GündemGBL nedir?

GBL nedir?

24.04.2018 - 17:02 | Son Güncellenme:

GBL son dönemde kullanımı artan ve Türkiye’de de yayılmaya başlayan bir uyuşturucu türüdür. GBL nedir? Etkileri nelerdir? Birinin bu uyuşturucuyu kullandığını nasıl anlarız? Bağımlıyı kurtarmak için ne yapabiliriz?

GBL nedir

GBL nedir?

Haberin Devamı

Açılımı “Gamma-Bütirolaktan” olan GBL, tehlikeli bir cinsel uyarıcıdır. İnternette kontrolsüz bir şekilde satışı yapılan bu cinsel uyarıcının 1 damlası, kişiyi uyuşturmaya yetmektedir. 2 veya 3 damlası ise bilinç kaybına neden olur. Kokusuzdur. Rengi şeffaftır. İçeceğinize veya yemeğinize karıştırılırsa, kokusu ve rengi olmadığından fark etmemeniz muhtemeldir.

GBL’nin etkileri nelerdir? Bunu kullanan kişiyi nasıl fark ederiz?

GBL’nin etkileri tıpkı alkole benzer. Kullanan kişi rahat davranmaya başlar. Konuşurken ağız kayması olabilir. Bir anda coşkulu bir hâle bürünecektir. Bir süre sonra mide bulantısı hissedilir. Daha sonra kusma gerçekleşir. Uzuvların kontrolünü kaybeden kişi dansa karşı istekli olur.

Haberin Devamı

Riskleri nelerdir?

GBL son zamanlarda “tecavüz ilacı” olarak da bilinmektedir; çünkü kullanımdan bir süre sonra kişiyi bilinci kapalı, hareket edemediği bir hâle sokması muhtemeldir. Aşırı doz kullanımı nefes darlığı ve boğulmaya sebep olabilir. GBL’nin risklerini ortadan kaldırmanın en kesin yolu hiç kullanmamaktır.

“Temizleyici” olarak sipariş ediliyor

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün yaptığı operasyon ve araştırmalar sonucunda GBL’nin “duş jeli, fayans temizleyici” gibi isimlerle Hong- Kong, Litvanya ve Polonya gibi ülkelerden kaçak olarak getirildiği öğrenilmiştir.

Yasaklandığı ülkeler

Birçok ülkede yasaklı, bazılarında ise “hayati tehlikeye sebep olan madde” olarak nitelendiriliyor. Kanada, Rusya, Hong Kong, İngiltere, Hollanda ve İsrail gibi ülkelerde bu uyuşturucuyu bulundurmak ya da ticaretini yapmak yasaktır. Hatta yakalananlara hapis cezası bile verilebiliyor.

Avustralya, ABD, İsveç ve Polonya’da ise durum biraz farklıdır. GBL uyuşturucu olarak nitelendirilmiyor. “Hayati tehlikeye sebep olan madde” olarak adlandırılıyor ve üretimi kontrol ediliyor.

Kimler kullanıyor?

Daha çok dans kulüplerinde tespit edilen uyuşturucu, üniversite öğrencileri arasında da oldukça yaygındır. Ekstaziye alternatif olarak kullanılmaktadır. Yapılan operasyonlardan elde edilen bilgiye göre trans bireyler de cinsel uyarıcı olarak GBL’yi kullanmaktadır.

Haberin Devamı

İstanbul Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı operasyonlarda mimar ve mühendis gibi meslek gruplarından kişilerin de bu uyuşturucuyu kullandığı tespit edilmiştir. Polis bu durum karşısında hayrete düştümüştür.