06.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Haber Araştırma
İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dün facianın eşiğinden dönüldü. Hastanenin çatısında saat 17.00 sıralarında başlayan yangın hızla diğer katlara sıçradı. Sağlık çalışanları hastaları tahliye etmeye girişirken, itfaiye ekipleri de hastaneye geldi. Yapılan müdahaleye rağmen alevler kısa sürede tüm binayı sardı. Özellikle binanın dış cephesi kağıt gibi hızla yandı. Yoğun bakımdaki hastalar personel tarafından, yatan hastaları ise refakatçileri ve vatandaşlar tarafından dışarı çıkarıldı.
6 savcı görevlendirildi
Hastane gelen İstanbul Valisi Vasip Şahin, yangın kontrol altına alındığını belirterek, şunları söyledi: “İtfaiyenin verdiği bilgiye göre içeride yangın yok, duman var, dumanın tahliyesi yapılıyor. Yangın, dış yüzeyde ve çatıda meydana geldi. İçerideki hastaların hemen tamamı tahliye edilmiş durumda. Yalnız sekizinci kattaki yoğun bakımda olan hastalarımız güvenli bir alana alınarak hem itfaiyemizin hem doktorlarımızın kontrolünde tutuluyorlar. Aşağıya inme konusunda doktorlarımız, ‘Uygundur, indirilebilir’ derlerse indirilecekler İstanbul Cumhuriyet Başsavcımız 2 başsavcıvekilimiz ve 4 savcımızın konuyla ilgili görevlendirildiğini bana söyledi. En büyük sevincimiz bir can kaybı şu ana kadar yaşanmamış olması... Ambulansla tahliye edilen hasta sayımız 70 civarında, çevre hastanelerde hem özel hem kamu hastanelerinde ilgili tedbirler alındı. Bütün ambulanslar hastaneye yönlendirildi. Bu anlamda organizasyonda aksaklık ve sıkıntı yaşanmadı.”
Yangından kurtulan bazı hasta yakınları yangının 8’inci katta başladığını iddia ederek, alevlerin personelin izmarit attığı çöpten yükseldiğini öne sürdü. Eşi 8’inci katta yatan Erkan Canbay, yangının personelin içtiği sigaradan çıktığını iddia ederek, “Katta yangın alarmı çalışmıyor. 2 katı duman kapladıktan sonra diğer katlara seslenerek haber veriyorlar. Şoktayım. İnsanlar sedyede kaldı. Ben hastamı zor çıkardım” derken, bir hasta yakını da “Bu çağda, kulaktan kulağa yangın ihbarı mı yapılır? Yangın alarmı çalışmıyor. Yangın sistemi çalışmıyor” iddiasını dile getirdi.
Bir hasta yakını da, “Alevler dışarıdan cama vuruyordu. Patlama sesleri inerken de geliyordu. Annem hasta kalkamayacak durumdaydı. İçerisi birden bire duman doldu. Göz gözü görmüyordu ve yardım istedim. 2 kişi geldi, birisi annemi sırtladı. Herkes canının derdine düştü. Şu an annem kayıp, nerede olduğunu bulmaya çalışıyorum” dedi. Babasının 8’inci katta yoğun bakımda olduğunu söyleyen bir hasta yakını ise, çekiç koyulmadığı için yangın alarmını kıramadıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bilgi aldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çıkan yangınla ilgili Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’dan bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Erdoğan, yangın haberinin akabinde Sağlık Bakanı Demircan’ı telefonla aradı. Erdoğan, Demircan’dan olay hakkında bilgi aldı.
Yıldırım: İhmal varsa...
Başbakan Binali Yıldırım, yangınla ilgili “32 yoğun bakım hastası başka hastanelere nakledildi. Yangın neden çıktı, niye çıktı, bunun sebepleri bilahare yangın söndürüldükten sonra incelenecek. Heyetler bu konuyu araştırıp sebebini bulacaklar. Eğer bir ihmal, kusur, bir şey varsa gereği yapılacak” dedi. Ankara - Milliyet
‘Çıkış nedeni araştırılıyor’
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, yangın çıkan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Demircan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve hastane yetkilileri tarafından karşılandı.
Doktorlardan hemşirelere, sağlık görevlisinden hasta ve hasta refakatçilerine, yangın esnasında çok ciddi bir görev yapan ve performans sergileyen itfaiye çalışanlara teşekkür eden Demircan, “Cenab-ı Hakk’a hamd ediyorum bir can kaybı omadan böyle tehlikeli bir hadisenin üstesinden gelindi” ifadelerini kullandı.
Bir soru üzerine, yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmaların sürdüğünü aktaran Demircan, “O çalışmalar neticelendiğinde biz bu konuyla ilgili açıklamayı yaparız. Hastanedeki bütün hastalar tahliye edildi. İçeride hiçbir hasta yok” dedi. Bakan Demircan, yoğun bakımdaki bir hastanın ölümüne ilişkin soruyu, “Daha önce vefat etmiş bir hastamız” şeklinde yanıtladı. Demircan, Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne sevk
edilen bazı hastaları da ziyaret etti.
2011’de de yanmıştı
Büyük panik yaratan yangın, binanın henüz hizmete açılmadığı 2011 yılında yaşanan yangını da akıllara getirdi. İnşaatı yaklaşık 15 yıl süren hastanede 26 Eylül 2011 günü dış cephe kaynağı yapılırken yangın çıkmış ve kullanılan dış cephe malzemesinin alev almasıyla binada büyük hasar oluşmuştu.
O yangın sonrası dış cephenin yönetmeliklere uygun olup olmadığı tartışılmıştı. İzocam, taş yünü gibi malzemelerin de yangının boyutunu artırdığına dikkat çekilmişti.
‘Hastane binası yönetmeliğe uygun değil’
İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi ve eski İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, yangınla, hastanenin yönetmeliklere uygun yapılmadığının ortaya çıktığını söyledi. Kılıç, şöyle konuştu: “Burada sorun, yangının çıkmasından çok neden bu kadar büyüdüğü ve yayıldığıdır. Binanın yönetmeliklere uygun tasarlanmadığı ortaya çıkıyor. Yönetmeliğe göre 28.5 metreden yüksek binaların dış cephelerinin yanıcı olmayan malzeme kullanılması gerekir. Bu binada bırakın yanıcı olmayan malzemeyi, kolay yanmayan bir malzeme bile kullanılmamış. Yönetmeliğe uygun tasarlanmadığının diğer kanıtı her katta yangın zonu (koridoru) ya da yangın çıkışının olmaması. Yatay tahliye hatları olsaydı bu kadar büyümezdi. Bu yüzden çatıda başlayan yangın katlara ulaştı. Yanıcı cephe malzemesi ve tahliye hatları olsaydı yangın bu kadar büyümezdi.”