22.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Macaristan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
TARİHİ DÖNÜM NOKTASI: Stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz Macaristan’la sağlam dostluk bağlarına dayanan kapsamlı ilişkilere sahibiz. Macaristan deprem felâketi sonrasında her alanda ülkemize destek ve dayanışmasını gösterdi... Macaristan’ın bu kara gün dostluğunu hiçbir zaman unutmayacağız... 18 Aralık’ta Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması’nın 100. yıl dönümünü idrak edeceğiz. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 6. toplantımızı bu tarihe denk düşecek şekilde Budapeşte’de düzenleyeceğiz. Ayrıca 2024 Yılı Türkiye-Macaristan Kültür Yılı Etkinliklerinin açılışını yapacağız. Macaristan’ın, AB üyeliğimize desteğini bir kez daha güçlü bir şekilde vurgulaması bizleri ayrıca memnun etti.
OLASI İSTANBUL DEPREMİ: Türkiye’yi depreme dayanaklı hale getirmek için yürüttüğümüz çalışmalarımızda İstanbul’u, Marmara’yı ayrı bir başlık altında değerlendiriyoruz. İstanbul için 1,5 milyon konutun dönüşümünü öngörüyoruz ve boşa harcanacak vakit yok... İstanbul’un tüm ilçelerine koordinatör vali atamalarını yaptık. Olası deprem sonrası iletişimin sağlanması için yeni telsiz sistemi kurduk, çalışır hale getirdik. Toplanma alanlarını, rezerv alanları yeniliyoruz... Kanal İstanbul’un iki yakasına 500’er bin nüfusu barındıracak projemiz de olası İstanbul depremine yönelik tedbirlerimiz kapsamındadır.
OLACAK ŞEY DEĞİL: Şu anda memurlarla ilgili çalışmayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız yetkili sendikalarla sürdürüyor. Bu ay sonuna kadar da devam edecek. Emeklilerle ilgili de ayrıca bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız…
‘Fırsat bulursak Sayın Putin ile bir araya geleceğiz’
(Putin’in olası ziyareti) Buradaki bütün hedefimiz, Sayın Putin ile yaptığımız telefon görüşmelerimizle, Rusya’nın tahıl koridoru meselesindeki takınacağı olumlu tavırdır. Eylül ayı içerisinde Hindistan’da G-20 toplantısı, ABD’de BM Genel Kurulu var. Bu yoğunluk içerisinde fırsat bulursak Sayın Putin ile yüz yüze bir araya gelip konuşacağız. Yakında Dışişleri Bakan’ım bir Rusya seyahati yapabilir. Çünkü bu işin yüz yüze olması önem arz ediyor ve bu şekilde neticeyi almak çok daha isabetli olacaktır. (Sizin arabuluculuğunuzla tekrar barış görüşmeleri gerçekleşir mi?) Biz ona gayret ediyoruz. Temennim o ki iki liderin burada bizim arabuluculuğumuza eyvallah etmesiyle netice alırız.
‘Çekilip gitmesi en hayırlısıdır’
(CHP’deki değişim tartışması) Kılıçdaroğlu benimle kaç yarışa girdi? 13’te 13 yaptı. Şimdi 14 de olsa, 15 de olsa bu arkadaştan bir şey olmaz. En hayırlısı; kendisi çekilip gitmesi lazım. Dünyada ülkeleri görüyorsunuz, bir seçim kaybediyorsa bir lider hemen istifasını veriyor, çekip gidiyor. Fakat bunda böyle bir şey yok. Bunlar şimdi birbirleriyle koltuk yarışında. Bundan sonra da bunlarda en ufak bir değişim söz konusu olmaz... Ana muhalefet ne hale geldi?
ACELECİ OLMAYIZ: (Ankara ve İstanbul adayları kim olacak?) Daha 7-8 ay var. Bu kadar aceleci olursak yanlış olur. İstişare bizim en büyük silahımız. İstişaremizi teşkilâtımızın tüm yetkili birimleriyle yapacağız. Önümüze onlar alternatif hangi arkadaşlarımızı çıkarırlarsa, içerisinden birinci derecede İstanbul ve Ankara olmak üzere adımlarımızı atacağız. Çünkü İstanbul ve Ankara bunların eline bırakılmaz, halini gördünüz... 2024 yerel seçimlerinde de AK Parti’yi en iyi şekilde temsil edecek, adaylarla milletimizin karşısına çıkacağız.
‘Stockholm caddelerine sahip çıkmazlarsa kusura bakmasınlar’
(İsveç’in NATO üyeliği) İsveç’in NATO’ya katılım protokollerinin TBMM’ye gönderilmesi, Meclis’ten hızlı geçmesi İsveç’in verdiği sözlere sadık kalmasıyla doğru orantılı. Bu konu Parlamentomuzda, komisyonlarda ne kadar zamanda geçer bilemeyiz. İsveç’in her şeyden önce Stockholm caddelerine sahip çıkması lazım. Sahip çıkmaz, bizim kutsallarımıza saldırılar devam ederse kusura bakmasınlar. (Bu konu MHP ve Cumhur İttifakı partileriyle müzakere edildi mi?) Cumhur İttifakı’nın kendine ait bazı ilkeleri var. Bütün bunları Devlet Bey ve diğer arkadaşlarımızla müzakere etmeden ben de adım atmam.
NİJER’E MÜDAHALE: (Batı Afrika ülkelerinin Nijer’e askeri müdahale kararı) Dışişleri Bakanlığımızla buradaki anahtar rolümüzü nasıl oynarız bunun üzerinde duruyoruz, duracağız ve inşallah Nijer’i de bir çözüme kavuşturmamız lazım. Nijer’e askeri müdahale kararını doğru bulmuyorum. Yapılacak askeri müdahale, istikrarsızlığın Afrika’nın birçok ülkesine dağılması demek olur.