Gündem‘Daha neyi bekliyorsunuz?’

‘Daha neyi bekliyorsunuz?’

25.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ey Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme ‘dur’ demek için daha neyi bekliyorsunuz? Siyasi ikbali için tüm bölgeyi savaşa sürükleyen katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?” diye seslendi.

‘Daha neyi bekliyorsunuz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’na hitap etti. Konuşması sırasında birçok kez alkışlanan Erdoğan, uzun mücadeleler neticesinde Filistin’in temsilcisini üye ülkeler arasında hak ettiği yerde görmekten duydukları memnuniyeti ifade ederek “Filistin’i tanımayan diğer devletleri, bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin devletini bir an evvel tanımaya davet ediyorum” dedi. 

Haberin Devamı

‘Gazze’dekiler insan değil mi? 

“Buradaki dostlarımın çoğunun ekranlarda seyrettiği krizleri biz anbean yaşıyor ve yönetmeye çalışıyoruz” diyen Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin son yıllarda kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kaldığını belirtti. Erdoğan, “Giderek işlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor. ‘Dünya beşten büyüktür’ şiarının temsil ettiği değerlere, bugünlerde daha çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz” dedi. Erdoğan, uluslararası barış ve güvenliğin imtiyazlı beş ülkenin keyfine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna şahitlik edildiğini kaydetti. Bunun en dramatik örneğinin Gazze’de 353 gündür devam eden katliam olduğunu vurgulayan Erdoğan, İsrail’in saldırıları sonucunda Gazze’nin dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline geldiğine işaret ederek, 17 binden fazla çocuğun İsrail’in kurşunlarının, bombalarının hedefi olduğunu söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ey insan hakları örgütleri; Gazze’dekiler, Batı Şeria’dakiler insan değil mi? Filistin’deki çocukların okuma, yaşama, sokakta oynama hakkı yok mu? Ey uluslararası basın kuruluşları, İsrail’in canlı yayında katlettiği, ofislerini bastığı gazeteciler, sizin meslektaşınız değil mi? Ey Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa ‘dur’ demek için daha neyi bekliyorsunuz? Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını tehlikeye atan, siyasi ikbali için tüm bölgeyi savaşa sürükleyen katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz? Ey İsrail’e kayıtsız şartsız destek verenler, bu katliamı seyretmenin, bu vahşete ortak olmanın utancını daha ne kadar taşıyacaksınız?” 

Haberin Devamı

‘Hitler gibi durdurulmalı’ 

Erdoğan, özgürlüğü, bağımsızlığı, en temel hakları gasbedilen Filistinlilerin meşru direniş haklarını kullandıklarını belirterek “Filistin halkının topraklarını işgal edenlere karşı sergilediği haklı direniş, gayri meşru gösterilemeyecek kadar asildir, onurludur, kahramancadır” dedi. İsrail’in oyalama ve aldatma hamlelerine daha fazla prim verilmemesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu: “2735 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının uygulanmadığı bir ortamda, İsrail’e yönelik zorlayıcı tedbirler gündeme alınmalıdır. Uluslararası toplumun Filistinli sivillere yönelik bir koruma mekanizması geliştirmesi zaruridir. Bundan 70 sene önce nasıl Hitler, insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır. Genel Kurul’un, 1950 tarihli ‘Barış İçin Birlik Kararında’ mevcut olduğu gibi kuvvet kullanma tavsiyesinde bulunma yetkisinin, bu süreçte mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.” 

Haberin Devamı

‘KKTC’de tecrit son bulmalı’

Cumhurbaşkanı, konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinerek “Federasyon modeli artık geçerliliğini tamamen yitirmiştir. Ada’da iki ayrı devlet ve iki ayrı halk vardır. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır” dedi.

‘Daha neyi bekliyorsunuz’

‘Suriye’de tutumumuz diyalogdan yana’

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin hala istikrardan uzak olduğunu belirterek “Terör ve bölücü örgütlerin pençesindeki ülkede ekonomik ve insani durum vahametini koruyor. Milli uzlaşının sağlanmasını temenni ediyoruz. Gerçekçi bir diyalogdan yana olan tutumumuzu samimiyetle sürdürme kararlılığındayız” dedi.

‘Daha neyi bekliyorsunuz’

BM’de Yoğun görüşme trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’taki BM binasında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i kabul etti. Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan’ın iyi komşuluk esası ekseninde geleceğe emin adımlarla ilerleyebileceğini, iki ülke arasındaki diyaloğun güçlendirilmesinin ve Atina Bildirgesi’nin lafzı ve ruhu doğrultusunda hareket etmenin iki ülkeye de kazandıracağını ifade etti. Erdoğan, ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i kabul etti. Erdoğan, toplumun İsrail katliamlarını durdurmak için tek ses olması gerektiğini, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına Türkiye’nin müdahil olacağını ifade etti. Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde ise Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı kabul etti. Erdoğan, Türkiye’nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı bir barışın sağlanmasını desteklediğini söyledi. 

Haberin Devamı

Erdoğan, ön koşulsuz normalleşme yolunda önemli bir mesafe alındığını, diyalog sürecinin devamına yönelik samimi desteklerini belirtti.

Bahçeli’den Erdoğan’a tebrik

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BM Genel Kurulu’ndaki hitabının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bahçeli, Erdoğan’ı konuşmasından dolayı tebrik etti.