09.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN
DİDEM SEYMEN- Estetik ya da dolgu gibi uygulamaların mutlaka tıp doktorlarınca yapılması, güvenilir ürünlerin kullanılması gerekiyor. Ancak işin uzmanı olmayan kişilerin bu işlemleri merdiven altı diye tabir edilen merkezlerde yapması ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. İnsan derisine enjekte edilen sakıncalı maddelerle yapılan işlemlerin geri dönüşü olmayabiliyor. Estetik işlemleri nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşan estetik mağdurlarının başvurduğu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Gülşen ile en sık karşılaştıkları mağduriyetleri konuştuk.
Medikal estetikçi çok...
*Güzelleşmek uğruna ciddi sağlık sorunları yaşayan hastalar ile çalışıyorsunuz. Bu alandaki en büyük sıkıntı nedir?
Medikal estetik uygulayan hekim çok fazla. Fakat komplikasyonlarla uğraşan çok doktor yok. Çünkü tanı kısmında çok yetersiz kalınıyor. Doktor tanı kısmında çok deneyimli değilse var olan nodüler alanların hepsi ortak ilaç tedavisiyle yönetilmeye çalışılıyor. Hâlbuki elinizde ultrasonografi cihazı varsa bunu yönetmek çok daha kolay. Çünkü ultrasona baktığınızda bunun bir dolgu depoziti mi, yoksa vücudun yabancı cisme reaksiyon oluşturması sonucu olan granülom mu, enfektif bir apse formasyonu mu anlama şansınız oluyor. Aynı zamanda ultrason varsa hem vasküler yapıları yani damarsal yapıları işlem öncesinde çok daha iyi değerlendiriyor, yerlerini işaretliyorsunuz. Damar içerisine dolgu kaçma ihtimalini minimalize ediyorsunuz. Hem de bir komplikasyon hastasında gerçekten bu komplikasyon vasküler bir komplikasyon mu değil mi bunu ayırt etme şansınız oluyor. Bunu ayırt etmek çok önemli. Eğer vasküler bir komplikasyonsa yani damar içerisinde dolgu materyali kaçtıysa, yüzde çok ciddi kalıcı sekeller oluşturan nekroz alanları oluşabiliyor. Güzelleşme uğruna ciddi sorunlar yaşanıyor.
Cerrahpaşa kozmetik...
*Neden medikal estetik komplikasyonları alanına eğildiniz?
Ultrason 1.5-2 yıldır gündemde ve maalesef Türkiye’de benim haricimde çok fazla aktif olarak kullanan yok. Daha çok reklam amaçlı olarak kullanıyorlar. Medikal estetik alanında yeni bir çalışma alanı oluşturduk. Dermatologlara, plastik cerrahlara ve medikal estetik uzmanlarına destek veriyoruz. Hem operasyon eğitimi veriyoruz hem de onların komplikasyonu olduğunda hastalarını değerlendiriyoruz. Cerrahpaşa’da kozmetik komplikasyon merkezi kurmak gibi bir niyetimiz var. Eğer kurarsak çok daha kurumsal olarak ilerleyeceğiz.
Damarı delebiliyor
*En sık gördüğünüz vakalar neler?
En çok şahit olduğum şey, eritildiği iddia edilen dolguların erimemiş olması. Dolgu eritme de çok yüksek başarı var gibi görünse de aslında eritildiği iddia edilen dolguların burada hâlâ rezidüel nodül şeklinde olduğunu görüyoruz. Çünkü elinizde ultrason yoksa daha önce dolgu uyguladığı arada tekrar ‘Bu alan doğrudur’ deyip oraya eritme için kullandıkları maddeyi enjekte ediyorlar. Ama bu maddenin çok yüksek alerjik potansiyeli var. Aynı zamanda normal dokuya da bir miktar erişebiliyor. Dolayısıyla elinizde ultrason varsa hem doğru yere eritme işlemi yapıyorsunuz, hem de bunu çok minimal dozlarda yapmış oluyorsunuz. Hastadaki o alerjik riski minimalize etmiş oluyorsunuz. En sık eritilemeyen dolgularla karşı karşıya kalsak da bence en önemlisi vasküler komplikasyonlar. Yani damar içerisine dolu kaçma olguları bunlar. Belki ayda bir tane geliyor ama yüzler çok dramatik oluyor. Dolgu hareket edebilen bir madde değil. Hekim deneyimli olsa da uygulama sırasında iğne istemeden de olsa fark etmeden damarı deliyor, bu da nekroz dediğimiz kangrene sebep oluyor.
Yanak dolgusu erimedi
*Ecem Kızıltoprak (Instagram içerik üreticisi): 35 yaşındaki Ecem Kızıltoprak Aralık 2022’de 34 yaşındayken dolgu ile vitamin enjeksiyonu yaptırdı. Normalde dolgu yaptıran, deneyimi olan birisi. Dolguyu muayenehane ortamında, nazobial kısmına yaptırdı. Alerjik bir insan, alerjik reaksiyon zannedilir müdahale edildi ancak yüzünün sağ tarafına yayılan şiş ve ağrı sebebiyle Prof. Dr. Zekayi Kutlubay hocayı bulup geldi. Geçen yıldan beri tam 1 yıldır tedaviye geliyor. Canlı canı yanağından maddeyi çekiyorlar, madde tekrar orada üreme yapıp ağrıyla ortaya çıkıyor. Maddeyi çekip içeriye kortizon enjekte ediyorlar. Dolgu eritme işlemi yapılıyor. Yaşadıklarını sosyal medya hesabından da paylaştı: “Görsellikle ilgili iş yapıyorum, 1 yılım tedaviyle geçti. Canlı canlı yanağımdan dokular çıkarılıyor. Bazen geceleri ağrıdan uyumuyorum. Bundan sonra çok kontrollü işlem yaparım, kendi kanım, kendi yağımla yaptırırım.”
‘Kartviziti vardı, doktor değildi’
İsmini açıklamak istemeyen İngiltere’de yaşayan doktora öğrencisi Türk genç kadın, 1 yıl önce çene dolgusunu Bakırköy’de bir muayenehane ortamında yaptırdı. Arkadaşları da orada yaptırmıştı. İşlemi yapan kişi doktor kartviziti bastırmıştı ancak doktor değildi. Genç kadın yaşadıklarını şu sözlerle açıkladı:
“Çenem yamuldu, dolgu erimiyor. Bir tarafım diğerine göre daha şiş. Yumru gibi oldu. Hani cahil insanlar gidiyor yaptırıyor zannediyorlar, geçen sene ben de bu konularda çok bilgisizdim. Sertifikalarını falan araştırmadan gitmiştim. Benim arkadaşım bu kişiyle davalık oldu, davaları devam ediyor. Kimse benim başıma gelmez demesin, her an herkesin başına gelebiliyor. Ben ucuz atlattığımı düşünüyorum.”
YARIN: Estetik mağdurları için WhatsApp İhbar Hattı Kuruldu- Estetik bağımlılığı diye bir kavram var mı?