’un oluşturduğu bağışıklığın Delta’yı bitirdiği iddialarının ardından Danimarka’dan pandemi ile ilgili çarpıcı bir açıklama geldi.
Danimarka Devlet Serum Enstitüsü'nün Baş Epidemiyologu Tyra Grove Krause, yaptıkları yeni bir araştırmanın, Omicron'dan hastaneye yatış riskinin Delta varyantında görülenin yarısı kadar olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Krause bu durumda, yaklaşık 2 ay içinde pandeminin sonunun gelebileceğini belirtti.
Danimarkalı bilim insanı, "Önümüzdeki 2 ay içinde bunu alacağımızı düşünüyorum ve umarım enfeksiyon azalmaya başlar ve normal hayatlarımıza geri döneriz." dedi. Omicron'un artan enfeksiyon seviyesi nedeniyle pandemiyi uzatabileceğine dair endişelere de değinen Krause, durumun tam tersi olduğunu öne sürdü.
Krause, "Omicron devam edecek ve önümüzdeki ay büyük bir enfeksiyon yayılımı görülecek. Ancak bittiğinde, eskisinden daha iyi bir yerde olacağız.” diye konuştu.
DAHA FAZLA İNSAN ENFEKTE OLACAK
Ancak Krause yüksek derecede bulaşıcı Omicron'un Delta varyantından daha hafif göründüğünü ve bu nedenle ciddi semptomlar olmadan daha fazla insanın enfekte olacağı konusunda da uyardı.
Sonuç olarak, bunun popülasyonda iyi bir bağışıklık düzeyi sağlayacağını söyledi. Danimarka, son haftalarda vaka sayısında büylük artış yaşarken Avrupa'nın en yüksek oranlarından biri kaydederek, 7 günlük en yüksek ortalamaya ulaştı.
Danish TV 2 kanalına konuşan Tyra Grove Krause, Omicron varyantıyla birlikte Delta'ya göre hastaneye yatış oranlarının yarı yarıya azaldığını kaydedip "Umuyorum salgın dinmeye başlayacak ve iki ay içinde normal yaşamlarımıza döneceğiz" dedi.
Danimarka'da 27 Aralık tarihinde tespit edilen 41 bin 35 vakayla tüm zamanların rekorunu kırdı. Krause'ye göre, Omicron varyantı Ocak ayı sonunda zirve noktasına çıkacak ve Şubat ayında da sağlık sistemi üstündeki baskı azalmaya başlayacak.
Fransa Sağlık Bakanı da 5'inci koronavirüs dalgasının son dalga olabileceğini savundu. omicronun koronavirüs salgınını bitirecek son varyant olacağını iddia etti. Peki, omicron, pandemiyi bitirecek mi? Bu iddialar ne anlatıyor? TRT Haber'den Deniz İyidoğan uzman isimlere sordu...
"HAZİRAN AYINDAN SONRA KORONAVİRÜS GÜNDEMİMİZDEN ÇIKACAK"
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener de omicronun koronavirüs salgınını bitirecek son varyant olacağı görüşünde. Ancak önümüzdeki süreçte vakaların daha da artacağının da altını çizerek uyarıyor.
“Omicronun salgını bitirebilecek son varyant olacağı bir alternatif, bir hipotez. Benim tahminim de büyük olasılıkla öyle olacak. Türkiye içinde haziran ayından sonra gündemimizden çıkacak. Çünkü enfekte olmayan kişi kalmayacak gibi görünüyor. Aşılı, aşısız herkes enfekte olacak. Aşısızlardan ciddi anlamda yoğun bakıma yatan, COVID-19 nedeniyle ölen ve sakat kalan bir grup olacak büyük ihtimalle. Sakatla kastettiğimiz, COVID-19’un hastalığı atlattığınız zaman hasar bırakmama gibi bir durumu söz konusu değil. Yani yüzde 10 ila 15 oranında bir hasar bırakıyor. Yani 10 kişiden 1’inde hasar bırakır. Kalp, akciğer hasarı, kas-eklem ağrısı, sisli beyin gibi… Her 10 kişiden 1’inde bunu görüyoruz ve göreceğiz. Aşısızlarda da bu hasar daha fazla oluşuyor.”
"ŞUBATA KADAR 3 VARYANT BİRLİKTE ETKİLİ OLACAK"
Türkiye’de şubat ayına kadar delta, delta plus ve omicron varyantlarının birlikte olacağını söyleyen Prof. Dr. Şener, şubat ayının başından itibaren de omicronun daha yaygın hale gelmeye başlayacağına dikkat çekiyor:
“Dolayısıyla bizde halihazırda şubat ayına kadar devam eden periyotta hastaneye ve yoğun bakıma yatış oranı yüksek seyredecek. Ama omicron vakaları çok artacağı için bizim hastaneye yatış oranlarımız ve yoğun bakıma yatış oranının düşeceğini zannetmeyin. Çünkü normalde siz 20 bin hasta görürken, günde 100 bin hasta göreceksiniz. Bizim için salgının mart ayına kadar olan seyri ve 3. dozu yapma oranımız önemli. 3. dozunu yaptırmayan grupta omicron varyantı ağır seyredecek.”
"WUHAN'DAKİ KADAR NAİF BİR ŞEKİLDE YAKALANMAYACAĞIMIZ KESİN"
Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan ise omicronun çok büyük bir değişiklik yaptığını ve bunun sonuçlarının ne olacağının henüz bilinemeyeceğini söylüyor:
“Omicron salgının değişik bir formata geçmesine neden oldu. Çünkü, omicron, şu anda salgında çok büyük bir değişiklik yaptı. Biz hala kontrol altına almış değiliz. Bu değişimin daha sonuçlarının ne olduğunu bilmiyoruz. Buradan da hala değişebileceğini gösteriyor. ‘Bundan sonra rahat edeceğiz’ diye bir şey söylemek için çok erken. Ama ilk başta o Wuhan’daki kadar naif bir şekilde yakalanmayacağımız kesin. Çünkü belli bir bağışıklık oluştu herkeste. Çoğu kişi ya geçirdi, ya aşı oldu. Çok savunmasız bir halde değiliz. İlk defa karşımıza çıkan veya bağışıklığın hiç tanımadığı bir virüs değil. Ama kendini değiştirdiği için bu son varyant olamaz. Yok, oluyor demek mümkün değil. Virüs kendiyle ilgili gelişimini tamamlıyor. Ve onların bize yansımasını da biz zaman içerisinde göreceğiz.”
"HAFİF GEÇİRMEMİZİN SEBEBİ BAĞIŞIKLIKLA İLGİLİ"
Omicronun 4 varyanttan da önemli mutasyonlar aldığını ve değişimin devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Akhan, aşıların da bu mutasyona göre revize edileceğini söylüyor.
“Bu aldığı mutasyonların dışında kendinin 30’a yakın mutasyonu var. Ve bunların bizim için yapacaklarını ve sonuçlarını söylemek mümkün değil. Belki aşılar değişecektir. Ama son varyant olmayacağı kesin. Hafif geçirmemizin sebebi bağışıklıkla ilgili. Aşıdan ve kısmi bağışıklık olmasından kaynaklı yoğun bakımlarda yatışlar az. Ancak ‘Aşının yüzde 100 koruyuculuğu var’ da diyemeyiz. Yeni bir virüs gibi kişiler tekrar enfekte oluyor. Azalmakla beraber aşının etkinliği devam ediyor. Aşı da değişecek mecburen daha etkili aşılar çıkacak."
Virüsün hala kontrol altına alınmadığını da hatırlatan Akhan, omicronun Gama varyantıyla benzer özelliklere sahip olduğunu belirtiyor:
“Omicronun şu anki özellikleri Gama varyantına benziyor. Gama varyantı da daha çok aşıdan kaçan bir varyanttı. Ama bulaştırıcılığı bir Delta ya da Alfa kadar değildi. Ama omicronda bütünüyle alfadan deltadan hepsinden esintileri var. Ama en çok gamaya benziyor. O yüzden de ‘Burada duruyor ve bitiyor’ diyemeyiz.”