16.04.2018 - 09:24 | Son Güncellenme:
Rahatsızlıklar, vücudun mikroplara karşı direncinin zayıflamasıyla meydana çıkar. Kimi rahatsızlıklar fiziksel, kimi rahatsızlıklar psikolojiktir. Rahatsızlıkların hepsini tek bir listede toplamak zordur. Biz sizlere D harfi ile başlayan rahatsızlıkları genel olarak bir listede topladık. Şimdi onlara bir bakalım;
Depresyon: İnsanın psikolojik olarak kendini iyi hissetmediği durumlarda ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır. Halsizlik, uykusuzluk ve karamsar düşünce gibi belirtileri vardır. Doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar ile bu rahatsızlık atlatılabilir.
Dermatit: Ciltte oluşan iltihaplara bağlı olarak ortaya çıkar. En büyük belirtisi; vücutta kaşıntı ve kızarıklıktır. Genelde losyon ve alerji ilacıyla tedavisi mümkündür.
Düşük: Gebeliğin doğum haftasından önce çeşitli sebepler sonucu sonlanmasıdır. Birçok sebebi olabilir. Düşük sonrası tekrar hamilelik düşünenlerin doktor kontrolünden geçmesi önerilir.
Diyabet: Halk arasında bilinen adıyla şekerdir. Günümüzün en tehlikeli rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Tedavisi mümkündür. Ancak erken teşhis çok önemlidir. Geç kalınması durumunda şeker komasına girilip ölümle sonuçlanma ihtimali vardır. Erken tanılarda ilaç kullanımı ile kontrol altına alınabilir.
Dolama: Parmak ucunda oluşan enfeksiyon esaslı içi sıvı (iltihap) dolu sivilce büyüklüğünde baloncuktur. Yoğun ağrısı vardır. Parmak ucunda kızarıklık ve şişlik meydana gelir. Küçük operasyon ile tedavisi mümkündür.
Diş Ağrısı: Diş etinin zarar görmesiyle oluşur. Çürüğe kadar ilerleyebilir. Diş ağrısının pek çok nedeni olabilir. Bazen ilaçla bazen de diş tedavisi ile ağrıdan kurtulmak mümkündür.
Deri (cilt) Kanseri: Kanser hastalıklarının en yaygın olanıdır. Işınlara fazla maruz kalındığında oluşma ihtimali yüksektir. Ayda en az 2 kere cilt kontrolü yapılması gerekir. Cerrahi tedavi gerektirir.
Dış Gebelik: Gebeliğin rahime ulaşmadan başka bir yerde oluşmasıdır. Doğumla sonuçlanma ihtimali yoktur. Gebeliğin ilk üç ayında tespit edilir.
Dizanteri: Mikropların neden olduğu bağırsak enfeksiyonudur. Bulaşıcı ve tehlikeli bir rahatsızlıktır. Yoğun ishalle kendini gösterir. Antibiyotik ile tedavisi mümkündür.
Disleksi: Halk arasında, öğrenim bozukluğu olarak bilinir. Bireyin okuma ve öğrenme düzeyinde gösterdiği bozukluklardır. Normal zekâ seviyesi ya da üstün zeka seviyesine sahip insanlarda da görülebilir. Henüz kesinlik kazanmış tedavisi yoktur. Özel eğitimler ile rahatsızlığın ilerlemesinin önüne geçilebilir.
Düz Tabanlık: Ayağın alt kısmında olan iç kavisin olmaması durumudur. Tedbir alınmazsa sakatlığa kadar yol açabilir. Ameliyat ile tedavisi mümkündür.