08.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
FİSUN YALÇINKAYA
Soyut resmin en önemli temsilcilerinden 1901-1991 arasında yaşamış ressam Fahrelnissa Zeid büyük boyutlu eserleriyle 14. İstanbul Bienali’nin bir parçası. Bienal kapsamında 1 Kasım’a dek İstanbul Modern’de sergilenecek resimlerinin yanı sıra desenleri de Dirimart standında Haliç Kongre Merkezi’nde önceki gün sona eren ARTINTERNATIONAL’da yer aldı.
II. Abdülhamit devri sadrazamlarından Cevat Paşa’nın yeğeni ve Halikarnas Balıkçısı’nın kızkardeşi olan Fahrünnisa Zeyd’in küçük oğlu, Raad Bin Zeid bu vesileyle İstanbul’daydı. Önceki gün İstanbul Modern’de Fahrelnissa Zeid’in eserleri hakkında düzenlenen söyleşide Zeid’in sanatı masaya yatırıldı.
Söyleşiden sonra söz alan Raad Bin Zeid, “Annem hakkında söylenen bu güzel sözler beni mutluluktan havalara uçuruyor” dedi. Söyleşi öncesi, fuarda sohbet ettiğimiz Raad Bin Zeid, annesinin resimlerinin onu nasıl etkilediğini sorunca şu cevabı verdi: “Resim yapmam ama resimden, özellikle soyut resimden iyi anlarım. Saatler ve saatlerce onun yanında durdum, çalışırken ona yardım ettim. Tablolarını yaparken boya alışverişine beni yollardı. Beyazlar, yeşiller, kırmızılar... Günler geçti, aylar geçti seneler geçti. Eğitimin bir parçasıydı bu alışverişler. İnşallah insanlar onun resimlerini görürler”.
Zeid, annesinin resimle ilişkisi hakkında şöyle devam etti: “Her resmi bir masal. Tarihten bir parça kopardı annem. Çok cesurdu. Kendini adamıştı. Hiç kimseden korkmuyordu. İlk kez evinde gösterim yapan odur. Maçka’da 1944’te apartman dairesinden tüm eşyaları çıkardı ve resimlerini sergiledi. Çok avangartdı.”