GündemFitre miktarı ne kadar? 2019 fitre bedeli ne kadar?

Fitre miktarı ne kadar? 2019 fitre bedeli ne kadar?

06.05.2019 - 11:49 | Son Güncellenme:

Fitre miktarı ne kadar sorusu Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından vatandaşlara duyuruldu. Peki 2019 yılı fitre miktarı ne kadar? Fitre kimlere verilir?

Fitre miktarı ne kadar 2019 fitre bedeli ne kadar

Fitre miktarı açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile Fitre miktarının bu yılki tutarı belirlendi. Peki Fitre bu yıl ne kadar olacak? Fitrenin hangi zaman dilimi içerisinden verilmesi daha caizdir? İşte 2019 yılı fitre miktarı ve fitre hakkında merak edilenler

Haberin Devamı

2019 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Fitre miktarı bu sene 23 lira olarak belirlendi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2019 ramazan ayının başlangıcından 2020 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 23 lira olarak belirlenmesine karar verildi."

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Haberin Devamı

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir.

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.
Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

Yazarlar