GündemDoktoralı komutan

Doktoralı komutan

06.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı’nın onaylaması sonrası kamuoyuna duyurulan YAŞ kararlarına göre, yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar oldu. TSK’nın 29. Komutanı Akar, 2005’te Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora yaptı...Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Ünal, Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Mendi atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu’nun görev süresi ise 1 yıl uzatıldı...

Doktoralı komutan

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 2015-2016 komuta kademesini belirleyecek Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak kamuoyuna duyuruldu. Alınan kararlara göre emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in yerine Orgeneral Hulusi Akar, Akar’dan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Salih Zeki Çolak getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Abidin Ünal getirilirken, kuvvet komutanlığındaki görev süresinin uzatılması beklenen Orgeneral Akın Öztürk ise YAŞ üyeliğine atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi bir yıl uzatılırken, Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Galip Mendi getirildi. YAŞ’ta, uzun yargılama süreçlerinden sonra beraatlerine karar verilen, yargılamaları sürecinde terfi alamayan 45 Balyoz mağduru albayın durumu da görüşüldü. YAŞ, bu isimlerin mağduriyeti konusunda simgesel öneme sahip kararlara imza atıp üçünü general ve amiralliğe yükseltti. Ancak sayının üçle sınırlı kalması diğer mağdurlarda hayal kırıklığına ve eleştirilere yol açtı. 13 yıl 4 ayla yargılanan Piyade Kurmay Albay Levent Ergün ile 16 yılla yargılanan Deniz Kurmay Albay İbrahim Özdem Koçer ile Jandarma Kurmay Albay Ahmet Hacıoğlu terfi aldı. 2012’de İzmir merkezli Askeri Casusluk davası kapsamında tutuklandıktan sonra ilk itirazda çıktığı için yalnızca 5 gün cezaevinde kalan Koramiral Veysel Kösele oramiralliğe terfi ederek, koramiral rütbesiyle yürüttüğü Donanma Komutanlığı’na oramiral olarak da devam edecek. Yargılandığı dava halen devam eden Kösele’nin hakkındaki suçlamalar devam etmesine rağmen bu görevin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Or’ları Kalın açıklandı

TSK’nın 2015-2016 komuta kademesini belirleyecek YAŞ kararları, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. YAŞ üyelerinin dünkü son toplantısı yaklaşık iki saat sürdü. Toplantının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel kararları Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arzetti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, orgeneral rütbesinde yapılan atamalar hakkında basın açıklamasıyla kararları duyurdu.

Kalın, Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü ve kahraman ordusu TSK’ya görev süresi boyunca büyük hizmetler veren Orgeneral Özel’e ayrıca teşekkür ederek, kendisi ve ailesine başarı ve mutluluklar diledi. Açıklamanın gecikmeli yapıldığı ve bunun bir gerekçesinin olup olmadığının sorulması üzerine Kalın, “Hiçbir gerekçesi yok, normal prosedür işledi. Cumhurbaşkanımız kabullerini yaptı, görüşmelerini tamamladılar, biz de açıklamamızı yaptık” dedi.

Haberin Devamı

Bu açıklamanın hemen ardından Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinden terfi ve temdit kararları ile bazı atama kararlarını duyurdu. Açıklamada, “YAŞ, Ağustos ayı olağan toplantısında, TSK’da görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları görüşülerek karara bağlanmıştır. 30 Ağustos 2015 tarihinden geçerli olmak üzere; 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 33 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2015 tarihinden itibaren, 1 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren emekli olacaklardır. Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin milletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos-1 Eylül 2015 tarihlerinden itibaren aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza fedakâr ve özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz” denildi.

Haberin Devamı

Alınan kararlar kapsamında TSK’nın zirvesindeki isimler değişti. Dört yıl Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenen ve görev süresi dolduğu için emekliye ayrılan Orgeneral Özel’den boşalan ordunun zirvesine Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini iki yıl süreyle üstlenen Orgeneral Hulusi Akar getirildi. Akar TSK’nın 29. Komutanı oldu.

Akar’ın yerine Çolak

Akar’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak getirildi. 1974’te Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Çolak, 1988’de Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. Çolak, kritik 7. Kolordu’ya komutanlık ettikten sonra Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, EDOK Komutanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı görevlerini yürüttü. Çolak’ın iki yıl kuvvet komutanı olarak görev yaptıktan sonra 2017 yılında kadrosuzluk nedeniyle emekli olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Jandarma’ya Mendi

Orgeneral Abdullah Atay’ın görev süresinin dolması nedeniyle boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi getirildi. 1970’te Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Mendi, 1985’te Kara Harp Akademisi’ni bitirdi. Mendi’nin önümüzdeki yıl emekli edilmesi bekleniyor.

2019’da Güler ihtimali arttı

Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bu yıl da kalan Orgeneral Yaşar Güler’in 2017’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, 2019’da Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesi, 2022’ye kadar bu görevde kalması bekleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi ise bir yıl daha uzatıldı.

Doktoralı komutan

2019’a kadar TSK’nın başında

Kara Harp Okulu’ndan 1972’de mezun olan Hulusi Akar, 1982’de Kara Harp Akademisi’nden, 1985’te Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden, 1987’de ABD Silahlı Kuvvetler Kurmay Koleji’nden mezun oldu. Akar, 1990-1993 arasında Napoli’deki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargâhı’nda İstihbarat Subayı olarak görev yaptı. Akar, 1993-1994 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Özel Kalemi, 1994-1997 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürü olarak görevlendirildi. 1998’de tuğgeneralliğe terfi edilen Akar, sırasıyla Tunceli/Hozat’ta İç Güvenlik Tugay Komutanlığı, Napoli’de Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargâhı Plan ve Prensipler Başkanlığı, tümgeneral rütbesiyle Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı, korgeneral rütbesiyle Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı, 3. Kolordu Komutanlığı, orgeneral rütbesiyle de Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı. Akar, Üstün Cesaret ve Feragat madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, TSK Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası ve Kore Cumhuriyeti Milli Güvenlik Liyakat Madalyası sahibi. Akar, 2005’te tümgeneral rütbesindeyken, Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora yaptı. İngilizce doktora çalışması, “Ermenistan’a Harbord Askeri Misyonu: Amerikan Hakikati Araştırma Komisyonu’nun Hikâyesi ve Türk-Amerikan İlişkilerine Etkileri” başlığını taşıyor. Akar, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde ABD seyahatlerine eşlik etmesiyle de dikkati çekmişti. Kayseri Lisesi’nde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le aynı yıllarda okuyan Akar, 2019’a kadar TSK’nın zirvesinde kalacak.

Haberin Devamı

KOMUTANLIK YOLU AÇIK

Donanma Komutanlığı görevini “koramiral” rütbesiyle yapan Veysel Kösele, oramiralliğe terfi aldı. Kösele, aynı görevini yeni rütbesiyle sürdürecek. 2011’de koramiral rütbesine terfi alan Kösele, Eylül 2012’de İzmir merkezli Askeri Casusluk davası nedeniyle tutuklanmıştı. İlk itirazda serbest kalan Kösele, 5 gün cezaevinde kalmıştı. TSK Personel Kanunu’na göre tutuklanan personelin tahliye olsa dahi yargılamaları sürmesi durumunda terfilerinin önünde engel bulunuyordu. Ancak Genelkurmay hukukçularının ilgili kanun ve önceki kararlar çerçevesinde hazırladığı geniş bir doküman ile ilk itirazda serbest kalan personelin terfisinin önünde engel bulunmadığı görüşü Genelkurmay’a iletilince, Kösele’nin terfisinin önünde de engel kalmadı. Balyoz kapsamında çok sayıda koramirali erken emekli eden Deniz Kuvvetleri, olağan koşullarda oramiral rütbesindeki bir komutanın üstlendiği Donanma Komutanlığı görevini koramiral rütbesindeyken Kösele’ye tevdi etmişti. Yaklaşık 2 yıldır bu görevi sürdüren Kösele, görevine oramiral rütbesiyle devam edecek. Kösele, Bostanoğlu’nun emekli olmasının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilecek. Halen devam eden Askeri Casusluk davasının sanıkları arasındaki Kösele, ‘Gizli bilgi ve belge bulundurma’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Balyoz’dan generalliğe

Balyoz davasında yargılanan üç albay da bir üst rütbeye terfi aldı. Balyoz davasında daha önce suçlu bulunup sonra beraat eden komutanlar uzun yargılamalar sonrasında terfi aldı. Önce 13 yıl 4 ay ceza alıp yeniden yargılama sonrası beraat eden Piyade Kurmay Albay Levent Ergün 11. sıradan tuğgeneralliğe, 16 yıl ceza alıp yeniden yargılamada beraat eden Deniz Kurmay Albay İbrahim Özdem Koçer 7. sıradan tuğamiralliğe ve 16 yıl ceza alıp yeniden yargılamada beraat eden Jandarma Kurmay Albay Ahmet Hacıoğlu, 3. sıradan tuğgeneralliğe terfi aldı. Bu yıl terfi alamayan, ancak albay rütbesinde görev süresi henüz dolmayan isimlerin önümüzdeki yıl da şuraya girmeleri bekleniyor.
1 yıl tutuklu kaldı
Terfi alan üç isim de 3. Balyoz iddianamesi kapsamında yargılandı. Bu isimlerden Albay Ergün, Kara Harp Akademisi Komutanlığı emrinde Kurmay Binbaşı rütbesiyle görev yaparken davayla ilişkilendirildi. Ergün’ün cezası Yargıtay tarafından bozulmuştu.
Yerel mahkemeden 13 yıl 4 ay hapis cezası alan daha sonra beraat eden Ergün, tutuksuz yargılanırken, hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. KKTC’de 49. Piyade Alay Komutanı iken Türkiye’ye gelerek Balyoz duruşmasına katılan Ergün, davaya konu olan seminer döneminde Amerika’da yüksek lisans eğitimi aldığını ıspat ettiği halde mahkûm olmuş yaklaşık 1 yıl tutuklu kalmıştı.
Balyoz davası nedeniyle üst düzey birçok komutanı cezaevine gönderilerek ağır darbe alan Deniz Kuvvetleri’nde Kurmay Binbaşı rütbesiyle görev yaparken davayla ilişkilendirilen Albay İbrahim Özdem Koçer 16 yılla yargılandı. Koçer, Hasdal Cezaevi ve Maltepe Cezaevi’nde de toplam 3 yıl süreyle tutuklu kalmıştı.
Cezaevinden isyan
Koçer tutuklu olduğu dönemde cezaevinden yazdığı mektupta şöyle isyan etmişti: “Neden susuyor büyüklerimiz? Türk Milleti adına yargılama yapan mahkemeler neden yalanla, sahte delillerle biz masum insanların hayatından günlerini çalıyor ve yine Türk Milleti adına görev yapan Yüce Meclis gereken kanunları zamanında çıkartmıyor?”
Özenalp’in arkadaşı
Albay Hacıoğlu ise Jandarma Yüzbaşı rütbesiyle Kara Harp Akademisi’nde öğrenciyken davayla ilişkilendirildi. Hacıoğlu, Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in yaşamını yitirdiği Mamak Askeri Cezaevi’nde kalmıştı. Üç albay da 2014 Şurasından hemen önce, cezaevinden çıkmışlardı. Hacıoğlu’nun iddianamede İsmailağa Camii’ne yapılacak faaliyetlerde ekip lideri olacağı, tarikat mensuplarının izlenmesiyle görevlendirildiği iddia ediliyordu. Hacıoğlu, 2011’deki YAŞ’tan 3 gün önce tutuklanmış ve terfi şansını yitirmişti. Hacıoğlu da 3 yılı aşkın süre tutuklu kalmıştı.
‘Terörle mücadele ederken bir anda terörist oldum’
Tuğgeneralliğe atanan Hacıoğlu, tutukluluk sürecinde cezaevinden yazdığı mektupta isyan etmişti. Albay Hacıoğlu mektubunda özetle şu ifadeleri kullanmıştı:
“Terörist damgası yemem bana çok dokundu, Karadeniz’den kaç tane terörist çıktı, 25 yıldır namusumla subaylık yaptım. Türk adaletine güvendim ve suçsuzluğumun hemen anlaşılacağını düşündüm. Mahkeme ve savcılar ile tanıkların ortaya koyduğu her hangi bir suçlama yok. Bizim çağırdığımız uzmanların ODTU, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesinden prof. seviyesinde insanların raporlarına itibar edilmiyor. Terörle mücadele daire başkanı iken bir anda terörist olma iddiasıyla gözaltına alındım. Türkiye tarihindeki, hiçbir zaman şahsen benim de onaylamadığım askeri müdahalelere dayanılarak, TSK’nın çok iyi yetişmiş general, amiral ve subayları darbeci ve terörist olarak ilan edilmiş, ‘Allah’ın evi camileri bombalayacaklardı, kendi uçağımızı düşüreceklerdi’ denilerek, insafsızca iftiralar atılmış, medyada yargısız infaz yapılmış, en temel kişilik hakkımız olan masumiyet karinesi hiçe sayılarak onur ve şerefimiz ayaklar altına alınmıştır. TSK’yı adeta terör örgütü gibi göstererek acaba toplumsal barışın sağlandığı mı iddia ediliyor? Ordusunu aşağılayan bir millet, devlet olur mu?”
Hacıoğlu, Mamak Cezaevi’nden çıkışında yaptığı açıklamada da “Bize bu suçlamaları yönelten şeytanlar hesap verecek” demişti.
Öztürk YAŞ üyesi oldu
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ise bu görevde bir yıl daha kalacağı iddialarının aksine, YAŞ üyeliğine getirildi. Daha önce Balyoz’dan tutuklu komutanlar YAŞ üyesi olarak atanarak pasif göreve çekiliyordu. Son olarak eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten YAŞ üyesi yapılmıştı. Erten, bu karara tepki olarak emekliliğini talep etmişti. Öztürk’ün, Hava Kuvvetleri Komutanı olan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’a yolu açmak için bu atamaya itiraz etmediği iddia edildi.
1975’te Hava Harp Okulu’ndan mezun olan Ünal, 1. Hava Kuvveti Komutanlığı görevini yürütmüştü. Ünal, 2018’e kadar bu görevde kalabilecek.
Sınır aynı isme emanet
Orgeneral Ümit Dündar, 1. Ordu Komutanlığı, Orgeneral Abdullah Recep Ege Ordusu Komutanlığı, bu yılki şurada terfi alan İsmail Serdar Savaş, 3. Ordu Komutanlığı ve İhsan Uyar da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevlerini yürütecek. PKK ve IŞİD ile mücadelede kritik önemdeki 2. Ordu Komutanlığı görevinde değişiklik yapılmadı. Bu görevi yürüten Orgeneral Adem Huduti, bir yıl daha aynı görevde kalacak. 2. Ordu Komutanlığı bünyesindeki tugay ve tümen komutanlıklarında da ciddi bir değişikliğe gidilmedi. Tunceli’deki 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter tümgeneralliğe terfi edildi. Geçen yıl orgeneral rütbesiyle yönetilen Harp Akademileri Komutanlığı ile Muharip Hava Kuvveti ve Füze Savunma Komutanı, bu yılki kararlarla korgeneral rütbesindeki isimlerle yönetilecek. 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yakın çalışma ekibinde yer alan tümgeneraller Uğur Tarçın ve Metin Gürak, korgenerallik rütbesine yükseldi.
28 Şubat’tan 3 isim
Toplantıda 28 Şubat davası kapsamında tutuklandıktan sonra serbest kalan tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın emekliliğe sevk edilirken Tuğgeneral Celalettin Bacanlı’nın görev süresi uzatıldı. Faili meçhul davası kapsamında yargılanıp beraat eden Tuğgeneral Musa Çitil de tümgeneralliğe terfi edildi.
İhraç kararı yok
Toplantıda, personelin disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle ihraç kararı da çıkmadı. Son olarak Aralık 2009’da yapılan YAŞ’ta iki personel irticai faaliyetleri nedeniyle ordudan atılmıştı.