18.04.2018 - 10:47 | Son Güncellenme:
Şişmiş dudak belirtileri
Şişmiş dudaklar yorucu ve ağrılı olabilir. Aşağıda belirtilen durumlarla büyük zorluklar çıkartır.
-Yemek
-İçmek
-Konuşmak
-Ağzı açmak
Dudak şişmesi ile birlikte ortaya çıkabilecek diğer belirtiler şunlardır:
-Kabarcık oluşumu
-Çatlaklık
-Dudak rengi değişimi
-Yorgunluk
-Ağrı
-Yüksek sıcaklık hissetme veya titreme
-Baş ağrısı
Şişmiş dudakların nedenleri
Şişmiş dudaklar viral enfeksiyon (uçuk), alerjik reaksiyon, ciddi yaralanmadan ve ucuz maliyetli bakım ürünleri dâhil hatta çok ciddi rahatsızlıklara kadar çeşitli nedenlere sahip olabilir.
Alerjik reaksiyonlar
Şişmiş dudaklar, alerjik reaksiyonun yaygın olan bir belirtisidir. Belirli yiyeceklerden veya yanlış dudak bakım ürününe kadar herhangi bir alerjenle temas hâlinde bağışıklık sisteminin kendini reaksiyona girmesine ve kendini korumasına neden olabilir.
Anafilaksi
Şişmiş dudaklara neden olabilen ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon şeklidir. Acil tıbbi müdahale gerektirir. Semptomlar şunları içerebilir:
-Dudak şişmesi
-Ağızda veya boğazda şişme
-Kurdeşen (Isırgan döküntüsü)
-Kaşıntılı gözler veya yüz
-Yutma veya solunum güçlüğü
Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşılırsa derhal acil tıbbi yardım alınmalıdır. Bu durum hızlı bir şekilde gelişebilir, kalp atışında artış, güçsüzlük, kan basıncında düşüş, şok ve nihayetinde bilinç kaybı ve ölüm ile sonuçlanabilir.
Yiyecek alerjisi
Şişmiş dudakların ortak tetikleyicileri, aşağıdakileri içeren gıda alerjilerini içerir:
-Fındık
-Kabuklu deniz ürünleri
-Yumurta beyazı
-Susam
Şişmiş dudakları tetikleyebilecek diğer reaksiyonlar şunlardır:
-Arı sokması
-Egzersiz
-Lateks
-Bazı ilaçlar
-Polenler
Anjioödem
Şişmiş dudaklar anjioödemin yaygın bir belirtisidir. Bu, cildin daha derin katmanlarında, genellikle gözleri ve dudakları etkileyen bir şişliktir. Anjiyödem, yaşamları boyunca insanların %10-20'sini etkileyen oldukça yaygın bir durumdur.
Anafilaksi gibi, anjiyoödem de alerjik reaksiyondan kaynaklanabilir.
Gıda alerjileri, alerjik anjioödemin başlıca nedeni olup, çocukların %5-8'ini ve yetişkinlerin %1-2'sini etkilemektedir. Anahtar besin tetikleyicileri ise kabuklu deniz ürünleri, fındık, yumurta ve süt içerir.
Anjioödemin diğer tetikleyicileri ise şunları içerir:
-Evde beslenen hayvan, tüy veya saç
-Isı, soğuk veya güneş ışığı
-Böcek ısırığı
-Antibiyotikler, nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar ve tansiyon ilaçları gibi belirli ilaçlar
-Polen