20.07.2024 - 10:33 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Türkiye'nin Kıbrıs Harekatı'nın üzerinden 50 yıl geçti. Kıbrıs sorununun çözümü için son 20 yılda gerçekleştirilen iki girişim de sonuçsuz kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye- Yunanistan yakınlaşmasından yararlanmak amacıyla Kuzey ve Güney Kıbrıs liderlerini Eylül'de görüşmeye çağırmaya hazırlanıyor. Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, BM parametreleri kapsamında yeni bir çözüm sürecine olumlu yaklaşıyor. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs ise eşit egemenlik ve eşit uluslararası statü dışında bir formüle sıcak bakmadığını kayda geçiriyor.
Kıbrıs'ta çözüme en çok yaklaşılan dönem 2004'te Annan Planı'nın referanduma sunulmasıydı.
Türklerin yüzde 65 oranında “Evet” oyuna karşın Rumların plana yüzde 75 oranında “Hayır” demesi nedeniyle Ada'da yeni bir ortak devlet kurulamadı. Kıbrıs Cumhuriyeti, sorunun arkasında Ankara'nın olduğunu öne sürüyor ve Kuzey Kıbrıs yerine Türkiye'yi muhatap almak istiyor.
Kuzey Kıbrıs ise 2004 ve 2017 süreçlerinin başarısız olmasından Kıbrıslı Rumları sorumlu tutuyor ve aslında Rumların Türklerle egemenliği paylaşmak niyetinde olmadığını kaydediyor. Kıbrıslı Türklere göre, Rumların tek amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin mevcut yasaları ve kurumlarında yapılacak değişikliklerle, kendilerini Ada'da azınlık konumuna düşürmek.
Ethnos gazetesinde çıkan ve Yunan Tarih Profesörü Vangelis Karamanlakis adanın son 50 yılını değerlendiren bir yazı yayınlandı. Karamanlakis, "Demokrasi verilen bir şey değildir" ifadesini kullanarak Yunan kanadını ilgilendiren sorunların artık çözümden çok uzak olduğunu ve gelecek yıllarda Yunanistan'ın bölgedeki politikalarının daha etkisiz olacağını kaydetti. Karamanlakis bu etkisizliği ise Mavi Vatan'a bağladı.
Ethnos gazetesinde yayınlanan bir başka haberde ise Kuzey Kıbrıs'ta Türklerin provokatif gösteriler yapacağına dair skandal ifadelere yer verildi. Haberin devamında "Türkiye büyük bir gösteriye hazırlanıyor" ifadesi kullanarak Ankara'nın ada üzerindeki hakimiyetiyle gövde gösterisi yapacağını yazdı. Gazete, Türkiye'nin barış harekatının 50. yılını 50 savaş gemisiyle kutlayacağını belirtti.
To Vima gazetesinde yer alan "Türkler bir gece ansızın gelebileceğini hatırlatıyor" başlıklı analizde ise "Türkler bu sefer sınırı aştı, dehşet verici bir video yayınladılar" diyerek Milli Savunma Bakanlığı'nın Kıbrıs için yayınladığı videoyu öne çıkardılar. Gazete, videodaki asıl skandalın ise kendilerine göre Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a girdiği anlarla kapanması. Rum ve Yunan kanadından bu videoyu tepki gelmemesini konusunda şaşırdıklarını belirten To Vima gazetesi, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e yönelik "Açıklama yapmak için neyi bekliyorsun?" sorusunu sordu.
CNN Greece'de ise Miçotakis'in Lefkoşa'ya gideceği ve burada bir konuşma yapacağı belirtiliyor. CNN Greece bunun Yunan tarihinde bir ilk olduğunu hatırlatarak Atina'nın bölgede gerilim çıkarmak niyetinde olmadığını öne sürdü.
ProtoThema internet sitesinde yer alan haberde "Türkiye, Yunanistan'ı kışkırtacak bir şölen hazırlıyor" ifadesi kullanıldı.
Kathimerini gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kıbrıs'ta federal çözüm mümkün değil" ifadesini manşetten verdi. Gazete ayrıca Erdoğan'ın "Kıbrıs bizim gözbebeğimiz, ruhumuzun bir parçası" sözlerine yer verdi ve Ankara'nın yeni bir meydan okuma yaptığını bildirdi.
To Vima gazetesi de diğer Yunan kaynakları gibi Erdoğan'ın "Federal devlet çözüm değil" açıklamasını ilk haber olarak yayınladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan Savunma Bakanı Dendias'ın geçtiğimiz günlerde Kıbrıs hakkında yaptığı skandal açıklamasına da yanıt verdiğini belirten To Vima, Erdoğan'ın bu sözleri "saçma" bulduğunu ifade etti.