11.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gülden Öktem / İstanbul
Gidip gitmemek konusunda ikilemde kalınan, metrobüsle Kadıköy’den köprüdeki trafiğe göre 1 buçuk saatle 2 saat arası değişen, Zincirlikuyu’dan bir saat süren, İstanbul’a değil de daha çok Edirne’ye yakın duran Beylikdüzü’ndeki İstanbul Kitap Fuarı yarın kapılarını kapatacak. Gerek açılış günü Kırmızı Kedi Yayınevi’ndeki Selahattin Önkibar’ın imzasını engellemeye kalkanlarla gerekse Sanat Fuarı Artist’teki eserleri kaldırtmaya çalışanlarla sansasyonel bir biçimde başlayan ve süren 36. İstanbul Kitap Fuarı’na gitmek ve gitmemek için 10 sebep sıraladık.
ARTILARI
Yüzde 30 - 50 civarında indirim
Hem İstanbul’dan hem de çevrelerdeki illerinden ziyaretçilere ev sahipliği yapan fuarın en cazip yönü tabii ki indirimli kitapları. Yayınevleri yüzde 40’a yakın promosyonlar yapıyor.
Yabancı yazarların imzası/söyleşisi
Dünyadaki kitap fuarlarının çoğu sadece sektör içi etkinlikleri ağırlar ve kati suretle okurlar fuara ayak basmaz. Çin, Türkiye ve Kore gibi ülkelerde daha çok ‘kitap festivali’ olarak anılması gereken fuarlar, özellikle sıkı takipçisi olunan yabancı yazarları görmek, onlarla ayaküstü bir sohbet etmek için iyi bir fırsat. Fuarda bugün İrlandalı polisiye yazarı Glenn Meade bir imza ve söyleşi yapacak. Theodoros Terzopoulos da Kerem Karaboğa ile ‘Dionysos’un Dönüşü’ başlıklı bir söyleşide okurun karşısında.
Sahaf standında imzalı kitaplar
Fuarın en çok sevilen ve uzun vakit geçirilen alanlarından biri de sahaf stantları. Eski gazete ve dergilerden plaklara, paralara dek pek çok objenin olduğu stantlarda Yaşar Kemal’in, Kemal Tahir’in, ve Kerime Nadir’in zamanında imzaladığı kitaplara sahip olunabilir.
Tanımadığınız yazarlarla tanışın
İstanbul Kitap Fuarı’nın stantlarında sergilenen çeşit türlü kitaplar arasında daha önce adından haberdar olmadığınız yazarların kitaplarıyla tanışabilir, çağdaş Türk ve dünya edebiyatındaki yeni isimlerin isimlerini bu sayede keşfedebilirsiniz.
nNur Koçak’ın eserlerini görün
Sanat Fuarı Artist’in Onur Sanatçısı Nur Koçak’ın farklı dönemlerinden oluşan bir eser seçkisi fuar alanında konumlanıyor. Eserlere bakmadan çıkmayın.
EKSİLERİ
Yerledeki çöpler
Tüyap’ta yemek yemek için pek çok mekân var. Fuarda kuyrukta bekleyenler de bu işletmelerden sipariş veriyor. Fakat belli ki çöp tenekesi kullanmayı bilen ziyaretçisi çok az. Fuar alanının çevresi, kitlesinden hiç beklenemeyecek şekilde pis bırakılmış. Belediyenin bu konuya kayıtsız kalması, otobüsler dolusu öğrenci taşıyan okullardan yetkililerin de öğrencilerine dur dememesi üzücü bir manzaraya yol açmış.
Uzak, çok uzak
Geçen yıllarda metrobüsün fuar alanına özel bir durak yapması okurları sevindirmişti. Ancak arabayla iki saatte, metrobüsle ortalama bir buçuk saatte ulaşılan fuara gitmek yine de bir çile.
En büyük rakip: Sanal fuarlar
İstanbul Kitap Fuarı’nın peşi sıra düzenlenen ‘sanal fuarlar’ okura daha cazip seçenekler sunuyor. Belli bir fiyatın üstündeki alışverişlerden kargo ücreti de almayan bu oluşumlar, e-okuyucular da dikkat çekici hizmetler verebiliyor.
Otobüsler dolusu çocuk
TÜYAP’ın okullarla yaptığı anlaşmayla İstanbul ve çevre illerdeki ilk ve orta öğretimlerden otobüs dolusu çocuk fuara taşınıyor ve en geç 15.00’e kadar fuar alanında curcuna çıkıyor. Oyun oynayanından kitapları dağıtanlara dek uzanan binbir çeşit yaramazlık, fuarda sakin sakin kitaplara bakmak isteyenleri yıldırabiliyor. Bu konu ile ilgili rahatsızlığını ifade eden ziyaretçiler öğrencilerin ziyaret saatleri için bir düzenleme yapılmasını talep ediyor.
Konusunda uzman olmayanlar
Bazı yayınevlerinin stantlarında kitaplarla ilgili soru sorduğunuzda cevapsız kalma ihtimaliniz çok yüksek. Kimi yayınevleri bu konuya çok dikkat etse de azımsanmayacak bir oran da bunu umursamıyor.
Satışlar 2015’teki gibi
Fuarda geçen yılki satış rakamları yayınevlerini sevindirmişti. Ancak yayınevlerinden aldığımız bilgiye göre, İstanbul Kitap Fuarı’ndaki kitap satışları bu yıl, 2015’teki gibi. Geçen yıl 35. yaşını kutlayan fuarın bereketinin 35. yıl coşkusu olduğu düşünülüyor.
‘Başlangıç’ rekoru?
Ekim ayında dünyayla aynı anda Türkiye’de de Altın Kitaplar etiketiyle satışa çıkan Dan Brown’ın ‘Başlangıç’ının fuarın beşinci gününde 3 bin adet sattığı açıklandı. Altın Kitaplar’ın hem ana standında hem de çocuk kitapları standında satılan ‘Başlangıç’ın fuar sonuna dek rekor kırması bekleniyor.