26.04.2018 - 14:05 | Son Güncellenme:
Demans hastalığı nedir?
Demans hastalığı halk arasında bilinen adıyla bunama, belirli bir hastalık değil aslında bir sendromun adıdır. Bu sendromda beynin bilgi işlemi bozulmuştur. Demans süreğen bir sendrom olduğundan süreç boyunca hastada yeni bulgular keşfedilebilir. Demans hastalığına yol açan yaklaşık 200 adet hastalık olduğu bilinse de ailesinde demans ve kronik psikolojik rahatsızlık olanlar, beyin damar hastalığı olanlar, kronik kafa travması geçirenlerin demans hastalığı geçirme riski daha fazladır. Bunama yani sürekli olarak bazı şeyleri unutmak, günlük hayatta olağan olarak yerine getirilen işlevleri unutmakla başlar. Kişiler yeme-içme, giyinme gibi insanın en temel ihtiyacı olan durumları unutarak bu eylemleri gerçekleştirmede zorlanmaya başlarlar. Aynı zamanda bu sendrom direkt olarak beyinle alakalı olduğundan sinirlerle geçilen etkileşim sonucu öfkede artış, tahammülsüzlük, aniden sinir artışı hastalığın normal yan etkileridir. Halüsinasyon, konuşmada bozukluk gibi durumlarda ise hasta muhakkak kontrol altına alınmalıdır.
Demans belirtileri nelerdir?
Demans hastalarında yaşanan ilk belirtiler genellikle herhangi bir ruhsal değişim yaşayan kişiyle benzerlik gösterebileceğinden demans hastalığına yorulmaz. İlerleyen zamanlarda kişinin çevresi tarafından fark edilen belirtiler sonucu hastalar doktora başvururlar. Bu belirtiler kişiden kişiye göre değişebildiği gibi genelde kişilik ve davranış değişiklikleridir. Hastalar huzursuz davranışlar sergiler, bazı kelimeleri hatırlayamayabilir ve cümleleri toparlayamayabilir, kişileri hatırlamada güçlük çekebilir, sık sık yönünü kaybedebilir ve aynı davranışları sürekli sergileyebilirler. Tüm bunlar demansın ilk belirtileri sayılır.
Demans tedavisi nasıldır?
Demans sendromunun birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler arasından depresyon, hidrosefali, vitamin eksikliği, hipotiroidiye tedavi uygulanabilirken alzheimer gibi çeşitlerine tedavi uygulanması zordur. Tedavi genellikle demansın belirtilerini ve ilerlemesini yavaşlatmaya yöneliktir.
Demans ile alzheimer arasındaki ilişki nasıldır?
Alzheimer, tüm demans çeşitleri arasında en sık görülenidir ve %60’lık kısmı oluşturur. Yani demans ve alzheimer ayrı hastalıklar değil alzheimer demans sendromunun bir alt hastalığı şeklinde görülür.
Alzheimer demans hastalıkları arasında geri dönüşü olmayan yani günümüz tıp dünyasında tedavisi bulunamamış olan bir hastalıktır. Alzheimer hastalığına yakalanan bireyler diğer demans türlerinde olduğunda gibi bilişsel fonksiyonlarını kaybedip genel olarak unutkanlık yaşamaktadırlar.