19.06.2010 - 00:30 | Son Güncellenme:
TÜRKER KARAPINAR
İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı Erzincan’da uygulamaya koyduğu iddiasıyla tutuklanan ve 4 ay 2 gündür cezaevinde bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından hakkındaki dava dosyaları birleştirilerek tahliye edildi. Cihaner, “Ergenekon’a üye olmak” suçlamasıyla Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde; “görevi kötüye kullanmak”, “evrakta sahtecilik” ve “imar kirliliği” iddialarıyla da Yargıtayda yargılanıyordu. Cihaner ile birlikte tutuklu bulunan, aralarında MİT mensuplarıyla askerlerin de bulunduğu 10 sanık ahkkında da tahliye kararı verildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dava dosyasını bir türlü göndermemesi nedeniyle kararı, Erzurum’dan gelen, davayla ilgili kısıtlı bilgilerin yer aldığı CD ile avukatların verdiği dosya örneğinin bulunduğu CD’yi inceleyerek veren daire, tahliye kararına, “tutuklama koşullarının oluşmamasını, sanıkların sabit ikametgah sahibi olmalarını ve delillerin tamamının toplanmış olmasını” gerekçe göstererek, Ergenekon sanıkları için de umut oldu. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın istediği dosyayı göndermemiş ve dava “dosya mücadelesi”yle de gündeme gelmişti.
Ayakta karşılandı
Cihaner’in yetkisi olmadığı halde İsmailağa ve Fethullah Gülen cemaatlerine yönelik soruşturma yürüttüğü, İmar Kanunu’na aykırılık ve resmi evrakta sahtecilik yaptığı iddialarıyla 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle Yargıtay’da yargılandığı davaya dün devam edildi. Duruşma, izleyicilerin yoğunluğu nedeniyle Yargıtay’daki Konferans Salonu’nda yapıldı. Cihaner ve avukatlarının katıldığı duruşmayı, Cihaner’in ailesi, CHP Afyon milletvekili Halil Ünlütepe, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Konya Milletvekili Atilla Kart, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Abdullah Öcalan’ı idama mahkum eden emekli yargıç Turgut Okyay, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve Emekli Tümgeneral Osman Özbek de izledi. Yargıtay önünde ise, Cihaner’e destek gösterileri yapıldı.
11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Cihaner’in salona girerken alkışlanmaması için uyardı. İzleyiciler, bunun üzerine Cihaner salona girerken hep beraber ayağa kalktı.
Ve birleştirme kararı
Avukat Turgut Kazan söz alarak, Cihaner’in Yargıtay’da yargılandığı dava ile Erzurum İkinci Ağır ceza’daki davanın dosyalarının birleştirilmesi istemini yineledi ve müvekkilinin tahliyesini talep etti.
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, birleştirme talebi konusundaki takdirin mahkeme heyetine ait olduğunu söyledi. Cihaner’in avukatı Turgut Kazan ise, aynı dairenin, önceki gün verdiği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kayıp Trilyon davasından soruşturulamayacağına yönelik kararı anımsattı. Cihaner de “Birleştirmeyi, yargılanmak için istiyoruz. İki dava dosyası arasında hukuki ve fiili irtibat vardır” dedi.
Başkan Ülker, Cihaner hakkında, “İrtica İle Mücadele Eylem Planı”nı uygulamaya koyduğu iddiasıyla açılan dava ile Cihaner’in görev suçundan Yargıtay’da yargılandığı dava arasında şahsi ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle her iki davanın birleştirilmesine oybirliğiyle karar verildiğini açıkladı.
Birleştirilmesine karar verilen dosya kapsamında tutuklu bulunan sanıkların tahliyesine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Savcısı’ndan ve avukatlardan görüşleri soruldu. Savcı, adli kontrol şartıyla tüm sanıkların tahliyelerine karar verilmesini talep etti.
Daire, görüşleri aldıktan sonra dosyayı yeniden incelemeden, Cihaner’in de aralarında bulunduğu 10 sanığın, adli kontrole bile alınmadan, koşulsuz tahliyesine karar verdi.
Kararlar CMK’ya aykırı
Kararda, şunlar belirtildi: “Birleştirilen dosya yönünden yapılan inceleme sonucu, sanıklar hakkında CMK hükümleri uyarınca tutuklama nedenleri bulunmadığı halde tutuklama kararı verildiği, isnat edilen suçlamanın tutuklama için tek başına yeterli olmayacağı gözetilmeden sanıklar İlhan Cihaner (Erzincan Başsavcısı), Recep Gençoğlu (Albay, Eski Erzincan, yeni Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı), Nedim Ersan (Binbaşı, Erzincan Jandarma İstihbarat Şube Müdürü), Şinasi Demir (MİT Erzincan Şube Müdürü), Murat Yıldız (Astsubay, Yaylabaşı Karakol Komutanı), Ersin Erkut (Jandarma Üsteğmen), Sabri Barkın İnce (MİT görevlisi), Kıvılcım Üstel (MİT görevlisi) Şenol Bozkurt (Jandarma astsubay), Orhan Esirgen’in (Jandarma astsubay) tutuklanmalarına ve tutukluluk hallerinin devamına karar verildiği anlaşılmakla, delil durumuna göre koşulları oluşmayan tutuklama kararlarının kaldırılmasına ve sanıkların koşulsuz tahliyelerine karar verilmiştir.”
Derhal bırakılsınlar
Daire, sanıklar hakkında adli kontrol kararı uygulanmasına da yer olmadığına, derhal serbest bırakılmaları için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar verdi. Daire duruşmayı 2 Temmuz’a erteledi. Başsavcılık da Ankara ve Erzurum başsavcılıklarına “derhal tahliye” yazılarını iletti. Cihaner, duruşmanın ardından ring aracına bindirilerek, Sincan Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.
İtiraz yok
Karara yapılacak olası itirazlar, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nce değerlendirilecek. Ancak üst mahkemelerin görüş almadan birleştirme kararı verme hakkı bulunması, dosyada, “katılan” sıfatını taşıyan isimlerin bulunmaması, aynı dairenin Cumhurbaşkanı Gül hakkındaki kararında, dosyayla ilgisiz kişilerin itirazının dikkate alınamayacağına hükmetmesi, olası itirazların sonuçsuz kalacağı şeklinde yorumlandı.
Kırmızı karanfil ve eş desteği
Cihaner, işlemlerin tamamlanması sonrası saat 18.20’de Sinvcan’daki F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Eşi Muteber Cihaner ve yakınlarının da aralarında bulunduğu kalabalık grup tarafından karşılanan Cihaner, cezaevinden bir kırmızı karanfille ve eşinin elini sıkı sıkı tutarak ayrıldı. Cihaner hukuk ihlalleri sonucu özgürlüklerinin kısıtlandığını anlattı. Yargıtay’ın yapılması gerekeni yaptığını, en başta yapılan yanlışlıkları tespit ederek tahliye kararı verdiğini söyleyen Cihaner, “Yargı bir milleti birarada tutan harçtır” dedi.
Özel yetkili savcılıkları da “mutasyona uğramış DGM’ler” olarak nitelendiren Cihaner sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer yargı ortadan kalrkarsa, bunu sonu sokaktır. Basınımızın da buna çok dikkat etmesi gerekir. İnsanlar günlük hayatta ‘dinleniyorum’ kaygısı taşıyorsa, yaptığı en sıradan hareket sonradan karşısına terör suçlaması olarak çıkıyorsa, gündelik hayat bu kadar çekilmez hale geldiyse, siyaset biliminde bunun adı faşizmdir.”
MİT’çiler de tahliye edildi
Erzurum H Tipi Cezaevi’nde kalan Erzincan MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir, MİT personeli Kıvılcım Üstel ile Sadri Barkın İnce de dün 20.00’de tahliye edildi.
ERGENEKON UMUDU
Tahliye kararında, CMK’nın tutuklama nedenlerine yönelik 102. maddesine atıf yapılması, Ergenekon sanıkları için de umut oldu. Bu maddede, “kaçma şüphesi bulunmayan, delilleri yok etme ihtimali olmayan, tanıklar üzerinde baskı yapma kuşkusu yaratmayan” kişilerin tutuklu yargılanamayacağı belirtiliyor. Kararda, terör suçları söz konusu olduğunda, bu koşullar olmasa da tutuklu yargılama yapılabileceği konusundaki mevzuat hükmünü de, “Sadece bu suçtan yargılanmak tutuklanma nedeni olamaz” yorumunu yaparak, Ergenekon sanıkları için de umut oluşturdu.
SUÇ?DUYURUSU
Mahkeme Başkanı Ülker, dava dosyasını iki kez Diyarbakır’a, daha sonra da İstanbul’a göndererek, Yargıtay’a iletmeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi sorumluları hakkında Erzurum Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğini de açıkladı. Daha önce de heyet için Adalet Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunan bakanlığın, bu kez doğrudan Erzurum’a başvurması dikkati çekti. Kararın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yargıtay’ın Ergenekon sanığı Mehmet Haberal hakkındaki kararı, “Yargıya güvenin kalmadığını belirterek” eleştirdiği sırada açıklanması da dikkati çekti.