Gündem Peş peşe yangın haberleri! Assos Antik Kenti'nde arazöz alevlerin arasında kaldı

Peş peşe yangın haberleri! Assos Antik Kenti'nde arazöz alevlerin arasında kaldı

26.06.2024 - 18:19 | Son Güncellenme:

Rekor sıcaklıklar ile peş peşe yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos Antik Kenti'nin yer aldığı Behram köyündeki makilik alanda çıkan yangın çıktı. Yangına müdahale eden arazöz alevlerin arasında kalırken personel ise son anda araçtan çıkarak canını kurtardı. Yangın kontrol altına alınırken tarihi kente girişler 3 gün yasaklandı.

 Rekor sıcaklıklar ile peş peşe yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Yangına müdahale eden arazöz alevlerin arasında kalırken personel ise son anda araçtan çıkarak canını kurtardı.

KOZAN'DA ORMAN YANGINI

Yangın, Kozan ilçesine bağlı Aydın Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıktı. Yangını gören vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak durumu ihbar etti. Bölgeye Kozan Orman İlçe Müdürlüğüne bağlı arzözler sevk edildi. Koordinasyonu sağlamak amacıyla AKOM ekipleri de yangın bölgesine geçti.

Yangına şu an için 3 arasöz ve 1 sun tankı ile müdahale ediliyor.

MALATYA'DA 14 SAATTE 89 ÖRTÜ VE ORMAN YANGINI

Malatya'da son 14 saat içinde çıkan 89 ot, anız ve orman yangını itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı. Havaların ısınması ile başlayan anız ve orman yangınları itfaiye ekipleri tarafından zorlu şartlar altında söndürüldü. Sabah 09.00'dan gece 23.00'e kadar Malatya itfaiye Daire Başkanlığına 89 adet yangın ihbarı düştü.

Çıkan yangınların çoğu arazi, ot, örtü ve orman yangını olarak kayıtlara geçerken kentte devam eden rüzgarlı havanın da etkisi ile alevler çok çabuk yayılıyor. Malatya'nın ilçelerinin de çıkan yangınlara vatandaşlar da traktörleri ile müdahale ederken, çıkan yangınlarda yüzlerce dönüm arazide ekili ürünler zarar gördü. Zorlu arazi şartlarında yangınlarla mücadele etmeye çalışan itfaiye ekiplerinin halen 9 araç ve 27 personel ile Pütürge ilçesinde 3 farklı noktada çıkan orman yangınlarına müdahalesi ise sürüyor.

İtfaiye Daire Başkanlığı yaptığı açıklama ile bugünlerde özellikle vatandaşların yangınlara karşı daha duyarlı olmasını istedi.

'TEYAKKUZ HALİNDE OLMAMIZ LAZIM'

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekiplerin hızlıca müdahale ettiği yangının hem köy hem de Antik Liman'a sıçramadığını söyledi. Orman teşkilatına ait bir arazözün yandığını belirten Aktaş, şunları kaydetti:


"Bu arada ekipler de yangın içinde kaldı. Arkadaşlarımız kendilerini kurtardılar ama arazöz yandı. O kadar ciddi bir şekilde mücadele edildi. Bu mücadele sayesinde hem köyümüze hem de Antik Liman'a ulaşması engellenmiş oldu. Hem köyde hem de Antik Liman'da teyakkuz halinde bulunmamız lazım. Biraz rüzgar var. Tam kontrol altına alıp soğutma çalışmaları bitene kadar teyakkuz halinde bulunmamız lazım. Assos Antik Kenti'nde de herhangi bir yapıya, kültürel ve tarihi varlığa zarar söz konusu değil. Sadece etrafında bulunan, içinde bulunan makilik alanda ot yangını meydana geldi. Kültürel varlığımız açısından da herhangi bir kaybımız yoktur."


"Tedbiren köy ve oteller boşaltıldı"

İlk anda Ayvacık Kaymakamı Salih Sak'ın yangın bölgesine geldiğini dile getiren Aktaş, "Biz de en hızlı şekilde geldik. Tedbiren köy ve oteller boşaltıldı. Tamamen kontrol altına alındığını orman teşkilatı açıklayana kadar köylülerimizin de Antik Liman'daki özellikle misafirlerimizin, oradaki otelde konaklayanların da dönmemesini istiyoruz. Şu anda teyakkuzda bulunmamız gerekiyor bir süre daha." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı
MANİSA’DA İKİ AYRI NOKTADA ÇIKAN ORMAN YANGINLARI SÖNDÜRÜLDÜ

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde Akgedik mahallesi ile kırsal Osmancalı mahallesinde iki ayrı noktada çıkan orman yangını ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi ile kontrol altına alındı. Akgedik Mahallesi TOKİ konutlarının hemen üst bölümünde çıkan orman yangını, yerleşim yerine yakın olması sebebiyle vatandaşlar endişe yaşadı. Bazı vatandaşları yangın söndürme çalışmalarını ilgi ile izlerken, bazı vatandaşlar ise orman ve itfaiye ekiplerine yardım ederek, hortum taşıdı. Bazı vatandaşlar da ellerindeki su dolu pet şişeleriyle yangına müdahale etti. TOKİ konutlarına sıçramaması için yoğun mücadele edilen yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sonrası 2 saat içerisinde kontrol altına alındı. Hiçbir yerleşim yerini tehdit etmeyen kırsal Osmancalı Mahallesi’ndeki yangın da yapılan müdahalelerle söndürüldü. İki bölgede soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

ÇANAKKALE YANGINI KONTROL ALTINDA

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Yangın, saat 16.34'te makilik alanda başladı. 11 dakika sonra ilk müdahale yapıldı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 helikopter, 10 uçak, 4 ilk müdahale aracı, arazöz ve su ikmal aracı 22 ve 225 personelle havadan ve karadan müdahale edildi. Yangından Assos Ören Yeri ve Athena Tapınağı etkilendi. Alevler içinde kalan bir arazöz kullanılamaz hale geldi. Yangın yaklaşık 4 saat sonra kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

KÜLTÜR BAKANLIĞI'NDAN ASSOS AÇIKLAMASI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yangında Assos Örenyerinde kültür varlıkları açısından herhangi bir olumsuzluk bulunmamakla birlikte yapılan çalışmalara kolaylık sağlanması ve örenyerinde gerekli tespit çalışmalarının yürütülebilmesi için Assos Örenyerimiz 27-28-29 Haziran tarihleri boyunca ziyarete kapalı olacaktır" denildi.

Haberin Devamı
BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü yakınlarında makilik alanda başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle büyüdü.


Ormanlık alana sıçrayan yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan kontrol altına almak için müdahaleye başladı. Yangında Behrakale köyü sınırları içinde kalan başta Aristoteles olmak üzere Platon’un öğrencilerinin faaliyette bulunduğu Yunan şehir devletlerinin iyi korunmuş örnekleri arasında gösterilen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri ile Athena Tapınağı orman yangınında alevlerden etkilendi. Alevlerden etkilenen Assos Ören Yeri ve Athena Tapınağı dron ile görüntülendi.

BATMAN'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Batman’ın Gercüş ilçesi kırsalında öğleden sonra çıkan ve rüzgarın da etkisiyle Mardin’in Midyat ilçesi kırsalına doğru ilerleyen anız ve örtü yangını, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınarak söndürüldü. Bölgede soğutma çalışmaları devam ederken, yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.


ARAZÖZ ALEVLERİN ARASINDA KALDI

Ekipler yangını söndürmek için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor. İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı timler ise yangının ilk çıktığı yerde incelemelerde bulundu. Yangına müdahale eden Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı arazöz alevlerin içinde kaldı. Arazöz alevlere teslim olurken personel son anda aracı terk etti.

Haberin Devamı
ASSOS ANTİK KENTİ'NDE YANGIN

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü yakınlarında makilik alanda alevler yükseldi. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın bölgedeki Assos Antik Kenti'ne sıçrarken, bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı havadan helikopter ve uçaklar karadan ise çok sayıda arazöz ve orman personeli sevk edildi.


JANDARMA İNCELEMELERDE BULUNDU

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde makilik alanda çıkan ve Assos Antik Kenti'ne sıçrayan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Bölgede görev yapan İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, yangının ilk çıktığı bölgede incelemelerde bulundu.

 MANİSA'DA YANGIN

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. İlçeye bağlı Akgedik Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 3 helikopter, 15 arazöz, 6 su ikmal aracı ve 2 dozer sevk edildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri de yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Ekiplerin müdahalesi devam ediyor.

Haberin Devamı