Gündem‘Çek Türk İş Birliği Parkı’ açıldı

‘Çek Türk İş Birliği Parkı’ açıldı

08.06.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında açılması planlanan ve Türk Büyükelçiliği’nin karşısında iki ülkenin dostluğunun simgelenmesini amaçlayan ‘Çek Türk İş Birliği Parkı’, ilgili bölgenin yerel belediyesince 1915 olayları gerekçe gösterilerek reddedilmişti. Çekya Büyükelçisi Egemen Bağış’ın diplomasi trafiğiyle çözüme kavuşan parkın açılışı, dün Çekya’nın başkenti Prag’da yapıldı.

‘Çek Türk İş Birliği Parkı’ açıldı

Açılış törenine Prag’da görev alan 30 ülke Büyükelçisi ve 22 ülke temsilcisinin de aralarında bulunduğu 200’ü aşkın davetli katıldı. Türkiye ve Çekya bayraklarıyla süslenen açılışta iki ülkenin milli marşlarının okunmasını takiben Prag Büyükelçisi Bağış, Prag 6 Belediye Başkanı Jakub Starek, Prag kardeş şehri Muratpaşa Belediye Başkanı Yardımcısı Oya Kansu birer konuşma yaptı.

Haberin Devamı

‘Dostluğunun sembolü’

Bağış konuşmasında özetle şunları söyledi: “Bugün Çek-Türk İşbirliği Parkı’nı, ülkelerimizin iki büyük lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Tomaş Masaryk’in tam bir asır önce, 1924’te Türkiye ile Çekoslovakya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla başlattıkları sürecin sağlam bir sembolü olarak açmaktan gurur duyuruyoruz. Avrupa’da iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve Çek Cumhuriyeti, siyaset, ekonomi, savunma ve kültür de dahil olmak üzere hemen hemen her alanda örnek teşkil eden iyi ilişkilere sahiptir. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutladık, 2024 yılında ise Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz. Bugün bu parkta oynayan çocukların da, geleceğin yetişkinleri olarak büyük liderlerimiz Atatürk ve Masaryk’i minnetle anmalarını ve ülkelerimiz arasındaki dostluğu ve işbirliğini daha da ileriye taşımalarını ümit ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘İşbirliğinin kilometre taşı’

Prag 6 Belediye Başkanı Starek, Çek-Türk İş Birliği Parkı’nın önemine vurgu yaparak, “Tomasz Garik Masarek ve Mustafa Kemal Atatürk, bundan 100 yıl önce ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını başlatan iki şahsiyettir. Her iki devlet adamının da demokrasiye karşı ortak ilgilerinin yanı sıra ülkelerinin bağımsızlığı konusunda ortak çıkarlardı vardı. Bu düşünceler her iki ülkede de bugüne kadar ortaktı. Başlangıçta niyetimiz Atatürk’ün adını taşıyan bir mekan açmaktı ama Prag belediyesi bunu onaylamadı. O yüzden onu bugün burada bu parkla ve fotoğraflarla anacağız. Bu park karşılıklı işbirliğimizin önemli kilometre taşlarına işaret ediyor. Bu park karşılıklı işbirliğimizin önemli kilometre taşlarına işaret ediyor“ dedi.

Anadolu’dan tohum getirildi

Kardeş şehirler olan Prag 6 Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi dostluğunun bir simgesi olarak parka Anadolu’dan getirilen meşe ağacının tohumları ekildi. Türk baklavasının ve iki ülke lezzetlerinin misafirlere ikram edildiği tören, davetlilerin neşeli sohbetleriyle 2 saati aşkın süre devam etti.