DünyaUkrayna sınırında ayaklanma

Ukrayna sınırında ayaklanma

24.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşta kendi sınır bölgelerinde zorlanmaya başladı. Önce sabotaj eylemleriyle uğraşan Rusya, şimdi de Belgorod’da Putin karşıtı Rus grupların saldırısıyla karşı karşıya.

Ukrayna sınırında ayaklanma

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş devam ederken, Rusya kendi toprakları içinde ortaya çıkan bir saldırıyla mücadele ediyor. Daha önce bir Rus uçağının “yanlışlıkla bombalaması”yla gündeme gelen Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Belgorod kentinde, kendilerini Rus partizan güçleri olarak tanıtan iki grup, Ukrayna topraklarından bir hücum başlattığını, Rusya’ya ait bir sınır kasabasını istila ettiklerini duyurdu.

Haberin Devamı

“Rusya için Özgürlük Lejyonu” ve “Rus Gönüllüler Birliği”, kendilerini, “Rusya’yı Devlet Başkanı Vladimir Putin’den kurtarmak isteyen” Kremlin karşıtı milis gruplar olarak tanıtıyor. Kozinka kasabasını ele geçiren askerler, Grayvoron kasabasına yöneldi. Grubun baskını esnasında çekilen videolarda, kasabadaki Rus yetkililerin öldürüldüğü görülüyor.

Rus yetkiler durumu doğrularken, Belgorod bölgesi Valisi Vyacheslav Gladkov, gruba yönelik operasyon başlatıldığını duyurdu. Belgorod’da sert yasaklar uygulamaya girerken, bölgede yapılan tüm telefon görüşmeleri yasal izin olmadan dinlenebilecek, güvenlik güçleri izin almadan binalara girip arama yapabilecek. Vali Gladkov, gece saatlerinde yaptığı açıklamada ise, grubun tamamen Belgorod topraklarından Ukrayna topraklarına sürüldüğünü belirterek, ilan edilen yeni güvenlik önlemlerinin kaldırıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

UKRAYNA'YA PÜSKÜRTÜLDÜ

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın istihbarat raporunda, Rusya’nın Belgorod bölgesinde en az 3 noktada partizanlarla çatıştığı belirtilerek, “Partizanların kimliği henüz doğrulanmadı, ancak Rus rejim karşıtı gruplar sorumluluğu üstlendi. En ciddi olay Grayvoron kasabası yakınlarında meydana geldi” denildi. Ayrıca raporda, Rusya’nın sınır bölgelerinde savaş uçağı kayıpları, demiryolu hatlarına yönelik patlayıcılı saldırılar ve şimdi de doğrudan partizan eylemleri ile giderek birçok alanı kapsayan daha ciddi güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı. Rusya Soruşturma Komitesi ise, olaylarla ilgili terörizm soruşturması başlattığını duyurdu.

Olaylarla ilgili Rusya tarafından yapılan son açıklamada, yapılan operasyonlar sonrası bu kişilerin Ukrayna’ya doğru geri püskürtüldüğü belirtildi. Operasyonun tamamlandığı belirtilen açıklamada “70’ten fazla Ukraynalı sabotaj grubu üyesi öldürüldü” denildi. Rusya, grubun Ukrayna ordusuna bağlı olduğunu öne sürürken, Ukrayna yönetimi grubun bağımsız olarak mücadele ettiğini belirtiyor.

Ukrayna sınırında ayaklanma

F-16 EĞİTİMİ BAŞLADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Polonya dahil birkaç ülkede Ukraynalı pilotların F-16 eğitimine başlandığını duyurdu.

Haberin Devamı

AB Savunma Bakanları toplantısı öncesinde konuşan Borrell, Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçaklarını kullanabilmeleri için eğitim almaya başladığını duyurdu. Borrell, “Nihayet birkaç ülkede pilotlara F-16 eğitimlerinin verilmeye başlanmasından dolayı mutluyum. Bu zaman alacak ama ne kadar erken olursa o kadar iyi olacak” ifadelerini kullandı. Borrell ayrıca, AB ülkelerinin Avrupa Barış Fonu kapsamında Ukrayna’ya 10 milyar euro askeri yardım sağladığını vurguladı.