21.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
EVRİN GÜVENDİK/ANKARA
EVRİN GÜVENDİK/ANKARA - Güler, özetle şu bilgileri verdi:
TELKİNLERDE BULUNUYOR: Suriye’de Ayn el-Arap bölgesinde YPG/PKK elemanları hala bölgeden çıkmamak konusunda direniyorlar. Ayrıca Haseke bölgesinde birtakım eylemlerde bulundular. Yeni yönetim, özellikle Rakka ve Tabka’yı terk etmeleri ve silah bırakmaları konusunda telkinlerde bulunuyor. İnşallah, bunların kendi aralarında anlaşma yapabileceklerini düşünüyoruz. Gerek Ayn el-Arap’ta, Sırrın’da -ağır silahlar dahil- silahları bırakarak, yönetime teslim ederek buralardan çıkmasını ve vatandaşları rahatsız etmeden, onları daha büyük çatışmalar karşısında zarar görecek duruma düşürmeden oralardan ayrılacaklarını düşünüyoruz.
İKİ AŞAMALI PLAN: Henüz arzu edilen seviyede olmasa da önümüzdeki yapılacak düzenlemeler dâhilinde Suriyeli vatandaşlarımızın onurlu ve güvenli bir şekilde kendi topraklarına, evlerine kavuşacaklarını düşünüyoruz. Suriyelilerin geri dönüşleri için kabaca iki aşamalı bir plan öngörüldüğü söylenebilir. İlk etapta İdlib çevresindeki kamplarda kalanların dönüşleri organize edilecek, ardından Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için çalışmalar yapılacak. Türkiye, coğrafyanın kuzeyindeki güvenli bölgelerde istikrarı sağlamak amacıyla çeşitli askeri ve diplomatik adımlar atmaktadır.
185 ülkeye ihraç
SAVUNMA SANAYİİNDEKİ GELİŞMELER: 2002 yılında sadece 62 savunma projesi, yaklaşık yüzde 80 dışa bağımlılık oranıyla yürütülürken, geldiğimiz noktada yüzde 80’e varan yerlilik oranıyla proje sayımız 20 kat artarak bin 132’ye yükselmiştir. 2023 sonu itibarıyla savunma ve havacılık sektör cirosu 15,5 milyar dolara ulaşmıştır. 2002 yılında 248 milyon dolar olan ihracat 2023 yılında 5,5 milyar dolara, 2024 yılının ilk 11 ayında 5,8 milyar dolara ulaşmıştır. Savunma sanayisi ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 185’e, ihraç edilen ürün çeşidi yaklaşık 230’a çıkmış ve Türk savunma sanayisi ürünleri küresel ligde ön planda yer almaya başlamıştır.