02.03.2023 - 14:15 | Son Güncellenme:
Nuri PİR- Eser PAZARBAŞI/DHA
Adana Havalimanı’nda Türk yetkililer tarafından karşılanan Danimarka Kalkınma Yardımı ve Küresel İklim Politikası Bakanı Dan Jorgensen daha sonra depremde büyük yıkımın yaşandığı Hatay’a geçti. Jorgensen, Altınözü ilçesi Tepehan Mahallesi’nde deprem sırasında zeytin bahçesini ikiye ayıran 30 metre derinliğinde, 200 metre uzunluğundaki dev yarığa neden olan fay hattında incelemelerde bulunup, yetkililerden bilgi aldı.
Ardından mahalleliyle sohbet eden Bakan Jorgensen, Türk halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını belirtti. Jorgensen, “Yetkililerle ve kuruluşlarla bir araya geleceğiz. Acaba bundan sonra yapılması gerekenler için finansman sağlayabilir miyiz, bu konuları görüşeceğiz” dedi.
BAKAN SOYLU İLE GÖRÜŞMESİ BEKLENİYOR
Dan Jorgensen daha sonra Antakya ilçesinde Kızılay Psikososyal Destek Çadırı’nı ziyaret ederek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Jorgensen’in ilerleyen saatlerde depremzedelerin kaldığı çadır kentleri, ardından AFAD Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret ettikten sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hatay Valisi Rahmi Doğan ile görüşmesi bekleniyor.
ENKAZ İNCELEMESİ YAPTI
Bakan Jorgensen ile beraberindeki heyet, depremin vurduğu Hatay'ın merkez Antakya ilçesindeki enkaz bölgelerini gezdi. Bakan Jorgensen, yıkılan tarihi meclis binasını ve çevresinde hasar gören kente özgü binaları inceledi. Jorgensen, daha sonra yeni stadyumdaki Birleşmiş Milletler'in (BM) koordinasyon merkezine geçip, yetkililerden bilgi aldı.
10 MİLYON EURO’LUK YARDIM
Danimarka Kalkınma Yardımı ve Küresel İklim Politikası Bakanı Dan Jorgensen, AFAD Koordinasyon Merkezi’nde İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ile basına kapalı toplantı gerçekleştirdi. Toplantı çıkışı açıklama yapan Bakan Jorgensen, Danimarka’nın başsağlığı dileklerini iletmek için bölgeye geldiğini söyledi. Jorgensen, “Bugün gördüklerim çok üzücü. Bu, gerçekten inanılmaz bir felaket. Tabii ki de bu depremden, felaketten etkilenen insanlara yardım etmek gerekiyor. Ben sahada çok cesur ve kararlı bir şekilde yardım faaliyetinde bulunan yerel yetkililer ve kuruluşları gördüm. Tabii ki uluslararası toplumun da yardımda bulunması gerekiyor. Danimarka’ya döndüğümde hükümetime vereceğim mesaj bu. Mesajı aynı zamanda Avrupa Birliği içerisindeki meslektaşlarımla da paylaşacağım. Danimarka hükümeti, şu ana kadar Türkiye’ye neredeyse 10 milyon euro’luk yardım tahsis etti. Bunlar, bu bölgedeki en akut ihtiyaçların giderilmesi için kullanılacak. Barınma ihtiyacı, çadır, sağlık kitleri, gıda ve su gibi ihtiyaçlar. Tam olarak ihtiyaçların ne olduğunu bulmak için yerel yetkililer ve sivil toplum örgütleriyle çok yakın şekilde çalışıyoruz. Bunların sağlanması için uluslararası toplumdaki Avrupa Birliği'ndeki ortaklarımızla da birlikte iş birliği içerisinde çalışacağız” dedi.