GündemGebelikte 40. haftada olan değişimler

Gebelikte 40. haftada olan değişimler

01.05.2018 - 13:20 | Son Güncellenme:

Sabırsızlıkla beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza almak için gün saydığınız haftaya geldiniz. Doğum nasıl olacak, ne zaman olacak gibi sorular artık sizi meşgul ediyor. Doktor kontrolleriniz sıklaştı ve sağlıklı bir şekilde bebeğinizi bir an evvel kucağınıza almak istediğiniz haftadasınız.

Gebelikte 40. haftada olan değişimler

Bu haftada doğum yapmayı düşünürken bazen bu haftadan biraz daha uzun süre sonra doğum yapabilirsiniz. Doğum için gerekli olan tüm eşyalarınız, doktorunuz ve siz artık doğuma hazırsınız. Peki, bu haftada bebeğinizde ne gibi gelişmeler var öğrenelim.

Haberin Devamı

40 haftalık gebelikte bebek gelişimi

40. haftada bebeğiniz ortala 2500-4000 gr arasındadır. Boyu 45-52 cm civarındadır. Bebeğinizin vücudu ve organları artık dış dünyada yaşamaya elverişli hale gelmiştir. Bebeğin doğumdan sonra anne sütünü alıncaya kadar kan şekerinin düşmemesi için karaciğerinde depolanan nişasta doğum sonunda glikoza dönüştürülür. Bebeğinizin kalp atışları ve solunumu düzenlidir. Nabzı ortalama 140, solunumu ise dakikada ortalama 40 olmuştur. Bebeğiniz doğum pozisyonunu almış ve doğum kanalına doğru yönelmiştir. Doktorunuz, bebeğin pozisyonunu hakkında sizi bilgilendirecektir. Bu dönemde bebeğinizin hareketleri önceki haftalara göre daha azalmıştır. Buna rağmen saatte ortalama 10 defa hareket etmesi gerekir. Plasenta doğum sırasında oluşabilecek enfeksiyonlardan bebeğinizi korur.

Haberin Devamı

40 haftalık gebelikte annede görülen değişimler

40. hafta ile birlikte mide ekşimesi ve halsizlik artmaya başlar. Bebeğinizin kilosunun artmasıyla birlikte hareket etmede ve uyumada zorlanmalarınız da artmıştır. Pelvis ve mesaneye artan baskılar sonucu idrar ve hemoroid oluşumu artmıştır. Doğumun yaklaşması ile birlikte serviks genişler ve incelir. Aralıklı kas krampları artık artmaya başlamıştır. Doktorunuz rahim açıklığını kontrol edip bebeğin hareketlerini gözlemlemek için sizi NST’ye (Non Stress Test) bağlayarak takibinizi yapar. Doktorunuz ultrason ile bebeğin pozisyonuna, amnion sıvısına bakar ve bebeğin sağlık durumunu kontrol eder.

Gebelikte 40. hafta için anne adayına öneriler

Kontrollü bir doğum için doktor kontrollerinizi sıklaştırarak kontrole düzenli gitmelisiniz. Günlük yürüyüş ve egzersiz yaparak doğumun kolay geçmesini sağlayabilirsiniz. Doğum çantanızın son kontrollerini yaparak olan eksiklerinizi bu haftada giderebilirsiniz. Egzersiz yaparak bacaklarınızda oluşan krampları önleyebilirsiniz. Gece rahat uyuyabilmek için sakinleştirici bitki çaylarını kullanabilirsiniz. Mide yanması ve ekşimeleri için sakız çiğneyerek ve dik yatarak rahatlayabilirsiniz. Doğum her kadında farklılık gösteren bir olaydır. Bedenen ve psikolojik olarak kendinizi doğuma hazırladığınız takdirde kolay bir doğum geçirirsiniz. Unutmayın doktorunuza güvenmeniz sizi oldukça rahatlatacaktır.