16.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
Herkes çiçekleri sever ama artık çiçek görmek için seyahat ediliyor. Bu ilgiyi gören seyahat şirketleri, çiçeklerin açtıkları tarihlere özel turlar düzenliyor. Türkiye’de de bu konuda birçok seçenek var. Konya, Tunceli ve Elazığ’da lale, Isparta’da lavanta, Adana’da portakal çiçeği... Bu şehirlere doğru zamanda giderseniz, doğal fotoğraf stüdyoları olan tarlalarda, sosyal medya hesaplarınızı süsleyecek fotoğraflar çekebilir, şehrin önemli tarihi ve doğal güzelliklerini de ziyaret edebilirsiniz. Bu aylar lavanta ve ayçiçeği bahçelerini ziyaret etmek için doğru zaman. Diğer çiçeklerin mevsimini kaçırmamak için takviminize şimdiden not edin. Çünkü ömürleri çok kısa. İşte görselliğiyle gözlerinize, kokusuyla ruhunuza muhteşem bir tatil yaşatacak, çiçeklerle dolu rotalardan birkaçı:
Lavantanın başkenti
Türkiye’de lavanta üretimininyüzde 80’ini karşılayan ve ‘Lavanta kokulu köy’ olarak da bilinen Kuyucak, son yıllarda en çok ilgi gören rotalardan. Mora boyanan tarlalarda çekilen fotoğraflar, sosyal medya hesaplarını renklendiriyor. Bu yıl 500 bin ziyaretçiyi bekleyen Kuyucak, erken açan ‘Lavandula Angustifolia’ cinsi lavantalarla ziyaretçi çekmeye başladı. Özellikle temmuzda birçok tur şirketinin programı var.
Lavanta tarlalarıyla ziyaretçi çeken bir diğer şehir ise Edirne. Şehirde Lavanta Tarla Günleri de düzenleniyor. Festival kapsamında tarlada konser, söyleşi, tarlada yoga ve hasat şenliği gibi etkinlikler yapılıyor. 11 Haziran’da başlayan festivalin son günü ise bugün. Kaçırmayın!
Her yer gülle bezeli
Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’i yapılıyor. Şehirde bu yıl ikinci kez Gül Festivali de düzenlendi. Festivalde kortej yürüyüşüne katılanların üzerine 1.5 ton gül suyu ile 1 ton gül çiçeği serpildi. Yarın sona erecek festivali kaçırsanız bile bu haftalarda giderseniz, gül tarlalarını ziyaret edebilir, gül yağı, gülsuyu ve gülden yapılan kozmetik ürünler satın alabilirsiniz.
Hollanda’yı aratmıyor
Dünyada lale denilince ilk akla gelen ülke Hollanda. Ancak Türkiye’deki lale tarlaları da Hollanda’yı aratmayacak cinsten. Çünkü Hollanda’ya da lale Osmanlı’dan gitti. Özellikle Konya’da bulunan tarlalar her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Merkeze 50 kilometre uzaklıktaki, Karatay ilçesine bağlı İsmil Mahallesi’nde özel bir firmaya ait 500 dönümlük tarlada 130 çeşit lale üretiliyor. Rengârenk tarlaları görmek için nisan sonu gitmek gerekiyor.
Eşi benzeri yok
Öte yandan Türkiye farklı lale türlerine de ev sahipliği yapıyor. Bu lalelerden en çok ilgi çekeni ise ters lale. Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yüksek rakımlı bölgelerde yetişen ve halk arasında “Ağlayan Gelin” ile “Hüzün Çiçeği” olarak bilinen ters laleler, baharda dağların zirvelerindeki karların erimesiyle boy vermeye başlıyor. Bu lalelerin ömrü ise yalnızca 15-20 gün. Bu özellikleri nedeniyle laleler, koruma altında; koparanlara 60 bin TL ceza kesiliyor. Tunceli’nin kırsal bölgelerinde yetişen ters laleleri Hakkari’nin Şemdinli ile Yüksekova ilçelerinde ve Elazığ Arıcak’ta da görmek mümkün. Ayrıca Hakkari’de her yıl Ters Lale Festivali de düzenleniyor. Bu lalere özellikle doğa fotoğrafçıları büyük ilgi gösteriyor.
Doğanın sarı gelini
Ayçiçekleri de birbirinden güzel fotoğraf karelerine sahip olmak isteyenlerin tercihleri arasında. Özellikle ayçiçeği üretiminin yüzde 80’inin yapıldığı Trakya’da birçok ayçiçeği tarlası var. Sarı ayçiçekleri tarlalarında çekilen fotoğraflar yeni evli çiftler tarafından da sıkça tercih ediliyor.
Festivallere ilgi artıyor
Türkiye’nin dört bir yanında farklı çiçekler için çeşitli festivaller de düzenleniyor. Datça Yarımadası’nda 300 bine yakın badem ağacının pembe ve beyaz renkteki çiçekleri her yıl ovaları ve vadileri süslüyor. Şubat ayında açan çiçekler uzaktan bakınca bölgeye kar yağmış gibi bir görüntü veriyor. Bu güzelliği tanıtmak için bu yıl Datça Badem Çiçeği Festivali’nin ikincisi düzenlendi.
Adana’da ise Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, her yıl binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşiyor. Bu yıl 7.’si yapılan karnavalda portakal çiçeği kokuları eşliğinde, sokak şovları, sanatsal performanslar, açıkhava konserleri, sergiler, söyleşiler, sanat aktiviteleri, şehir turları, yarışmalar gibi birbirinden keyifli etkinlikler de düzenleniyor.
İzmir’in Bayındır ilçesi de Türkiye’nin önemli çiçek üretim merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bayındır’da 22 yıldır her yıl mayıs ayının ilk haftası Uluslararası Çiçek Festivali düzenleniyor. Yüzlerce çeşit çiçekle oluşturulan sergilerdeki Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçiyi büyüleyen üreticiler, ürünlerini pazarlama imkânı da buluyor. Festival boyunca konserler, gösteriler, yarışmalar da yapılıyor.
Dünyadan örnekler
Çiçeklerin peşinden gidilebilecek birçok ülke var. Bunlardan ilk akla gelen, lale tarlalarıyla ünlü Hollanda. Nisan, mayıs aylarında açık kalan lale bahçelerinin en bilineni ise Keunhof. Burada her yıl belirlenen temaya uygun farklı sergiler ve şovlar düzenleniyor. Japonya ise mart sonunda açan kiraz çiçekleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Japon kültüründe çok önemli bir yere sahip olan Sakura Dönemi’nde her yer pembeye dönüşüyor.