28.04.2014 - 11:38 | Son Güncellenme:
İHA
Atakent Mahallesi’nde çilek ve domates yetiştiriciliği ile uğraşan Hamit Gönül, 5 yıldır Türkiye’de ilk hasat edilen Silifke enginarını üretiyor. Her yıl ilk ocak ayında daha sonra nisan ve mayıs aylarında hasadı yapılan Silifke enginarı, verdiği kök sayısı ile de çiftçinin yüzünü güldürüyor. 5 yıl önce başladığı enginar üretiminde ilk yıllarında zarar eden Hamit Gönül, sabrının karşılığını almaya başladı. Silifke enginarının tanıtılması gerektiğine dikkat çeken Gönül, “Örnek bir şekilde yetiştirilen enginar Türkiye’de ilk olarak Silifke’de çıkıyor. Çok güzel, çok lezzetli, çok doğal, o yönüyle tanıtılmasına ve bilinmesine ihtiyaç var” dedi. Enginar üretiminin sabır ve emek istediğini belirten Gönül, “Her bir kökte ortalama 3-4 enginar var. Bahçede yılına göre değişen fiyatı bu yıl 1 liradan alıcı bulunuyor. Ayrıca Silifke’ye İstanbul’dan enginar alıcıları geliyor” diye konuştu.
5 yıldan beri enginar yetiştirdiğini aktaran Gönül, “Daha önce çilek ve domates üretirken bunlardan vazgeçtim. Silifke’de öyle çok fazla ekilen bir şey değil ama mayısın sonuna kadar hasat devam ediyor. Çünkü çok çabuk yetişen bir bitki. Suyu da çok seviyor. Çok şükür ürünümüzden memnun kaldık” ifadelerini kullandı.
15 dönüm arazide enginar yetiştiriciliği yaptığını belirten Hamit Gönül şunları söyledi:
“İyi bir yatırım yaptığıma inanıyorum. Bunun getirisi fazla işçiliği azdır. En azından insanların sağlığına faydalı bir ürün yetiştirdiğim için çok mutluyum. 15 dönüm yerden 50-60 bin adet enginar bekliyorum. Ocak ayında başladım. 7 liradan başladık. Şimdi 1 liradan devam ediyoruz. İlk iki yıl zarar ettim. 4. yılında rayına oturdu. 17 şehre gönderiyoruz. Malatya, Amasya, Erzurum, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi yerler bunlardan bir kaçıdır. Bizden 100 bin adet istiyorlar. Ama biz bu isteğe cevap veremiyoruz. Günlük bin 500 tane isteğe cevap verebiliyoruz. Kışın daha az oluyor. Ama 100 arkadaş ekse arkadaşlar bu enginara yönelse bir TIR’ı yükleyebiliriz. İhracat yapabiliriz. Şimdilik iç piyasaya gönderiyoruz. Bu da bize yeterli geliyor. Pazarı güzel, yalnızca meyvesi değil, çöpünü ve yaprağını da satıyoruz. Enginarın insan sağlına faydası saymakla bitmiyor. Çöpü daha para ediyor, biz de memnunuz. Hem sağlık açısından hem ticari açıdan memnunuz.”
Enginarın kanı temizlediğini ve insan sağlığına çok faydalı olduğunu belirten Silifke Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Eren, “Enginar kanı temizleyip karaciğeri korur. Karaciğerin kendini yenileme yeteneğini artırmaya yardımcı olur. Karaciğer hücrelerinin ölümünün azalmasını sağlar. Kolesterol seviyesini ayarlar. Kolesterol biyosentezi üzerinde etkili olduğu için kandaki kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırıp yorgunluğu giderir. Zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verir. Beyin yorgunluğuna iyi gelir. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Kalbi rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek rahat çalışmasını sağlar. Mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishali durdurur. Karaciğerde safra salgılanmasının artmasına etki ederek hazımsızlık ve diğer sindirim şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği vardır. Böbreklerdeki üre konsantrasyonunu sağlayarak diürezin artmasına öncülük eder” dedi.