Gündem‘Cumhurbaşkanlığı için aday değilim’

‘Cumhurbaşkanlığı için aday değilim’

25.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı’na aday olup olmayacağı yönündeki soruya “Değilim, çok net. Kitabın ortasından cevap. Ben teknik direktörüm. Penaltıyı kimin atacağına ben karar vereceğim kurullarımla birlikte” dedi

‘Cumhurbaşkanlığı için aday değilim’

ANKARA Milliyet - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, katıldığı TV programı ile bir internet sitesinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik net mesaj vererek, “Aday değilim” diyen Özel’in konuşmasından öne çıkanlar özetle şöyle:

Haberin Devamı

BEN TEKNİK DİREKTÖRÜM: (Cumhurbaşkanı adayı mısınız?) Değilim, çok net. Kitabın ortasından cevap. Ben neye adayım? Cumhuriyet’in 2. yüzyılının ilk genel seçimlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve hepimizin partisini yeniden iktidar yapmaya ve iktidar olduğu gece genel başkan olmaya, tarihe böyle geçmeye adayım. Recep Tayyip Erdoğan’ın 24-25 yıllık iktidarını sona erdiren, yeniden CHP’li bir cumhurbaşkanı seçtiren, bu işi başaran ekipte genel başkanlık görevini yapmış birisi olarak tarihe geçmek onurların en büyüğü. Ben teknik direktörüm. Maçın anlaşılıyor ki 90. dakikasına doğru bir penaltı atılacak. O penaltıyı kimin atacağına ben karar vereceğim kurullarımla birlikte. Penaltıyı atacaklardan biri de ben olursam topu elimde tutarken aklım gidebilir, ‘Dur lan ben atayım’ derim. Öyle bir şey yok, ben en doğrusu kimse ona attıracağım. .

Haberin Devamı

ANKETLER ‘ÖZEL’ DERSE: (Halk sizi isterse ne yapacaksınız?) Benim hızla yükselen ivmem görev onayıdır. ‘Kendimle ilgili bir talebim olmayacak. Partide kavgaya izin vermeyeceğim. Görevim partiyi iktidar yapmak’ dediğim için görev onayım hızla yükseliyor. O yüzden benim için en büyük hata günü geldiğinde teknik direktörlüğün gereğini yapmamaktır. Doğru kararı vermesi gereken kişinin kendisiyle ilgili hırsa, ihtirasa, bir talebe bürünmesi her şeyi allak bullak eder.

GÖNLÜMDEN GEÇEN: Bizim tüzüğümüz, CHP Cumhurbaşkanı adayını ön seçim, temayülle belirler. Benim gönlümden geçen tüm üyelerin ön seçim sonucunu bildirmektir. Cumhurbaşkanı adayın tek başına karar vermektense bu daha iyi. ‘1,6 milyon üyemize sorduk, sonuç bu’ deriz. Üyeye kendinizi emanet edin, bakın hayat ne kadar kolay.

DEMOKRATİK TÜZÜK: (Neden tüzük kurultayı yapılıyor?) CHP Türkiye’ye demokrasi vaat ettiği için kendi içinde demokratik olmak zorunda. Partinin tüzüğü olması gerektiği kadar demokratik ve özgürlükçü değil. Bugünkü tüzük genel başkana her yetkiyi veriyor. Bir para basamaz, bir adam asamaz. Eksiklikleri var. Mesela ön seçim yapmayabiliyorsunuz, biz ön seçim yapmama maddesini kaldıracağız. Esnekliği barındıran madde yazıyoruz. Tüzüğü tartışarak yapalım istedik. Görüşler aldık, dünyadaki örnekleri aldık, akademisyenlerle çalıştık. Tüzük komisyonunda 5 Eylül’de son şekli verilecek.

Haberin Devamı

PARTİDE TARTIŞMA YOK: (Seçimli kurultay talepleri) Partinin örgütünde, yönetiminde sorun yok, hiçbir yerde bir tartışma yok. Ama bir grup kerameti kendinden menkul bir ekip var. Böyle haberler yazıyorlar, söylentiler yayıyorlar. (MYK’da değişikl düşünüyor mu?): Partide işler iyiye gidiyorken nasıl ki seçimli kurultay saçmaysa herkes işini gücünü yapıyorken MYK’yı değiştirmek de saçma.

BEN BİR ADIM ATTIM: (Erdoğan, Bahçeli ile görüşmeler) 2024’teyiz. Cenazede birbiriyle karşılaşınca el sıkışmayanlar ülkesi. Ayağım kırıldı ilk telefon Devlet Bey’den geldi. Her bayram 18 siyasi lideri arıyorum. Bu merhabalaşmak, el sıkışmak koalisyon yapmak değil. AK Parti’nin enkazına son düzlükte ortak olmam. Biri bir adım atacaktı, ben attım. Ben normalinin bu olduğunu ama bunun da halkta önemli bir karşılığı olduğunu görüyorum.

Haberin Devamı

SGK BORÇLARI: (CHP’li bazı belediye başkanlarının SGK borçlarıyla ilgili Erdoğan ile görüşmesi talepleri) Sorunu konuştuk ama böyle bir talep gelmedi. Sadece CHP’li belediyelerin değil, bütün belediyelerin SGK ve vergi borcu var. İlgili bakanlarla, ilgili arkadaşlarımız görüşebilirler. Çok önemli bir gündem olur, görüşülebilir. Ama ‘Vergi borçlarımızı silin’ demeye gitmem.

ESAD İLE GÖRÜŞME: Hem CHP Genel Başkanı hem Sosyalist Enternasyonal ikinci başkanı olarak görüşmek istediğimi söyledim. Resmi yazı ile talep ettik. Gün bekliyoruz.

FİLİSTİN’E GİDİYORUM: Ayağım kırık olmasaydı, yetişseydi 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Filistin’de olmayı istiyordum ama herhalde kurultayın hemen sonrasına kalacak, Filistin’e gidiyorum. Gazze değil, Ramallah, Batı Şeria’ya. Sayın Mahmud Abbas ile telefonla konuştum. Yanında bizi isterse ben Gazze’ye kendisiyle gitmeye varım.

TMO’ya ‘Antep fıstığı’ çağrısı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün partisinin Gaziantep’te “Üreticinin Sesini Duyuruyoruz” sloganıyla düzenlediği Fıstık Mitingi’ne katıldı. İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingde fıstık üreticisi olan çiftçilere ve vatandaşlara seslenen Özel, “Biz üreticinin sesini tüm Türkiye’ye duyuracağız. Artık bu hükümetin bu ülkeye verebilecek hiçbir şeyi yok. Vatandaşın derdinin çaresi bu hükümeti değiştirmektedir.” dedi.

Haberin Devamı

Antep fıstığı üreticilerinin sorunlarını sıralayan Özgür Özel”Çiftçi yaklaşık 20 yıl emek verdiği üründen kazanmak istiyor ama bugün çiftçinin emeğine göz dikenler var. Gaziantep’in geçiminin ana maddesi geçen yıl 110 lira da bu yıl neden 90 lira. Bu akılla vicdanla açıklanamaz” diye konuştu. TMO’nun fıstık alması için de çağrıda bulunan Özel, “Toprak Mahsulleri Ofisi Türkiye’nin çeşitli illerinde çeşitli ürünleri nasıl alıyorsa bu bölgede, Gaziantep’te, Şanlıurfa’da, Kilis’te, Siirt’te de Antep fıstığını alacak. Çiftçilerimizi kurtlar sofrasına yem etmek değil bu piyasanın ana aktörü yapmak boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.

‘Cumhurbaşkanlığı için aday değilim’

Bahçede hasada katıldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gaziantep’te Fıstık Mitingi öncesi bir fıstık bahçesini ziyaret ederek üreticinin sorunlarını dinledi. Daha sonra farklı bir noktada CHP Lideri Özel’in aracının önünü kesen fıstık üreticileri, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. CHP lideri Özel, onların taleplerini dinledi.