GündemErmenistan'la normalleşme görüşmesi! Tarihi anları CNN Türk takip etti

Ermenistan'la normalleşme görüşmesi! Tarihi anları CNN Türk takip etti

30.07.2024 - 18:59 | Son Güncellenme:

Türkiye Ermenistan normalleşme süreci 2020 yılındaki Karabağ savaşı sonrasında başlamıştı ve 2 yıldır ara verilmişti. Bugün özel temsilciler sınırda biraraya geldi. Görüşme öncesi tarihi anlar yaşandı. Temsilciler sınırda el sıkıştı ve görüşmeyi CNN Türk takip etti.

Türkiye Ermenistan normalleşme süreci 2020 yılındaki Karabağ savaşı sonrasında başlamıştı ve 2 yıldır ara verilmişti. Bugün özel temsilciler sınırda bir araya geldi. Görüşme öncesi tarihi anlar yaşandı. Temsilciler sınırda el sıkıştı ve görüşmeyi CNN Türk takip etti.

Haberin Devamı

2 YIL SONRA İLK GÖRÜŞME

Ermenistan'da tarihi bir gün yaşanıyor hem Ermenistan hem de Türkiye için. İki ülkenin sınırında resmi temsilciler bir araya geldiler. Temsilciler sınırda tokalaştı ve fotoğraf verdiler. 5. kez resmi görüşme gerçekleşti. 2022 yılının Temmuz ayında en son bir araya gelinmişti Viyana'da. 2 yıl sonra bu görüşme gerçekleşti.

GÖRÜŞMENİN SINIRDA OLMASI TARİHİ ÖNEME SAHİP

Görüşmede eski görüşmelerdeki maddeler üzerinde mutabık kalındığına vurgu yapıldı. Diplomatik ve resmi pasaportlarda birbirlerine daha yardım edileceğine dair mutabık kalınma var. Görüşmenin sınırda olması da tarihi bir öneme sahip.

1990'ların başında Ermenistan'ın Karabağ'ı ele geçirmesiyle Ankara'nın Azerbaycan'a destek verdiğini göstermek için sınırı tek taraflı kapatmıştı ve o günden bu güne ulaşım ve iletişim yoktu. Bunun bir istisnası gerçekleşti ve 6 Şubat depremlerinde Ermenistan'ın Türkiye'ye yardım göndermek için buradan konvoy göndermişti. Bu da çok kritik bir adımdı normalleşme adına. 2020 yılından sonra ortada bir kriz kalmamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da sınırın açılabileceğini belirtmişti. O neden gözler bu görüşmenin ne zaman gerçekleşeceğine çevrilmişti. Yeni görüşmenin ne zaman gerçekleşeceği henüz belli değil. CNN Türk ekipleri bu görüşmeyi takip eden ilk ve tek haber kanalı. 

Yazarlar