26.04.2018 - 13:07 | Son Güncellenme:
Genelde brownie olarak isimlendirilse de halk arasında bu kekin adı ıslak kektir. Neden mi ıslak kek? Çünkü bu kek adına yaraşır bir biçimde hazırlanan sosu ile adeta ''ıslatılmaktadır''.
Çikolatalı brownie için malzemeler nelerdir?
· İki su bardağı kadar toz şeker
· Bir su bardağı ayçiçek yağı
· Beş adet yumurta
· Bir paket kakao
· Bir su bardağı süt
· 80 gram bitter çikolata
· Bir paket vanilya
· Bir paket kabartma tozu
· İki su bardağı kadar un (gerekirse kıvama göre ekleme yapılabilir.)
Çikolatalı brownie nasıl yapılır?
Öncelikle her kek tarifinde olduğu gibi şeker ve yumurtalar derin bir karıştırma kabında karışım iyice köpürüp bembeyaz hâle gelinceye kadar iyice çırpılır. Daha sonra bir su bardağı kadar ayçiçek yağı, bir paket kakao, bir su bardağı süt ve eritilmiş bitter çikolata hazırlanan karışıma eklenip iyice çırpılır. Oluşturulan bu karışımdan bir buçuk su bardağı kadarı ayrılıp kalan karışıma iki su bardağı un, bir paket kabartma tozu ve bir paket vanilya eklenir. Önceden yağlanmış kare borcam tepsiye hazırlanan karışım dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kek kabarıncaya kadar pişirilir. Pişen kek alınıp tezgâhta soğumaya bırakılır. Daha sonra soğuduğunda sosu üzerine dökülerek kek dolaba kaldırılır. Bir saat sonra brownie servise hazır hâle gelir.
Brownie yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar
Brownie yaparken öncelikle sos ayrıldıktan sonra karışıma un, kabartma tozu ve vanilya bir elek yardımı ile ilave edilirse karışıma bu malzemeler homojen olarak ilave edildiğinden kek daha düzgün bir şekilde kabaracaktır.
Keke piştikten sonra ayrılan sosu ilave edilirken kek kare kare dilimlendikten sonra sosu döküldüğü takdirde brownie sosu kekin her yerine sirayet ederek kek daha leziz bir hâle gelecektir.
Eğer kekin sosu, kek iyice soğuduktan sonra eklenirse sos keke işlemeyecektir. Tam tersi kek çok sıcakken eklendiğinde ise sos keki hamur haline getirecektir. Bu nedenle keke sosun ekleneceği zamanı iyi ayarlamak gerekmektedir.