25.04.2018 - 10:17 | Son Güncellenme:
Fellah köftesinin malzemeleri
• 1 su bardağı sıcak su
• 1 su bardağı ince bulgur
•Yarım su bardağı irmik
• 1 tane soğan
• 1 tane yumurta
• Yarım yemek kaşığı domates salçası
• 3 yemek kaşığı un
• Bir tutam karabiber
• İsteğe bağlı olarak kimyon
• 1 tutam tuz
Fellah köftesi sosunun malzemeleri
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Yarım yemek kaşığı domates salçası
• Yarım bardak sıvı yağ
• 1 diş sarımsak
• Karabiber
• 1 tutam tuz
Üzeri için
Bir tutam maydanoz veya farklı yeşillikler kullanabilirsiniz.
Fellah köftesinin yapılışı
Bir su bardağı ince bulguru alıp derin bir kaba koyun. Bir su bardağı sıcak suyu üzerine dökün ve karıştırın. Islattığınız bulgurun üstünü kapatın ve şişmesini bekleyin. 5 dakika kadar bekletmeniz önerilir.
Bulgurunuz şişerken başka bir kabın içine yarım su bardağı irmiği koyun. Üstüne yumurta kırın. 1 tane soğanı rendeleyin. Yarım yemek kaşığı domates salçasını, baharatları ve tuzu ekleyin ve karıştırın. Tuzu 1 tatlı kaşığı ekleyin. Baharat olarak da karabiber, kimyon ve pul biber kullanabilirsiniz. Daha sonra unu da ekleyip tekrar karıştırın. 5 dakika boyunca bekleyip şişen bulguru alıp irmikli karışımın üstüne dökün. Köfte kıvamına gelene kadar karışımı iyice yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru elinizde yuvarlayın ve avuç içi büyüklüğünde yuvarlak köfte haline getirin. Bir tepsiye hafifçe un serpin ve fellah köftelerinizi bu tepsinin üstüne koyup hafifçe una bulayın.
Derin bir tencere alın ve içine su koyup, suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra bir tutam tuz atın. Una bulanmış köftelerinizi alıp, tencerenin içine dikkatle atın. Fellah köftelerinin şekillerinin bozulmaması için elinizle değil, büyük bir kepçeyle tencereye koymanız önerilir. Yapışmaması için köfteleri karıştırın ve pişmeye bırakın.
Sosunun yapılışı
Bir tavaya zeytinyağını ve salçaları döküp karıştırın ve iki dakika kadar pişirin. Daha sonra baharatları ve sarımsağı da sosa ekleyin.
Fellah köfteleri piştikten sonra suyunu süzün ve tabaklara koyun. Fellah köftelerinin üzerine sosu dökün, üzerini yeşilliklerle süsleyin. Köfteleriniz servise hazır. Afiyet olsun.