GündemDoğayı korumada en dibi gördük!

Doğayı korumada en dibi gördük!

30.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Yale Üniversitesi tarafından iki yılda bir yayımlanan Dünya Çevre Performansı Endeksi’nin 2016 raporu açıklandı. Rapora göre Türkiye son 2 yılda 33 basamak gerileyerek genel sıralamada 99’uncu sırada yer aldı

Doğayı korumada en dibi gördük

Bu yılki Davos zirvesinde yayımlanan raporda 10 üzerinden 0.1 puan alarak çevre hassasiyetinde 60 ülke arasında 59’uncu olan Türkiye’ye bir kötü haber de dünyanın en önemli üniversitelerinden Yale’den geldi. İki yılda bir yayımlanan Yale Üniversitesi Dünya Çevre Performansı Endeksi’nde(EPI) iki yılda 33 basamak geri giderek genelde 99’uncu olan Türkiye, Doğa ve Yaban Hayatı Koruma kategorisinde ise 100 üzerinden 22.5 puan alarak 180 ülke içinde 177’nci oldu. Bu, endeksin 9 ana kategorisi arasında Türkiye’nin en kötüye gittiği kategori oldu. Bu kategoride Sao Tome Principe son sırada yer alırken, onun önünde sırasıyla Somali, Afganistan, Türkiye, Haiti, Libya, Lesotho, Barbados, Suriye ve Irak yer aldı.

Haberin Devamı

Yale Üniversitesi Dünya Çevre Performansı Endeksi’nde en iyi ülke yüzde 90.68 ilerleme kaydeden Finlandiya oldu. Yüzde 90 üzerinde ilerleme kaydeden İzlanda ikinci, İsveç üçüncü oldu. Bu ülkeleri ilk 10’da sırasıyla Danimarka, Slovenya, İspanya, Portekiz, Estonya, Malta ve Fransa takip etti.

‘Çevre tahribatı’ vurgusu

Türkiye’nin son yıllarda hızla kötüleşen çevre performansıyla yaban hayatı ve doğal alanların yok edilmesine özel bir yazıyla dikkati çeken Yale EPI, ‘Rakamların Ardındaki Türkiye’ (Turkey: Looking Beyond the Numbers) başlıklı yazısında çok az olan korunan alanların da imara açılması, çevre kanunlarının içinin boşaltılması, akarsuların HES’lerle yok edilmesi, Gezi Parkı protestoları, doğa koruma verilerinin güvenilir olmaması ve rant-yolsuzluk-çevre tahribatı ilişkisine vurgu yaptı.

Haberin Devamı


EPI nedir?

Yale Üniversitesi tarafından 15 yıl önce başlatılan Yale Çevre Performansı Endeksi, Yale Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve Dünya Ekonomik Forumu işbirliğiyle her iki yılda bir dünya ülkelerini çevreyle ilgili 9 ana kategori ve 21 alt kategoride değerlendiriyor. Çevre Performansı Endeksi ve alt kategorilerini hesaplamak için gelen veriler, ülkelerin devlet dairelerinden, uydulardan, izleme istasyonlarından, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumlardan gelen güvenilir, bilimsel ve kamuya açık verilerden oluşuyor.