23.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Aslıhan Altay Karataş - Yeni yasama yılının 1 Ekim’de başlamasıyla birlikte TBMM’nin gündemindeki en önemli konulardan biri yeni anayasa çalışmaları olacak. AK Parti bünyesinde “sivil ve demokratik bir anayasa” hazırlama hedefi çerçevesinde yapılan çalışmalara hız verilirken, Siyasi ve Hukuk İşler Başkanlığı, ilk olarak akademisyenler ve hukukçuların katıldığı bir çalıştay düzenleneceğini açıkladı. Ekim ayında gerçekleşecek çalıştayda “Nasıl bir anayasa?” sorusuna yanıt aranırken, çıkan sonuç rapor haline getirilerek Erdoğan’a sunulacak. Bu kapsamda Eylül 2023’te Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu tarafından Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde düzenlenen “1982 Yerine 2023 Anayasası Sempozyumu” da kitaba dönüştürüldü. İletişim Başkanlığı yayınlarından çıkan kitabın takdim yazısını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan kaleme aldı. Erdoğan yazısında, 1961 ve 1982 anayasalarının, silahların gölgesinde yapılan referandumlarla millete kabul ettirildiğini belirterek şunları kaydetti:
‘Zamanın ruhuna uygun’
“Milletimizin köklü tarihinden ve devlet tecrübesinden aldığı ilhamla anayasa yapma yeteneği son derece gelişkin olmasına rağmen, postallarla çiğnenen ve askıya alınan anayasaların yerine, maalesef darbe ruhunu lafzında taşıyan metinler ortaya konulmuş ve devletimiz yıllarca onlarla yönetilmiştir. Bugün dahi ülkemiz, her ne kadar metinde zaman içerisinde değişiklikler yapılmış olsa da, satır aralarında darbe zihniyetinin izlerini taşıyan bir anayasa ile yönetilmektedir. Bölgesinde ve dünyada önemli bir yer edinen Türkiye’nin böylesi darbe ürünü bir anayasa ile yönetilmeyi hak etmediği açıktır. Mevcut anayasa ruhunu ve manasını yitirmiş bir metinden ibarettir. Zamanın ruhuna uygun, toplumu dizginleyen değil, dinamizm kazandıran, Türkiye’ye yakışır bir toplum sözleşmesi niteliğinde, kapsayıcı, sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasa yapmak siyaset kurumunun milletimize vaadi ve borcudur.”
‘Geleceğe hazırlanma vakti’
“Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir anayasayı milletimize armağan etmek için gayret etmeye artan bir azimle devam ediyoruz. 1982 Anayasası yerine 100 yıllık cumhuriyetimizin tecrübelerinden de yararlanarak yeni bir anayasa yapmanın ve ülkemizi geleceğe hazırlamanın vaktidir. Hazırlanacak bu yeni anayasa eşitlikçi, özgürlükçü ve adaleti esas alan bir anlayışla toplumun tüm kesimlerini kuşatacak ve milletimizin istikbali için fevkalade önemli bir yapıtaşı olacaktır.”