22.04.2018 - 18:02 | Son Güncellenme:
Beslenme alışkanlıkları ve uyku düzene girmeli
Erken yatıp erken kalkılmalıdır, uyku karanlık ve sessiz ortamda olmalıdır. Uykuda salgılanan melatonin hormonu bu dönemde anne bebeğe çok yardım eder. Birçok anne adayı bu dönemde; mide bulantısı, kabızlık veya ishal, mide yanması, baş ağrısı veya dönmesi, terleme ya da üşüme gibi birbirinden farklı fizyolojik tepkiler gösterir. Bu zorlu dönemde doğru şekilde, doğru zamanda, güvenilir ve temiz kaynaklardan sağladığımız besinler bu tepkilerle mücadelede kolaylık sağlar. Folik asit, demir, vitaminler anneler için olmazsa olmazdır. Bu mineralleri içeren besinler diyet listesinden ayrılmamalıdır. Tabii ki her insanın yapması gerektiği gibi düzenli su tüketimi de bu dönemde çok önemlidir.
Yapılan her aktivite hamilelik dönemi ve doğum anı için artı puandır
Meditasyon, yoga, pilates gibi rahatlatıcı ve sakinleştirici egzersizler uzman kontrolünde hamilenin müsaitlik durumuna göre tavsiye edilir. Bu hareketler hem bel ve kas ağrılarını hafifletir hem de doğum anı geldiğinde doğumu kolaylaştırır. Hamilelik sırasında açılan iştah fazla kilo almanıza neden olabilir. Spor bu fazla kilo alımını engeller ya da yavaşlatır. Alınan her kilo hamileliğiniz ve doğumunuz için zorlaştırıcı bir faktör demektir.
Ruh hali değişimi
Hamilelikte salgılanan hormonlar nedeniyle ruh hâli ve psikoloji sürekli değişebilir bir hâle gelir. Alınganlık, kolay sinirlenme, olur olmadık yerlerde duygusallaşma gibi birçok duyguyu anneler üst sınırlarda yaşamaya başlarlar. Buna annelik içgüdüleri de karışınca hassasiyet kaçınılmaz olur. Anne adaylarını alınan kilolar ve çekilen ağrılar özgüven eksikliğine iter. Bu gibi karmaşık duygu durumları karşısında çevreye özellikle baba adaylarına çok iş düşmektedir.