26.05.2017 - 09:02 | Son Güncellenme:
DGS başvuruları kısa süre önce başladı. Ön lisans eğitimini bitirip de sonrasında bu eğitimini lisans eğitimine geçiş yaparak devam ettirmek isteyen adayların girdiği Dikey Geçiş Sınavı’nın 2017 yılında yapılacağı sınavı için başvurular ile alakalı olarak pek çok soru işareti bulunuyor. Ancak ÖSYM çok yakın bir zamanda bununla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılmış olan açıklamaya göre 23 Temmuz’da gerçekleşecek olan meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programı mezunu olan adaylar lisans öğrenimine geçmek için yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı yani DGS başvuru sürecine artık başlayabilirler. Çünkü DGS başvuru dönemi başladı. Tüm adaylar 1 Haziran 2017 tarihine kadar başvurularını yapabilecekler.
DGS BAŞVURUSU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
2017 DGS başvuru ile alakalı ÖSYM internet sitesi üzerinden yapılan duyuruya göre tüm sınav adayları sınav kılavuzuna ve aday başvuru formuna Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesi üzerinden ulaşabiliyorlar.
DGS BAŞVURU KOŞULLARI
DGS başvuru için adayların bazı özelliklere de sahip olması gerekiyor. Bu yüzden DGS başvuru koşulları çok detaylı bir şekilde okunmalı. Örnek olarak bu sınava başvuracak olan tüm adayların meslek yüksekokullarından ya da açıköğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olmaları gerekiyor.
Aynı zamanda başvuru yapacakları sene son sınıfta olmalarına rağmen staj haricindeki tüm mezuniyet koşullarını yerine getirmiş adaylar da DGS başvuru koşullarını yerine getirmiş sayılıyorlar ve bu sayede Dikey Geçiş Sınavı’na başvuru yapabiliyorlar. Aynı şekilde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki meslek yüksekokullarının son sınıflarında öğrenci olan adaylar ve bu okullardan mezun olan kişiler de o koşulları yerine getirmeleri halinde eğer yurt dışından mezun olmalarına rağmen okullarının denkliği bulunuyor ise DGS başvuru işlemi yaptırabiliyorlar.
Bunların yanı sıra meslek yüksekokulunda son sınıf öğrencisi olan ya da mezun olan adaylar da girmek istedikleri alan özel yetenek sınavı ile ya da merkezi sistem ile öğrenci alan bir bölüm ya da lisans programı olsa dahi dikey geçiş yapmak için DGS’ye girmek ve DGS başvuru işlemi yaptırmak zorundalar. Çünkü özel yetenek sınavıyla öğrenci alıyor olan lisans programlarındaki dikey geçişler de bu kılavuzda yer alan bazı esaslara göre merkezi şekilde yapılıyor.
Ancak açıköğretim de dahil olacak şekilde öğretim süreci dört yıl ve dört yıldan daha fazla olan herhangi bir programdan ön lisans diploması alan ya da ön lisans diploması alacak olan öğrenciler kesinlikle DGS başvuru işlemi yaptıramazlar.
ÖSYM’NİN DGS BAŞVURULARI HAKKINDA YAPTIĞI AÇIKLAMA
DUYURU
(24 Mayıs 2017)
‘’2017-DGS Başvuruları
Meslek Yüksekokulları ile AçıköğretimÖnlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (2017 DGS) 23 Temmuz 2017 tarihinde yapılacak olup sınava başvuru işlemleri, 24 Mayıs-1 Haziran 2017 (Ücret ödeme için son gün, 2 Haziran 2017) tarihinde yapılacaktır.
Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2017-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler.Sınava başvuracak adayların Ek’te yer alan kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
Adaylara saygıyla duyurulur.’’
DGS SINAV TARİHİ
DGS yani Dikey Geçiş Sınavı 23 Temmuz 2017 Pazar günü yapılacaktır. Adaylar Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarını 29 Ağustos 2017 Salı günü en geç 17.00’ye kadar öğrenebilecekler. Bu konuyla ilgili olarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından vakit yaklaştıkça gerekli açıklamalar yapılacaktır. Çünkü nadiren de olsa bazı durumlarda çeşitli sarkmalar ya da ertemeler olabiliyor. Bu gibi durumlarda yetkili kurumlarca adaylara gereken açıklamalar yapılır.
DİKEY GEÇİŞ SINAVI’NIN GEÇERLİ OLMASI İÇİN ADAYLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Dikey Geçiş Sınavı’nın geçerli olması için sınava girecek adayların bazı önemli noktalara da çok fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Bunlar için ilgili kurum tarafından belirlenmiş çok açık kurallar vardır. Öncelikli olarak tüm adayların sınavlarına atanmış oldukları salonda girmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra sınav başlamadan hemen önce adayın sınav giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi gerekiyor. Kopya çekme ya da kopya çekilmesine bir şekilde yardım etme gibi girişimler kesinlikle sınavın geçersiz sayılmasına neden oluyor. Bunların yanı sıra adayların sınav cevap kağıdına T.C. kimlik numaralarını ve kendilerine ait soru kitapçığının numaralarını doğru bir şekilde yazmaları ve kodlamaları gerekiyor. Aynı şekilde hem soru kitapçığına hem de cevap kağıdına yazılması ya da işaretlenmesi gereken her şeyin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekiyor. Bir diğer önemli detay ise sınav bittikten sonra cevap kağıdının yanı sıra soru kitapçığının da sayfaları eksiksiz olacak bir biçimde sınav görevlilerine teslim edilmiş olması gerekiyor. Aynı zamanda sınav salonunda tüm adayların sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin yaptığı tüm uyarılara eksiksiz bir şekilde ve harfiyen uymaları gerekiyor. Eğer adaylar tüm bu kurallara uymazlar ise adayların sınavları iptal ediliyor.
Eğer ki bir adayın belgeleri eksik ise ya da geçersiz ise ve yine de bir yanlışlık sonucu aday sınava alınmışsa bu adayın sınavı sınav tutanakları ile kamera kayıtlarının incelenmesi ile beraber ÖSYM Yönetim Kurulu kararı ile geçersiz sayılıyor. Bu duruma adayın sınav kurallarına uymamasına rağmen sınav düzeninin bozulmaması için salondan çıkartılmadan sınavına devam ettirilmesi de dahildir.
Eğer ki bir adayın ilgili sınav tutanaklarında hiçbir kayıp ya da tespit bulunmuyor olsa bile kamera kayıtları incelendikten sonra bir kural dışı davranış tespit edilir ise de o adayın sınavı geçersiz sayılabilir. Bu yüzden bu konuda çok ama çok dikkatli olunması gerekir. Aynı şekilde sınav görevlisi bir kusur işlediğinde ya da bir ihmalkarlık yaptığında dahi ÖSYM Yönetim Kurulu kamera kayıtlarını esas alıyor ve onları kabul ediyor. İlgili kurum tarafından belirtiler sınav kurallarına uyulmaması halinde adaylar için 6114 sayılı kanuna göre işlem yapılıyor.
DGS BAŞVURU ÜCRETİ
DGS başvuru süresi 24 Mayıs 2017 tarihinde başlıyor ve 1 Haziran 2017 tarihinde son buluyor. Ancak adayların DGS başvuru ücretini ödemeleri için son günleri 2 Haziran 2017 oluyor. Dikey Geçiş Sınavı, 23 Temmuz 2017 tarihinde saat 10.00’da yapılacak ve toplam 140 dakika sürecek. DGS başvuru ücreti 90,00 TL. Bunun yanı sıra başvuru hizmet ücreti de 5,00 TL olarak belirlenmiş durumda. Dikey Geçiş Sınavı adayları için geç başvuru günü ise 14 Haziran 2017. Bu adaylar sınav ücretini de aynı gün ödüyorlar. Bu adaylar sınavlarına Ankara’da alınıyorlar. Ancak diğerinden farklı olarak geç başvuru sınav ücreti 135,00 TL oluyor.
DGS başvuru işlemi için tüm adaylar sınavlarının ücretlerini internetten ve bankalardan yaptırabiliyorlar ve bu şekilde işlemlerini yapabiliyorlar. DGS başvuru ücretinin yatırılabileceği pek çok banka bulunuyor. Bu bankalar arasında Akbank (tüm şubeler, internet bankacılığı ve ATM dahil fakat KKTC’den başvuran adaylar için hariç), Albaraka Türk Katılım Bankası (tüm şubeler, internet bankacılığı ve ATV dahil fakat KKTC’den başvuran adaylar için hariç), Finansbank (tüm şubeler, internet bankacılığı ve ATV dahil fakat KKTC’den başvuran adaylar için hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankası (tüm şubeler, internet bankacılığı ve ATV dahil fakat KKTC’den başvuran adaylar için hariç), Türk Ekonomi Bankası (tüm şubeler ve internet bankacılığı dahil), Halkbank (ATM, tüm şubeler ve internet bankacılığı dahil) ve Ziraat Bankası (yalnızca mobil bankacılık ve internet bankacılığı dahil, şubeler ve ATM dahil değil)