GündemEtna, Türkiye’yi etkilemeyecek

Etna, Türkiye’yi etkilemeyecek

24.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada 3 farklı yerde, Meksika’da Popocatepetl, İtalya’da Etna, Endonezya’da ise Merapi Yanardağı ardı ardına faaliyete geçti.

Etna, Türkiye’yi etkilemeyecek

Meksika’daki Popocatepetl 21 Mayıs’tan itibaren kül püskürtmeye başladı. Şimdiye kadar toplam 573 patlama kaydedilen, duman ve kül püskürten yanardağ nedeniyle ülkede sarı alarm seviyesine geçildi. Başkent Mexico City’deki iki uluslararası havalimanından yapılan uçuşların yanardağdan yayılan kül sebebiyle iptal edildi.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

İtalya’da bulunan Etna Yanardağı da 21 Mayıs’ta aktif hale geldi. Avrupa’nın en aktif yanardağı olan Etna, lav ve kül püskürtmeye devam ediyor. Güçlü bir patlama meydana gelmesinin ardından yanardağdan çıkan toz bulutları kısa bir süre içerisinde tüm Avrupa’ya yayıldı. Avrupa “riskli bölge” olarak ilan edildi. Sicilya Adası’ndaki Etna’nın yakınındaki Catania-Fontanarossa Havaalanı’nda tüm uçuşlar askıya alındı. Sosyal medyada yanardağın faaliyete geçmesiyle kül bulutlarının Türkiye’ye doğru geldiği ve bugün Ege ile kısmen de olsa Marmara bölgesinde asit yağmur riski olduğu iddia edildi. Bunun üzerine Meteoroloji Genel Müdürlüğü yazılı açıklama yaparak, bu iddialara açıklık getirdi: “Etna kaynaklı kül bulutlarının Yunanistan’ın güneyinden geçerek deniz üzerinden doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir. Söz konusu Etna kaynaklı kül bulutlarının ülkemizi etkilemesi beklenmemektedir. Genel Müdürlüğümüzce kül bulutlarının hareketi 7/24 esasına göre takip edilmektedir.”

Haberin Devamı

Etna'yı yamaçlarına kurulmuş olan özel cihazlarla yakından izleyen İtalya'nın Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), bulut örtüsünün alevli lavları görmeyi engellediğini belirtti. 

"HENÜZ ÖLÜM VEYA YARALANMA YOK"

Enstitü, şu ana kadar Katanya'ya ve Etna Dağı'nın yerleşime açık yamaçlarındaki en az bir kasabaya bir miktar kül düştüğünü söyledi. Henüz herhangi bir ölüm veya yaralanma ise bildirilmedi.

INGV, patlamadan önceki son günlerde yanardağ aktivitesinde bir artış kaydedildiğini aktarıyor.

İtalyan haber ajansı ANSA da Adrano ve Biancavilla kasabalarındaki insanların pazar günü yanardağdan patlama sesleri duyduklarını bildirdi.

İtalya'nın Ulusal Sivil Koruma Dairesi ise yaptığı bir uyarıda, artan volkanik aktivite sonrası Etna'da ani değişiklikler meydana gelebileceğini kaydetti.

2021'in başlarında yaşanan benzer patlamada yanardağın faaliyeti birkaç hafta sürmüştü.

MERAPİ DE FAALİYETE GEÇTİ

Endonezya’nın Cava Adası’nda bulunan Merapi Yanardağı faaliyete geçti. Dünyanın en aktif yanardağı olan Merapi’den lav akmaya başladı. İki kilometreden fazla alana kül püskürten Merapi Yanardağı, 2017’de faaliyete geçtiğinde 300’den fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.