07.03.2008 - 15:44 | Son Güncellenme:
SEMA programlarının içkili mekanlarda, defilelerde yapılması üzerine, Konya İl Genel Meclisi'ne 'Mevlana törenlerinin sadece Konya'da ve usulune uygun olarak yapılması' ile ilgili verilen soru önergesi sonrası hazırlanan rapor Meclis Üyeleri tarafından kabul edildi. Raporda, Mevlevilik Kültürü ve Sema'nın korunması için merkez kurulmasına, semazenlerin eğitimden geçirilmesine, sertifikası olmayanlara sema yaptırılmamasına, sema yapacak gurubun 21 kişiden oluşmasına ve semanın iş yeri veya mağaza açılışları, düğünlerde, eğlence programlarında, reklam amaçlı ve genel uygulama formatının dışında dekoratif unsur olarak yapılmasının önlenmesine dikkat çekildi.
RAPOR TAMAMLANDI
Sema törenlerinin içkili mekanlarda, defilelerde yapılması üzerine, Konya İl Genel Meclis Üyesi Erol Küçükbakırcı, tarafından İl Genel Meclisi'ne soru örengesi verilmişti. Mevlana törenlerinin sadece Konya'da ve usulune uygun olarak yapılması ile ilgili verilen soru önergesi üzerine konu, rapor hazırlanması için Meclis Kültür ve Turizm Komisyonu'na havale edilmişti. Yaklaşık 2 aydır çalışmasını sürdüren komisyon raporunu tamamladı.
Konya İl Genel Meclisi'nde gerçekleştirilen toplantıda Kültür ve Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan rapor Meclis üyeleri tarafından kabul edildi. Geleneksel Mevlevilik Kültürü'nün Korunması ve Yaşatılması başlığı altında proje olarak hazırlanan ve Meclis üyelerince kabul edilen raporda, Sema törenleri ve Mevlana ile ilgili kriterler belirlendi. 17 ayrı kuruluştan temsilcilerin katılımı ile hazırlanan raporda, her mekanda ve ehil olmayan kişiler tarafından sema yapılmamasına dikkat çekildi.
SEMA İÇİN BELİRLENEN KRİTERLER
Hazırlanan raporda sema ile ilgili şu kriterler getirildi: "Mevlevilik Kültürü'nün en önemli unsuru olan Sema'nın korunması için 'Mevlevilik Kültürü Koruma ve Yaşatma Merkezi' kurulmalıdır. Bu merkez yurt içinde ve yurt dışında konu ile ilgili hususların takibini gerçekleştirmelidir. Sema programlarının aslına uygun formatta yapılmasını temin ederek, uygulamalardaki farklılıkların ortadan kaldırılması ve toplumun doğru bilgilendirilmesi esas olmalıdır. Programların başlangıcında Mevlevilik Kültürü ve Mesnevi hakkında kısa bilgilendirilmeden sonra sema töreni yapılmalıdır.
Semazenler bilgi ve formal eğitimden geçirilerek yeterlilik belgesi verilmelidir. Program hazırlayıcılar tarafından da bu belge aranmalıdır.
Yurt içinde ve yurt dışında tanıtım amaçlı gerçekleştirilecek olan sema programlarında da tüm guruplarda sertifika şartı aranlmalıdır. Sertifikası olmayan sema heyetlerinin program yapmaları kesinlikle önlenmelidir.
Sema töreni mutlaka bu kültürün doğru olarak aktarılabileceği ve tanıtılabileceği mekanlarda yapılmalıdır. İzleyicinin sema törenini izlemekten başka bir amaçla bulunduğu, yapılacak programı dikkatle izleyip algılayamayacağı ortamlarda sema yapmak bu kültürün ruhuna uygun değildir.
Sema herhangi bir müzik eşliğinde değil, gelenekten gelen ve sema'nın ayrılmaz bir parça olan Mevlevi müziği eserleri eşliğinde yapılmalıdır. Bu eserler gelenekte adına 'Mutrıb' denilen bir müzik topluluğu tarafından ve kesinlikle canlı olarak seslendirilmelidir.
Sema yapacak olan gurubun en az 21 kişiden (1 postnişin, 1 semazenbaşı, 5 semazen ve 1 Naathan, 1 kuran okuyucusu, 5 ayinhan ve 7 kişilik Mutrıb heyetinden) oluşması sağlanmalıdır.
Sema'nın iş yeri ve mağaza açılışları, düğün, eğlence programlarında, reklam amaçlı ve genel uygulama formatının dışında dekoratif unsur olarak yapılması önlenmelidir.
Mevlana gibi Türk-İslam büyüklerinin isimleri zaman zaman yanlış yer, mekan ve ürünlerde kullanılmaktadır. 'Mevlana ayakkabı tamircisi', 'Sucuklu Mevlana böreği' gibi. Dünyaya mal olmuş şahsiyetlerimizin başında gelen Mevlana'nın isminin, bu şekilde kullanılması önlenmelidir."
GÖREV BÖLÜMÜ YAPILDI
Hazırlanan raporun uygulanması için de görev dağılımı yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Selçuk Üniversitesi, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret borsası, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, Konya Lokantacılar Odası, Konya Gazeteciler Cemiyeti, TÜRSAB Konya Başkanlığı ve Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanlığı'na alınan kararların uygulanması için görevler verildi.