GündemDink davası 1 yıldır TÜBİTAK’ı bekliyor!

Dink davası 1 yıldır TÜBİTAK’ı bekliyor!

04.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hrant Dink davasında, olay gününe ait güvenlik kamerası görüntülerinde cinayeti işleyen Ogün Samast’ı takip ettiği belirtilen kişinin sanık Osman Hayal olup olmadığının tespiti için TÜBİTAK’tan istenen tespit yaklaşık 1 senedir yapılmadı...

Dink davası 1 yıldır TÜBİTAK’ı bekliyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada mahkeme, olay günü güvenlik kamerası görüntülerinde cinayeti işleyen Ogün Samast’ın arkasındaki şahsın sanık Osman Hayal olup olmadığının tespit edilmesi için TÜBİTAK’tan 1 yıldır rapor bekliyor. Mahkemenin ilk talep yazısına “Yoğunuz” şeklinde cevap veren TÜBİTAK, 1 ay önce de “İncelenecek kişiyi işaretleyin” dedi. Mahkeme Osman Hayal olduğu iddia edilen kişiyi çember içine alarak TÜBİTAK’a geri gönderdi.

Haberin Devamı


Fotoğraf işaretlendi

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından yeniden görülen davanın 6. duruşması dün yapıldı. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya hiçbir sanık katılmadı. Dava kapsamında yaklaşık 1 yıl önce TUBİTAK’a gönderilen güvenlik kamerasına ait görüntülerdeki kişinin Osman Hayal olup olmadığına ilişkin soruya TUBİTAK’tan cevap geldi. TUBİTAK daha önce yoğunluktan dolayı inceleyemeyeceğini söylediği ancak mahkemenin incelenmesi için ısrar ettiği görüntülerdeki hangi kişinin tespit edileceğinin net bir şekilde belirtilmesini istedi. TÜBİTAK’tan gelen yazının okumasının ardından söz alan Dink ailesi avukatlarından Bahri Bayram Belen, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Dink cinayetinde ihmali olan kamu görevlileri hakkındaki yürütülen soruşturma sonucu açılacak davanın bu dava ile birleştirilmesini istedi. Sanıklar Yasin Hayal, Ogün Samast ve Erhan Tuncel’in bu soruşturma kapsamında ifade verdiğini anlatan Belen, ifadelerin mahkeme tarafından istenmesini talep etti. Avukat Belen ayrıca Trabzon’da görülen Dink davasının da bu dava ile birleştirilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Taleplerin ardından ara kararını açıklayan mahkeme, güvenlik kamerası görüntülerindeki kişinin bilirkişi olarak atanan katip tarafından işaretlenmesinden sonra tekrar TUBİTAK’a gönderdi. Mahkeme işaretlenen kişinin Osman Hayal olup olmadığının tespit edilmesini istedi.


İfadeler istendi

Mahkeme gizlilik kararı yoksa kamu görevlileri ile ilgili yürütülen soruşturmada tanık olarak ifadeleri alınan sanıklar Yasin Hayal, Ogün Samast ve Erhan Tuncel’in ifade örneklerinin savcılıktan istenmesine karar verdi. Mahkeme, bu soruşturmanın konusunun ne olduğunu da sordu.

Kâtip bilirkişi!

Mahkeme, 30 Ekim 2014 tarihli ara kararında olay öncesinde Ogün Samast’ın arkasından geldiği iddia edilen kişinin sanık Osman Hayal olup olmadığının tespiti için, Hayal’in kartpostal ebatındaki fotoğraflarının çekilip, güvenlik kamerası görüntüleriyle birlikte TÜBİTAK’a gönderilmesine karar vermişti.
Mahkemenin bu talebine 4 ay sonra cevap veren TÜBİTAK, “Sözleşmeler ile bağıntılanmış ve gecikmesi halinde cezai yükümlülükleri olan milli kritik projelerimizin yoğunluğu sebebi ile istenen bilirkişiliği yapabilecek ehliyetli personelimiz bulunmadığından talebinize cevap verilmemektedir” şeklinde cevap vermişti. TÜBİTAK’ın bu cevabının ardından mahkeme tekrar yazı yazıp görüntülerin incelenmesi gerektiğinde ısrarcı oldu. Bunun üzerine TÜBİTAK 14 Temmuz 2015 tarihinde görüntülerde çok fazla kişi olduğunu araştırılması gereken kişinin işaretlenerek net bir şekilde belirtilmesini istedi. Mahkeme de bunun tespiti için zabıt katibi Murat Güngördü’yü bilirkişi sıfatıyla görevlendirdi. Bilirkişi Güngördü, görüntülerde deri mont ve kot pantolonlu kişiye ait 5 fotoğrafı işaretledi ve hazırladığı dosyayı mahkemeye sundu. Şimdi, TÜBİTAK fotoğraflardaki kişinin Osman Hayal olup olmadığına karar verecek.
Yazarlar