GündemÇapraz nakille hayata döndüler

Çapraz nakille hayata döndüler

27.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Eskişehir’de bir maden şirketinde makine operatörü olarak çalışan Gökhan Alparslan’ın (41) zorlu günleri, 2014 yılında üşüme belirtisiyle gittiği hastanede böbreklerinin düzgün çalışmadığını öğrenmesiyle başladı.

Çapraz nakille hayata döndüler

2 böbreği de çalışmayan Alparslan’ın sağlığına kavuşması için nakil şarttı. Kardeşi Erkan Alparslan’dan (35) kan grupları uyuşmadığı için böbrek alamayan Gökhan Alparslan 4 sene diyalize girdi. Sivas’ta yaşayan ve 2017 yılında kronik böbrek rahatsızlığı teşhisi konulan Leyla Dursun’a (46) ise oğlu Abbas Dursun (22) böbreğini vermek istedi. Ancak test sonuçları uyumlu çıkmadığı için oğuldan anneye nakil gerçekleşmedi.

Haberin Devamı

Kardeş aile oldular

İki aile şifa ararken çapraz nakil seçeneğiyle tanıştı. Alparslan ile Dursun, İstanbul Okan Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan ve ekibi tarafından yapılan çapraz böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu. Erkan Alparslan’dan alınan böbrek Leyla Dursun’a, Abbas Dursun’dan alınan böbrek ise Gökhan Alparslan’a nakledildi. Operasyondan sonra Abbas Dursun ile sık sık telefonda görüştüklerini belirten Gökhan Alparslan, “Başımıza gelene kadar bu hastalık sadece bizde var sanıyorduk. Ama organ nakli bekleyen bizim gibi bir sürü hasta varmış. Çapraz nakil ne onu bile bilmiyordum. Diyaliz sürecim çok zorlu geçti. 63 kiloya kadar düşmüştüm. Şu anda çok iyiyim. Ameliyattan sonra 12 kilo aldım. Normal yaşantıma döndüm” dedi.

Haberin Devamı

‘Eşleşmeler artık daha kolay olacak’

Prof. Dr. Alp Gürkan şunları söyledi: “Çapraz nakil ameliyatları ile kan grubu uyumsuz veya immünolojik testlerinde problem olan hastaları tekrar sağlığına kavuşturuyoruz. Ekip sayımız yeterli olduğu için verici ve alıcıları aynı anda ameliyata alarak, böbreklerin dışarıda bekleme süresini kısaltıp başarı oranını artırıyoruz. Ayrıca daha iyi bir eşleşme yapmak amacıyla bilgisayar programı yazdırdık ve yakında onu hayata geçireceğiz. Böylelikle daha iyi eşleşmeler, hatta 3’lü veya 4’lü çapraz nakiller yapacağız.”

Yazarlar