GündemDünyada aşısı olan tek kanser türü

Dünyada aşısı olan tek kanser türü

27.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Her gün yaklaşık 7 kadın rahim ağzı kanseri tanısı alırken, 3 kadın bu kanserden hayatını kaybediyor, dünyada her yıl 500 binden fazla kadının ölümüne sebep oluyor. HPV, rahim ağzı kanserine yol açan bir virüs. Ancak HPV’nin sebep olduğu rahim ağzı kanseri, dünyada aşısı olan ve önlenebilen tek kanser türü…

Dünyada aşısı olan tek kanser türü

Didem Seymen - Ocak, Serviks yani Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı. Ocak ayı başında kardiyoloji ve iç hastalıkları profesörü Canan Karatay, bir YouTube kanalına yaptığı açıklamada, HPV aşısıyla ilgili şu sözleri söylemişti: “HPV aşısının kesinlikle yapılmaması lazım. HPV yapılan genç kızlarda belden aşağı felç oluyor. Bağırsak sistemi tamamen alt üst oluyor, halsizlik çok oluyor. İshal çok oluyor, düzelmiyor. Bağırsak florası düzelmiyor. Bana Hollanda’dan bile HPV sıvısı basılmış, hastalanmış hastalar geliyor. Katiyen yapılmamalı.”

Haberin Devamı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bu sözleri sonrasında Prof. Dr. Canan Karatay hakkında suç duyurusunda bulunan dernekler de oldu.

KADIN KANSERLERİNDE 4. SIRADA

Bu işle 20-30 yıldır uğraşan uzmanlar ise Karatay’ın, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış HPV aşısına yönelik; "Kesinlikle yapılmaması lazım" açıklamalarına sert tepki gösterdi ve bilimsel verilerle karşılık vermeyi tercih etti.

‘1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ için uzmanlar HPV ve HPV aşısı hakkında MİLLİYET’e önemli açıklamalarda bulundu...

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın kendi alanı dışındaki konuşmaları için “Bilimsel olmayan bir konuşma için açıklama yapmaya gerek var mı?” diyen Jinekolojik Onkoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, “Serviks kanseri kadın kanserleri içinde 4. sırada yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişi serviks kanserine yakalanıyor. Türkiye’de 100 bin kadında 4,42 oranında görülmekte olup yıllık yeni hasta sayısı yaklaşık bin 650 civarındadır. Human Paplillomavirus (HPV) serviks kanseri gelişiminde oldukça önemli yer tutar. HPV’nin serviks dışında vulva, vagina, penis, anal, baş-boyun kanserlerinde de rol oynadığı düşünülüyor. Tüm kanserlerin yüzde 4’ünde HPV ilişkisi olduğu tahmin edilmektedir. HPV'nin birçok türü vardır; bazıları cinsel organlarda siğillere neden olabilir, bazıları ise kansere yol açabilir” diyor.

Haberin Devamı

SİĞİL OLUŞUMUNDAN DA KORUYOR

“20-24 yaş grubu genç kadınlarda HPV görülme oranı yüzde 50 den fazladır. Ancak genç yaş grubunun eğer önemli bir immün yetmezliği yok ise bu virüsü 2-3 yıl içinde vücudundan temizleyebilir” diyen Prof. Güngör, “HPV ile hayat boyu karşılaşma olasılığı hem erkeklerde hem de kadınlarda yüzde 80-85 civarındadır. HPV enfeksiyonu aldığımızdan haberimiz olabilir veya olmayabilir. HPV enfeksiyonuna hayatımızın bir döneminde maruz kalma olasılığımız çok yüksek. Bu nedenle özellikle erken yaş grubunda (12-13 yaşlarda) HPV aşısı yapılması HPV enfeksiyonundan dolayısıyla rahim ağzı kanserinin öncül lezyonlarından ve kanserinden korunmanın tek yoludur. HPV aşısının yeni versiyonu yüksek riskli HPV tiplerinin 7 tanesinden ve düşük riskli olan tiplerin ikisinden bizi koruyor. Dolayısıyla hayat boyu bizi rahim ağzı kanserinden yüzde 93-96 ve siğil oluşumunda yüzde 90 koruyor” diyerek aşının önemini anlattı.

Haberin Devamı

AŞIYA BAĞLI FELÇ, KISIRLIK, ÖLÜM YOK!

“Dünyadaki 140 ülke bu aşıyı okul çağı aşı programı içine almak için çalışmalar yapmaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü aşıyı olağanüstü güvenilir bir aşı olarak tanımlamaktadır” diyen Acıbadem Üniversitesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, “Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99’dan fazlasının nedeni HPV virüsüdür. HPV cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Aşılar gündeme geldiğinde en önemli konulardan birisi ‘Acaba yan etkisi var mı?’ sorusu oluyor.  HPV aşıları 2005 yılından beri tüm dünyada kullanılmaktadır. Kullanılmaya başlamadan önce 16 yıl boyunca bütün fayda, doz, yan etki çalışmaları yapılmıştır. Kullanılmaya başlandıktan sonrada geriye dönük çalışmalar yapılmaya devam etmiştir. Ayrıca aşıların yan etkilerini takip eden önemli kuruluşlar vardır, her ciddi yan etkinin nedeni araştırılmaktadır. Şimdiye kadar milyonlarca doz aşı yapılmış ve aşıya atfedilebilecek ciddi bir yan etki rapor edilmemiştir. Aşıya bağlı felç, kısırlık, ölüm vs. görülmemiştir” diyor. 

Haberin Devamı

Dünyada aşısı olan tek kanser türü

AŞI YAPILSA DA TARAMALAR DEVAM ETMELİ

“HPV aşısı HPV’nin rol oynadığı kanserlerin yüzde 90’ını engeller. HPV aşısı, genç kadınları ve erkekleri cinsel yolla bulaşan HPV türlerine karşı koruyabilir” diyen Prof. Dr. Hüsnü Görgen, “Aşının erken yaşlarda uygulanması, enfeksiyon riskini azaltabilir ve bu da ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek kanser riskini önleyebilir. Aşının etkinliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış ve dünya genelinde birçok ülkede rutin aşılama programlarına dahil edilmiştir. Aşının temel amacı, serviks kanseri, genital siğiller ve bazı diğer kanser türlerine neden olan yüksek riskli HPV türlerine karşı bağışıklık kazandırmaktır. Aşı, genellikle genç yaşlarda, cinsel aktivite başlamadan önce uygulanması önerilir. Aşı 11-12 yaşında kız ve erkek çocuklara önerilir. 9 yaşından 26 yaşına kadar yapılabiliyor. Ancak aşı belli sayıdaki HPV tipine karşı yapılıyor, tüm HPV tiplerini kapsamıyor. Bu nedenle aşı yapılsa da Smear ile tarama testlerine devam etmek gerekiyor. Aşı yapılanlarda aşı bölgesinde hafif kızarıklık, şişlik, hafif ateş ve baş ağrısı görülebilir” dedi.