06.12.2016 - 09:20 | Son Güncellenme:
İnternet hizmetlerinin kamu sektörü içerisinde hayli popüler olmaya başlaması ile birlikte Türkiye’de 2006 yılından bu yana tüm kamu hizmetlerini tek bir portal içerisinde toplayacak sanal devlet portalı uygulanmaya başlandı. Başbakanlık tarafından verilen yetki ile Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından geliştirilen bir sanal devlet portalı olan e-Devlet Kapısı isimli bu uygulama, 21.yüzyıl Türkiye’sinde kamu hizmetleri açısından çok önemli bir rol üstleniyor. Özellikle de her geçen gün hızla gelişen ileri nesil teknolojiler ile birlikte internet kullanım oranlarının toplum genelinde sürekli olarak artış göstermesi de bu alandaki en önem etkenlerden birisini oluşturuyor.
E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!
E-DEVLET İLK GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
İnternet ortamı üzerinde yer alan e-Devlet Kapısı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kamu işlemleri konusunda da 21.yüzyıl teknolojisinin kendisine sunmuş olduğu fırsatlardan ve avantajlardan yararlanabilme şansına sahip olabilmesi sağlanıyor. Özellikle de son dönemlerde kamudaki modernizasyon çalışmaları ile birlikte internet hizmetleri bireysel alanların dışına çıkarak kurumsal ve kamusal alanlarda da kendisini etkin biçimde göstermesine neden oluyor. Türkiye’de internet kullanımının toplum genelinde günlük yaşamın her alanında kendisine en etkin şekilde yer edinmesi ve buna ek olarak günümüzde vatandaşların günlük yaşantısı içerisindeki işlemlerini internet üzerinden reel işlem kanallarına göre çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor.
Bu durumda günümüz modern yüzyıl Türkiye’sinde modernizasyon çalışmaları içerisinde olan her bir kamu kurum ve kuruluşu tarafından elektronik ortam üzerinde dijital kamu hizmetleri aracılığı ile vatandaşlara kamu hizmetlerinin ulaştırılmasına başlandı. Bu çerçevede de internet ortamı üzerinde yüzlerce ve hatta sayıları binleri bulan dijital kamu hizmet uygulamaları oluştu. Ancak bu uygulamaların dağınık ve karmaşık yapıda bulunması vatandaşın bu hizmetlere olan erişimini zorlaştırabiliyor ve hatta haberdar olmamasına neden oluyordu. Başbakanlıkta hem bu soruna çözüm olması hem de vatandaşların güvenli ve pratik şekilde dijital kamu hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağlamak amacı ile e-Devlet Kapısını hizmete açtı.
İnternet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı ile birlikte vatandaşlar kamu kurum ve kuruluşlarının internet üzerinde yer alna dijital kamu hizmet uygulamalarına kolaylıkla ulaşabilme şansını yakalıyor. Özellikle de günümüzde günlük yaşamın merkezinde kendisine yer edinen akıllı mobil cihazlar sayesinde dünyanın neresinde bulunuyor olursa olsun internete erişim sağlayabilen vatandaşlar, internet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı ile kamu işlemleri mesai saati, hafta sonu tatili veya resmi tatil gibi durumlar ile karşı karşıya kalmadan sadece dakikalar içerisinde günün her saatinde gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor.
Günümüzde internet üzerinde bulunan sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı üzerinde şu anda aktif şekilde hizmet vermekte olan 281 farklı kamu kuruluşu, bakanlık ve belediye gibi yerel yönetimlere ait olan 1700 düzeyinde dijital kamu hizmet uygulaması bulunuyor. Ayrıca gelecek yıl itibari ile dağıtımı başlayacak yeni çipli kimlik kartı modeli ile birlikte Türkiye’de e-Devlet Kapısı kamu hizmetleri alanında çok daha önemli bir rol üstlenmeye başlayacak.