GündemEğitimin zirvesi kadınlara kapalı

Eğitimin zirvesi kadınlara kapalı

09.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bugüne kadar görev yapan 63 milli eğitim bakanından sadece 1’i kadındı. YÖK’e hiç kadın başkan atanmadı. MEB’e bağlı 23 birimden ikisi kadınlara emanet. 19 YÖK üyesi arasında da sayı 2’yi geçmiyor. 179 üniversitede ise 3’ü devlet olmak üzere, 16 kadın rektör bulunuyor

Eğitimin zirvesi  kadınlara kapalı

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı 81 il ve 919 ilçede görev alan üst düzey yöneticilerle ilgili araştırmayı dün yayımlamıştık. Araştırmada öğretmen kadrosunda kadınların oranı yüzde 55.3 iken, 1299 taşra üst düzey yönetici arasında kadınların oranının yüzde 2 olması dikkat çekti. Buradan yola çıkarak bugüne kadar görev yapan milli eğitim bakanları, YÖK başkanları, şu anda üniversitelerde görev yapan rektörleri inceledik. Durumun farklı olmadığı ortaya çıktı. Bu kurumlarda da kadının adı yok. Öyle ki MEB’de, 1920 yılından bu yana, 63 bakan göreve geldi. Bu bakanlar arasında sadece 1’i kadındı. 2009 yılına kadar hiçbir kadın bakanın görev almadığı MEB’de Mayıs 2009 - Temmuz 2011 yılları arasında Nimet Baş (Çubukçu) bakanlık koltuğunda oturdu. O da sadece iki yıl bakanlık yapabildi. Mevcut durumda, MEB’de bakan yardımcısı, müsteşar ve müsteşar yardımcıları arasında hiç kadın bulunmuyor. Bakanlık birimlerine bakıldığında ise 23 birimden sadece Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nde 2 kadın yönetici görev yapıyor.
16 kadın rektör var
Türkiye’de 112 devlet, 67 vakıf olmak üzere 179 üniversite bulunuyor. Bu üniversitelerde şu anda vekil olarak rektörlük görevini yürütenlerle birlikte 16 kadın rektörlük koltuğunda oturuyor. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Yalova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güler Alkan ve kurulma aşamasında olan İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Bedriye Tunçsiper, bu görevi yürüten isimler.
Vakıflarda durum daha iç açıcı. 67 vakıf üniversitesinin 13’ü kadınlara emanet. Bu isimler şöyle: Bezmialem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sermin Örnektekin, İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Çavlan Çiftçi, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Naciye Can Muğan, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Şule Kut, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk, Sabancı Üniversitesi Ayşe Gülden Kadıoğlu Aksel, TED Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Belgin Ayvaşık, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rabet Gözil.
Ayrıca 5 vakıf meslek yüksekokulunda da sadece 1 kadın müdür var, o da Faruk Saraç Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Öğretim Görevlisi Ganimet Seç.

YÖK’te de yoklar

1981 yılında kurulan Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) bugüne kadar 7 başkan görev yaptı. YÖK’e kadın başkan hiç atanmadı. YÖK başkanları arasında 1981-1992 yılları arasında Prof. Dr. İhsan Doğramacı, 1992-1995 yıllarında Prof. Dr. Mehmet Sağlam, 1995-2003’te Prof. Dr. Kemal Gürüz, 2003-2007’de Prof. Dr. Erdoğan Teziç, 2007-2011’de Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 2011-2014’te Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya görev yaptı. 2014’ten bu yana başkanlık görevini Prof. Dr. Yekta Saraç yürütüyor. YÖK üyelerine bakıldığında ise Başkan dahil 19 üye arasında sadece 2 kadın üye bulunuyor. Kadın üyeler arasında Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan ve Prof. Dr. Beril Dedeoğlu yer alıyor.