29.04.2018 - 12:51 | Son Güncellenme:
Göğüs sıkışması ve koroner arterlerdeki normalin fazlasında daralmalar olması kan akışını engelleyerek kalbin beslenmesine engel olur. Kalp görevini tam olarak gerçekleştiremediğinde cerrahi işleme gerek duyulur bu işleme de koroner bypass denir. Bu ameliyat göğüsteki ağrıları gidermek ve krizi önlemek için olur. Bypass sonrası kalbin sağlıklı çalışması için beslenme ve kalbi yoran davranışlardan, beslenmedeki yanlış alışkanlıklardan vazgeçmek gerekir. Bu, bypass sonrası ve bypass öncesi yaşam arasında bir geçiştir. Sağlıklı yaşam için bypass sonrası yaşam tarzındaki değişiklikler kalbi olumsuz etkileyen alışkanlıklardan uzaklaşmakla başlar.
Bypass sonrası beslenme nasıl olmalı?
Bypass sonrası beslenme önemlidir. Fazla kilolardan ve kalbe ağır gelecek gıdalardan uzaklaşmak gerekir. Bypass sonrası kişilerin kilo vermeleri iyi olur. Tuz, şeker gibi gıdalardan uzak durarak kolesterol dengelerini korumaları gerekir. Kolesterol yönünden fakir olmak yeni yaşamlarında sağlıklı bir adım olacaktır. Beyaz et tercih edilmesi kırmızı etten uzak durulması gerekir. Yağsız tuzsuz seçimler daha sağlıklıdır. Hayvansal yağlar tüketilmemeli. Izgara ve yağsız et tercih edilmelidir. Kilo vermek çok önemlidir. Ameliyat öncesi kilodan fazlasına sahip olmamalılar. Salam, sucuk ve deniz ürünlerinde kabuklu ürünlerden uzak durmalılar. Kalori fazlasını almamalılar. Ameliyat sonrası beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeli. Sağlıklı diyet eşliğinde kilo vermeleri uygun olabilir. Kalori yüklenmesinden uzak sağlıklı bir beslenme takip etmeliler.
Bypass sonrası yaşam
Bypass kalbi besleyen damardaki daralmayı açmakla birlikte o anki damar sertliğine bir çözümdür. Bu sebeple bypass olan hastalar hekim tavsiyesinde ve kontrollü bir beslenme ile tedavi süreçlerini ciddiye almalıdırlar. Eski yoğun telaş ve koşuşturmalarından vazgeçmeli hayat tempolarını düzene oturtmalıdırlar. Hayattan kendini tamamen soyutlamayarak sağlıklı seçimleriyle öngörülen tedaviye uymalı, sigara gibi alışkanlıkları varsa bırakmalılar. Kalbi yoran kolesterolü zorlayan yiyecek ve içeceklerden uzak durmalılar. Ameliyat sonrası ilk bir yıl kontrollerini aksatmadan hekimleriyle sağlıklı işbirliği hâlinde olmalılar. Yaşam standartlarını yeni riskler oluşturacak davranış ve tutumlardan uzak tutmalılar. Ameliyat sonrası hekim kontrolleri ve ilaç tedavilerini aksatmadan sağlıklı yaşam koşullarındaki disipline hastaların kendilerini alıştırmaları önemlidir.